Ігор Кривецький хоче відновити свою частку в Укрлітійвидобуванні

Ігор Кривецький хоче відновити свою частку в Укрлітійвидобуванні
Джерело фото: https://vgolos.com.ua/

Що сталося

Український бізнесмен Ігор Кривецький (на фото) оскаржив до суду збільшення капіталу ТОВ «Укрлітійвидобування», яке суттєво скоротило належну Кривецькому частку в товаристві. Позов розгляне Господарський суд Кіровоградської області, засідання призначили на 23.07.2024:

Джерело: https://court.gov.ua/fair/

Передісторія

NADRA.INFO писали, що в червні 2021 р. Ігор Кривецький став власником 10% ТОВ «Укрлітійвидобування» із внеском 1000 грн. Та вже у жовтні 2021 р. капітал товариства було збільшено з 10 000 до 297 510 000 грн: 297 500 000 грн внесла компанія «Харсам Орес ФЗЕ» з ОАЕ (яка контролювала 85% товариства), і 1000 грн Кривецького із 10% перетворилися на 0,000336%.

Про що Кривецький просить суд

Ігор Кривецький подав позов про визначення статутного капіталу ТОВ «Укрлітійвидобування» у розмірі 10 000,00 грн (тобто, до збільшення у жовтні 2021 р.) з відповідним розміром часток учасників:

«В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрлітійвидобування» порушено порядок скликання та проведення загальних зборів учасників товариства, у незаконний спосіб здійснено збільшення статутного капіталу товариства, що призвело до істотного зменшення розміру частки позивача у статутному капіталі ТОВ «Укрлітійвидобування». За твердженням позивача, збільшення статутного капіталу за відсутності останнього, прийняття рішення без його участі є незаконним, порушує його корпоративні права в частині участі в управлінні Товариством та призвело до втрати значної частки позивача у статутному капіталі Товариства» (джерело).

Що кажуть опоненти

Отримати оперативні коментарі Ігоря Кривецького не вдалося.

В Укрлітійвидобуванні кажуть, що наразі не бачать шансів для опонента у суді.

«Статутний капітал було збільшено в рамках закону, грошові кошти сплачено на рахунок, вони інвестуються у розвиток компанії – тільки за 2023 р. витрати склали більше ніж 100 млн грн», – заявив NADRA.INFO директор зі стратегічного розвитку ТОВ «Укрлітійвидобування» Денис Альошин і пообіцяв згодом розповісти більше.

ТОВ «Укрлітійвидобування» контролює єдиний дійсний в Україні спецдозвіл на видобування літієвих руд – Полохівського родовища в Кіровоградській обл.. В грудні 2023 повідомлялося про буріння гідрогеологічних свердловин для оцінки впливу проекту на довкілля за міжнародними стандартами. Раніше в Укрлітійвидобуванні заявляли про наміри вийти на показники видобутку 1,5 млн тонн літієвої руди на рік, з якої виготовляти до 300 000 тонн петалітового концентрату, і, після запуску заводу, вийти на випуск 20 000 тонн карбонату літію на рік. 

Як повідомляє YouControl, станом на 23.02.2024 учасниками ТОВ «Укрлітійвидобування» є іноземна юридична особа «Харсам Орес ФЗЕ» (резидент ОАЕ, частка 297 508 500 грн), Ігор Кривецький (1000 грн) і ТОВ «Касл Браво» Ігоря Ржавічева (500 грн).

Кінцевим бенефіціарним власником Укрлітійвидобування вказаний Сергій Табалов.

Не тільки літій

За даними YouControl, Укрлітійвидобування – не єдине товариство, яке родина Табалових ділить з Ігорем Кривецьким.

Так, пану Кривецькому належать 50% ТОВ «Доброхліб Груп» (інші 50% контролює Людмила Табалова (YouControl)), а також 50% ТОВ «Євроолео Групп» (інша половина належить Сергію Табалову (YouControl)).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ