Спірний літій: що чекає на ділянку Добра

Спірний літій: що чекає на ділянку Добра
Джерело зображення: https://t.ly/o15Eq

Компанія Європейський Літій Україна не змогла в судовому порядку змусити Державну службу геології та надр надати спецдозвіл на видобування літієвих руд на ділянці Добра. Що далі?

 

Що сталося

Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) звільнив Державну службу геології та надр України від зобов’язання без аукціону видати ТОВ «Європейський Літій Україна» спецдозвіл на розробку ділянки літієвих руд Добра (Кіровоградська обл.). Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на постанову, нещодавно оприлюднену в реєстрі судових рішень.

За підрахунками NADRA.INFO, це була третя спроба компанії отримати спецдозвіл на Добру через суд.

 

Буремний літій або історія питання в деталях

(якщо вважаєте подробиці зайвими і готові пропустити чимало цікавого – гортайте одразу до розділу «Що далі?»)

 

2018-2019 рр..

Вперше по спецдозвіл на ділянку Добра компанія звернулася до Держгеонадр 15.03.2018 р.. Тоді товариство з обмеженою відповідальністю носило назву «Петро-Консалтінг», ним володіли Микола Єсипенко (Київ) і Олег Большаков (Львів), а керував Ігор Коломієць (Київ). Реальним власником компанії називали іншу людину (див. нижче).

Невдовзі про заяву Петро-Консалтінга (і начебто намір Держгеонадр її задовольнити) дізналися в Громадській організації «Автомайдан Київ» і звернулися до Окружного адмінсуду Києва із позовом проти Служби: просили визнати протиправними дії Держгеонадр щодо розгляду заяви та надання спецдозволу на Добру без аукціон, і зобовʼязати посадовців виставити ділянку на торги.

Петро-Консалтінг пішов у контратаку: звернувся до ОАСК із заявою про забезпечення позову. Компанія попросила суд заборонити Держгеонадрам повертати її заяву про надання спецдозволу – доки спір за позовом ГО «Автомайдан Київ» не вирішать по суті. І ОАСК заборонив: з 21.05.2018 (ухвала діяла до 17.12.2019) Держгеонадра не мали права ухвалювати рішення про повернення заяви заявнику.

Забезпеченням позову Петро-Консалтінг не обмежився: в липні 2018 р., в межах цієї ж справи компанія попросила ОАСК зобовʼязати Держгеонадра надати спецдозвіл на Добру без аукціону, і суд цю заяву прийняв до розгляду (ухвала).

Перш ніж звернутися по дозвіл на ділянку Добра, в  лютому 2018 р. Петро-Консалтінг вдається отримати інший літієвий спецдозвіл – №6255 на видобування літію родовища Шевченківське у Донецькій області.

Компанія контролюватиме цю ділянку до квітня 2020 р., коли спецдозвіл було скасовано Верховним судом (постанова). Петро-Консалтінг спробує повернути право користування Шевченківським родовищем через низку судових справ, але марно.

 

У травні 2018 р. у ТОВ «Петро-Консалтінг» зʼявляється новий власник – колишній директор Ігор Коломієць. А керівником стає Єгор Перелигін (сьогодні член правління АТ «ОГХК», експерт з критичних мінералів).

Чим завершилася справа (№826/7538/18) за позовом Автомайдан Київ? Нічим. ОАСК у задоволенні вимог ГО відмовив повністю (рішення від 17.12.2019). Петро-Консалтінг відмовився від своїх вимог сам, забезпечення позову скасували (ухвала від 17.12.2019).  

В серпні 2018-го, а саме 14.08.2018 Петро-Консалтінг надіслав до Держгеонадр другу заяву про надання спецдозволу на ділянку Добра, попередньо 08.08.2018 захистивши запаси літієвих руд у Державній комісії України по запасах корисних копалин (заяву від 14.08.2018 було зареєстровано в Службі 15.08.2018, в судових документах фігурують обидві дати, тому ми називатимемо цю заяву «від 14/15.08.2018»).

Підставою для отримання спецдозволу в обох випадках мала стати апробація, передбачена Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами в редакції станом на літо 2018 р. (див. підпункт 1 пункту 8). Щоб отримати спецдозвіл без аукціону, майбутній надрокористувач за власні кошти мав здійснити геологічне вивчення ділянки надр, підрахувати та затвердити запаси в Державній комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ). Після затвердження запасів потрібно було не пізніше, ніж через три роки подати заяву на отримання спецдозволу.

 

До речі, саме на підставі апробації запасів було надано єдиний в Україні дійсний сьогодні літієвий спецдозвіл – №6195, на видобування літієвих руд Полохівського родовища (Кіровоградська обл.). Ним володіє ТОВ «Укрлітійвидобування» Сергія Табалова (завантажити Наказ Держгеонадр №17 від 18.01.2017).

Головою Служби в 2018 р. і до осені 2019 р. був Олег Кирилюк.

«Отримання спецдозволу шляхом апробації запасів дає можливість перекласти питання вивчення і дослідження надр на приватні компанії. Тому що саме приватні компанії купляють геологічну інформацію, а потім, своїм коштом, проводять розвідку запасів», – пояснював Олег Кирилюк в інтервʼю в 2018 р..

Водночас, із досліджених нами відкритих джерел ми не змогли однозначно встановити причини, з яких Держгеонадра не розглянули заяви Петро-Консалтінг за часів Кирилюка. Так само невідомо, чому заяви не розглядали і протягом 4 місяців, коли Держгеонадрами керував уже Роман Опімах.

Побутує думка, що наприкінці 2019-го в Держгеонадрах не поспішали розглядати заяви, які залишилися новому керівнику у спадок від попереднього, оскільки знали про підготовку до скасування апробації. Відповідний проект постанови Уряду на сайті Служби оприлюднили «під ялинку» – 23.12.2019.

 

19.02.2020 р. Кабінет Міністрів України під керівництвом Олексія Гончарука відправив апробацію на поличку історії (Постанова КМУ).

Скасування апробації стало не лише першою гучною зміною в регулюванні сфери надрокористування за каденції Романа Опімаха. Але і першою настільки болісною для надрокористувачів, які інвестували кошти, витратили час на підготовку до отримання спецдозволів, звернулися до Держгеонадр із заявами – і втратили таке право, без перехідного періоду (запровадити такий пропонували вНАДПУ).

Доки ринок несміливо і, переважно, тихо обурювався черговій зміні правил гри, а поодинокі надрокористувачі, ковтаючи образу на нове керівництво Служби, намагалися відстояти право на спецдозволи в судах – імідж терміну «апробація» від законної процедури надання спецдозволів еволюціонував у зручне нагадування про гріхи «попередників».

 

Апогею «полювання на апробацію» сягнуло, коли його підняли на рівень РНБО: у березні 2021 р. Радбез рекомендував Кабміну доручити Держгеонадрам позапланово перевірити кілька категорій надрокористувачів, у першу чергу тих, хто отримав дозволи по апробації; а в липні 2021 р. в РНБО запропонували, щоб Держгеонадра мали право без рішення суду припиняти дію спецдозволів, наданих по апробації  (пропозиція стосувалася ще низки категорій спецдозволів, але апробація справді була на першому місці).

Тим часом, восени 2019 р. змінюється не лише керівник Держгеонадр, але і власник ТОВ «Петро-Консалтінг». 01.09.2019 одноосібним учасником і бенефіціаром товариства стає Михайло Жернов. Керівником – Ігор Лукʼянов. В інтервʼю NADRA.INFO в листопаді 2021 р., Михайло Жернов розповість, що попереднім контролером компанії був Володимир Ігнащенко.

 

2020 р.

Після виключення апробації як підстави для надання спецдозволів Держгеонадра згадали про нерозглянуту заяву від ТОВ «Петро-Консалтінг».

Питання обговорили на засіданні Робочої групи з питань надрокористування 28.02.2020 (завантажити протокол), і 03.04.2020 Роман Опімах підписав Наказ №120 про відмову в наданні спецдозволу (завантажити). Аргументація очікувана: у зв’язку із невідповідністю поданих документів вимогам нового Порядку, з якого вже виключили апробацію.

Компанія вступає із Держгеонадрами в двобій, який принесе відчуття перемоги і дасть шанс на отримання спецдозволу.

Петро-Консалтінг вимагає в суді скасувати наказ №120 як протиправний і зобовʼязати Держгеонадра надати спецдозвіл на ділянку Добра без аукціону за апробацією, передбаченою Порядком, чинним в 2018 р..

22.07.2020 ОАСК починає розгляд за правилами спрощеного провадження, без виклику сторін (ухвала). Тоді ж Держгеонадрам забороняється надавати дозвіл на користування ділянкою Доброю будь-кому іншому в якості забезпечення позову (ухвала) – заборона триватиме до 20.01.2021 (постанова).

06.11.2020 р. Петро-Консалтінг здобуває карколомну перемогу над Держгеонадрами (рішення): наказ Романа Опімаха №120 визнається протиправним і скасовується, на Держгеонадра покладається обовʼязок надати спецдозвіл.

Служба оскаржує рішення ОАСК, і, не дочекавшись вердикту апеляції, в грудні 2020 р. починає готувати Добру до виставлення на аукціон, звинувачуючи опонента у спробах зірвати проведення електронних торгів через суди (заява): «на жаль, через суди блокуються відкриті торги із розрахунку отримати спецдозвіл поза аукціоном. Це відбувається для того, щоб не сплачувати справедливу ціну, яку встановлюють відкриті конкурентні торги», – скаже Роман Опімах.

 

2021 р.

На тлі резонансу, викликаного заявою Служби, 17.02.2021 р. у справу втручається Офіс Генерального прокурора (ОГП) (ухвала), додатково оскаржуючи вже оскаржене (ухвала) Держгеонадрами рішення ОАСК від 06.11.2020 про примусове надання спецдозволу на Добру без аукціону.

02.03.2021 Держгеонадра і ОГП спільно тріумфують в апеляції (постанова): листопадова перемога Петро-Консалтінг скасовується повністю.

Петро-Консалтінг іде до Верховного суду (ухвала), який відмовляється залучати до розгляду справи представника ОГП, і звертає увагу на важливі обставини: виявляється, наказ №120 Держгеонадр стосувався заяви Петро-Консалтінга тільки від 15.03.2018, тоді як заяву від 14/15.08.2018 у Службі ще взагалі не розглядали!

08.09.2021 Верховний суд скасовує рішення апеляції (постанова) і справу повертає в ОАСК на новий розгляд. 06.10.2021 ОАСК приймає справу до свого провадження (ухвала). Про подальший рух цієї справи (№640/15658/20), чи розгляд по суті – інформація в реєстрі судових рішень відсутня.

У березні 2021 р. Петро-Консалтінг ініціює ще одну судову справу щодо надання спецдозволу на ділянку Добру – вже третю (№640/7500/21). Цього разу просить суд визнати незаконним повернення без розгляду заяви від 14/15.08.2018, і зобовʼязати Держгеонадра повторно розглянути цю заяву «та прийняти рішення відповідно до чинного законодавства».

Вже на старті, компанії знову вдається «заморозити» Добру: 24.03.2021 ОАСК в якості забезпечення позову забороняє Держгеонадрам «вчиняти будь-які дії щодо надання третім особам дозволів/спеціальних дозволів на користування надрами – літієвими рудами ділянки Добра … а також будь-яких інших ділянок надр літієвих руд, що частково або повністю знаходяться в межах ділянки Добра» (ухвала).

26.04.2021 Держгеонадра оскаржують забезпечення позову (ухвала) і 25.05.2021 Добру «розморожують» (постанова).

15.07.2021 ОАСК відмовляє Офісу генпрокурора у вступі до справи (ухвала) і вирішує спір повністю на користь Петро-Консалтінг: повернення заяви від 14/15.08.2018 визнається незаконним, Держгеонадра зобовʼязують повторно розглянути заяву (рішення).

Служба йде в апеляцію (ухвала), але марно. 05.10.2021 невблаганний ШААС залишає скаргу Держгеонадр без задоволення, підтверджуючи зобовʼязання повторно розглянути заяву про надання Доброї без аукціону (постанова).

Служба йде до Верховного суду (ухвала). А тим часом, на виконання щойно згаданих рішення ОАСК і постанови ШААС, Держгеонадра розглядають заяву Петро-Консалтінга, і відмовляють в наданні спецдозволу (завантажити наказ №846 від 08.11.2021). Аргументація – та ж сама, що і раніше: про апробацію, якої з лютого 2020 р. немає в Порядку надання спецдозволів. Також додається посилання на нещодавню [суперечливу] практику Верховного суду, відповідно до якої Держгеонадрам дозволено розглядати і ухвалювати рішення щодо заяв за нормативною базою, чинною на момент не подання заяви, а на момент розгляду (постанова, окрема думка).

15.12.2021 Петро-Консалтінг просить ОАСК встановити спосіб виконання судового рішення, але вже 17.12.2021 відкликає цю заяву (ухвала).

В листопаді 2021 року Петро-Консалтінг стає частиною великої міжнародної інвестиційної угоди.

Компанія Millstone&Co Михайла Жернова і Роберта Квітковського стає акціонером австралійської European Lithium Limited (реалізує літієвий проект Wolfsberg в Австрії).

Жернова обирають невиконавчим директором European Lithium Limited, а австралійці обіцяють в майбутньому інвестувати в ТОВ «Петро-Консалтінг» і розвивати український видобуток літієвих руд.

Для викупу Петро-Консалтінг австралійці висувають умову: українська компанія має отримати спецдозволи на родовище Шевченівське і ділянку Добра. В 2023 р. Шевченківське виключать з угоди (джерело).

 

2022 р.

В січні 2022 року ТОВ «Петро-Консалтінг» змінює назву. Починаючи з 04.01.2022 товариство називається «Європейський Літій Україна».

Михайло Жернов скаже, що зміну назви української компанії затвердила Рада Директорів австралійської компанії European Lithium.

Маючи на руках перспективу отримання спецдозволу на Добру, підприємець заявляє про тверді наміри його австралійських партнерів розвивати літієві проекти в Україні.

 

Тим часом, European Lithium активно працює над проектом Wolfsberg,  домовляється з BMW про майбутній викуп автовиробником всього гідроксиду літію, який виробить компанія. 

Пізніше, European Lithium домовиться з Obeikan Investment Group про будівництво хімічного заводу в Саудівській Аравії (джерело). І трансформується у, по-суті, глобальний видобувний інвестиційний проект після того, як спільно з американськими інвесторами створить Critical Metals Corp (CRML), сфокусовану на критичних металах для електромобілів. На 2023 р. заплановано вихід CRML на NASDAQ із очікуваним залученням понад 750 млн дол. США (дані від Європейський Літій Україна).

Вторгнення РФ в Україну ставить на паузу всі судові тяганини, і справа компанії Європейський Літій Україна не виключення.

Верховний суд повертається до розгляду скарги Держгеонадр в липні 2022 р. (ухвала) і закриває справу (ухвала).

08.09.2022 Європейський Літій Україна просить суд визнати незаконним і скасувати наказ Держгеонадр №846 від 08.11.2021, яким було відмовлено в наданні спецдозволу. Також просить дати вказівку Службі оформити наказ про видачу компанії спеціального дозволу на ділянку Добра та видати передбачений законодавством дозвільний документ.

19.10.2022 ОАСК скасовує наказ Опімаха №846 від 08.11.2021 (ухвала), але примушувати Держгеонадра надати спецдозвіл відмовляється.

Скасування наказу №846 від 08.11.2021 фактично означає, що рішення ОАСК від 15.07.2021 повертається у статус невиконаного.

Європейський Літій Україна звертається до суду із заявами про встановлення способу виконання судового рішення та встановлення судового контролю за виконанням судового рішення від 15.07.2021.

19.10.2022 ОАСК встановлює судовий контроль і зобовʼязує Держгеонадра протягом місяця відзвітувати про виконання рішення від 15.07.2021 (ухвала).

 

Утаємничений фінал

Держгеонадра виконують вказівку суду, розглядають заяву ТОВ «Петро-Консалтінг» («Європейський Літій Україна») і швидше, ніж визначений судом місяць, 11.11.2022 Роман Опімах підписує наказ №394, яким знову відмовляє в наданні спецдозволу по апробації (завантажити наказ).

Здавалося б, все – кінець історії. Але ні.

13.12.2022 Європейський Літій Україна звертається до ОАСК із заявою, в якій просить встановити конкретний спосіб виконання рішення від 15.07.2021 р.. Мовляв, дії Служби свідчать про те, що «суб`єкт владних повноважень не розуміє порядок і спосіб виконання судового рішення, зокрема, якою редакцією Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами … слід керуватися при повторному розгляді заяви на отримання спеціального дозволу на користування надрами».

ОАСК прийняв заяву компанії до розгляду, і задовольнив наступного ж дня – 14.12.2022. Держгеонадра фактично зобовʼязали не лише повторно розглянути заяву компанії, а за результатом розгляду ухвалити рішення про надання спецдозволу на ділянку Добра без аукціону, на підставі Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами в редакції станом на 2018 рік, по апробації.

Ухвала ОАСК від 14.12.2022 – єдиний документ, гіперпосилання на який ми не можемо надати, тому що він відсутній у реєстрі судових рішень. І цьому є пояснення: день, коли ОАСК розʼяснив, що Держгеонадра мусять надати спецдозвіл ТОВ «Європейський Літій Україна», був останнім днем існування ОАСК. Вже 15.12.2022 Окружний адміністративний суд міста Києва було ліквідовано і (як нам пояснили в апараті Київського окружного адмінсуду) відключено від Єдиного державного реєстру судових рішень. Відтак, текст ухвали існує лише в надрах ліквідованої установи, а також у сторін – Держгеонадр і ТОВ «Європейський Літій України» (які з невідомих нам причин не поспішали розповідати на широкий загал про ухвалене рішення).

 

2023 р.        

Держгеонадра оскаржили ухвалу ОАСК від 14.12.2022, і 08.06.2023 ШААС постановив рішення, з якого ми починали статтю:

Служба більше не зобовʼязана надавати компанії Європейський Літій Україна спецдозвіл на ділянку Добра без аукціону. Постанова ШААС є остаточною і оскарженню не підлягає (у ТОВ «Європейський Літій Україна» спробували оскаржити, але тільки час згаяли).

Водночас, схоже, що Держгеонадрам таки доведеться ще раз розглянути заяву Петро-Консалтінг/Європейський Літій Україна. Адже 14.12.2022 ОАСК не лише пояснив рішення від 15.07.2021, але і визнав (іншою ухвалою) протиправним та скасував наказ Держгеонадр від 11.11.2022 №394 «Про відмову у наданні спеціального дозволу на користування надрами». Це рішення 08.06.2023 «засилив» ШААС, і Держгеонадра не змогли оскаржити його у Верховному суді (ухвала).

 

Що далі?

Михайло Жернов каже, що готовий і далі захищати в судах право своєї компанії на ділянку Добра.  

«Ми маємо погоджені з партнерами резерви в розмірі близько 15-20 млн євро на дорозвідку ділянки Добра. І підтверджуємо наміри негайно приступити до реалізації проекту з подальшими інвестиціями одразу після отримання спецдозволу. Водночас, ми завжди наголошували, що готові грати за тими правилами, які встановила Держава. Тобто, якщо буде ухвалене остаточне рішення, що ділянка Добра може бути надана в користування виключно на умовах УРП, ми розглянемо можливість взяти участь у конкурсі. Але для цього має бути поставлена крапка в судовій історії і відбутися справді прозорий конкурс зі зрозумілими учасниками», – заявляє Михайло Жернов.

Коли суди можуть поставити крапку, про яку каже бізнесмен? Опитані нами юристи не дають твердих прогнозів. Чи не останньою з відомих можливостей компанії продовжувати судитися з Держгеонадрами (крім оскарження чергового наказу про відмову, якщо/коли такий оприлюднять) залишається згадана справа №640/15658/20, яку Верховний суд ще у вересні 2021 р. повернув на новий розгляд. І хто б не почав її розглядати (замість ліквідованого ОАСК), попереду – чергове коло (перша інстанція, апеляція і Верховний суд), яке, з урахуванням українського сьогодення, може тривати 1-3 роки.

 

Forbes пише, що «допомогти в українських судах відстояти право на ділянку Добра» Михайлу Жернову повинна австралійська компанія European Lithium. Сам Жернов стверджує, що попри не отримання спецдозволу, австралійські партнери вірять в успіх його проекту. І запевняє, що згідно з останніми домовленостями між Millstone&Co і European Lithium, віднедавна він є «тримачем української компанії «Європейський Літій Україна» в інтересах австралійської компанії». «В реєстрі ці зміни не відображено через правову колізію: всі надра в Україні повинні мати кінцевого бенефіціара, що неможливо вказати у випадку, якщо власник – публічна компанія», – пояснює Михайло Жернов.

Емоційний ефект від присутності за спиною у ТОВ «Європейський Літій Україна» заокеанських партнерів посилює і нещодавнє інтервʼю СЕО European Lithium Тоні Сейджа про готовність інвестувати в український проект 1 млрд дол. США. Та як це вплине на [номінально] незалежну судову гілку української влади – покаже тільки час.

Водночас, можливим сценарієм для залучення інвестора на ділянку Добра є також угода про розподіл продукції (УРП). Недаремно Кабінет Міністрів включив Добру до переліку ділянок стратегічних надр, що надаватимуться в користування на умовах УРП. Та й перші кроки для оголошення конкурсу вже були зроблені, ще напередодні повномасштабного вторгнення РФ. Проте, судячи з настроїв в Уряді, повернення до цього питання можливе лише після війни.

Зауважимо, крім ТОВ «Європейський Літій Україна», ділянкою Добра цікавилися й інші гравці. Восени 2021 р. Держгеонадра оприлюднили дані про заявку від компанії Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. (Китай) із проханням виставити на аукціон Добру, Шевченківське родовище і ділянку Крута Балка. На початку 2022 р. надійшла заявка від компанії зі США Privateer Capital Management LP, яку цікавило оголошення конкурсу на УРП (щодо Доброї). Показово, що ані Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd., ані Privateer Capital Management LP не зверталися до Держгеонадр по додаткову інформацію щодо українських покладів літієвих руд, про що Роман Опімах розповідав в інтервʼю NADRA.INFO.

 

Український літій: які реальні запаси?

Інформаційна активність European Lithium і Укрлітійвидобування, яку компанії демонструють останнім часом, актуалізує прості запитання: якими насправді є достовірні запаси літієвих руд в Україні? Яка частина наших літієвих руд справді придатна для переробки на товарну продукцію для подальшого виготовлення акумуляторів?

«Україна має найбільші в Європі запаси літію», – написала у Facebook Перша віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України, співголова Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (МВКУРП) Юлія Свириденко.

 

«Запасів літію в Україні достатньо, щоб забезпечити акумуляторами майже 20 мільйонів електромобілів», – цитує Forbes голову Держгеонадр Романа Опімаха, який також є членом МВКУРП. За його даними, запаси літієвої руди в Україні становлять 1% від світових, або третину від запасів Європи. Але «точні обсяги мають гриф «таємно».

На чому ґрунтуються такі заяви? І як Держава Україна планує залучати інвестиції у літієві проекти, якщо дані про реальні запаси літієвих руд в Україна – досі таємні? Ми попросили Романа Опімаха та Юлію Свириденко розповісти більше і розкажемо читачам NADRA.INFO, щойно отримаємо відповіді.