Після скандалу про змову: учасники аукціонів з продажу спецдозволів декларуватимуть не пов’язаність між собою

Після скандалу про змову: учасники аукціонів з продажу спецдозволів декларуватимуть не пов’язаність між собою

Кабінет Міністрів України вносить зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, які зобовʼязують всіх учасників таких торгів повідомляти Державній службі геології та надр України про не повʼязаність з іншими учасниками. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на Постанову КМУ від 04 липня 2023 р. №749, оприлюднену на сайті Уряду. Станом на 16:30 25.07.2023 документ ще не оприлюднено в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

Згідно з ухваленими змінами, фізичні особи – підприємці, українські та іноземні юридичні особи, які хочуть взяти участь в аукціоні з продажу спецдозволу, з метою реєстрації в системі електронних торгів, будуть зобовʼязані подати [на додачу до раніше передбачених документів] «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України досліджує або розслідує проведення понад 50 аукціонів (орієнтовно 14% загальної кількості успішних торгів) Держгеонадр із продажу спецдозволів на користування надрами. Сума переможних ставок на торгах, які аналізує АМКУ – майже 207 млн грн (близько 5,5% від загальної вартості успішних торгів). До переліку аукціонів, обставини проведення яких зʼясовують в Комітеті, потрапив продаж спецдозволу на Селищанську ділянку титанових руд (перевіряються дії ТОВ «Демурінський ГЗК» (Дніпропетровська обл.) і АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»).

Опитані NADRA.INFO юристи прогнозували, що надрокористувач, який купив спецдозвіл за результатами неконкурентних торгів, може втратити право користування ділянкою надр.

Також нагадаємо, що Держгеонадра в червні-липні 2023 р. оприлюднила низку наказів про надання спецдозволів без аукціонів за процедурою т.з. «малого надрокористування».