Михайло Жернов: “Попри геополітичну кризу, австралійські інвестори розвиватимуть літієві проекти в Україні”

Михайло Жернов: “Попри геополітичну кризу, австралійські інвестори розвиватимуть літієві проекти в Україні”
Засновник Millstone&Co, невиконавчий директор European Lithium Михайло Жернов

Millstone&Co і European Lithium підтвердили спільну реалізацію літієвих проектів в Австрії і Україні. Петро-Консалтінг змінив назву, а долю ділянок з покладами літієвих руд, на які претендує компанія Михайла Жернова, найближчим часом має вирішити Кабінет Міністрів

 

Компанія European Lithium Limited (акції торгуються на Австралійській біржі ASX) і група Millstone&Co бізнесменів Михайла Жернова (Україна) і Роберта Квітковського (Польща) домовилися про спільну розробку літієвого проекту Wolfsberg в Каринтії (Австрія). Про це NADRA.info повідомили в Millstone&Co із посиланням на біржові оголошення. Окрім спільної роботи в Австрії, компанії домовилися про спільну розробку українських літієвих проектів.

“Минулого тижня, 21.01.2022 відбулося щорічне зібрання акціонерів European Lithium. Акціонери затвердили план развитку, зокрема підтвердили і розвиток проекту в Україні. Раніше Рада Директорів компанії затвердила зміну назви української компанії [ТОВ “Петро-Консалтінг”] на European Lithium Ukraine, – заявив NADRA.info Михайло Жернов. Зміна назви компанії відбулася 04.01.2022. 

Під час зібрання акціонерів Михайла Жернова перепризначили директором компанії European Lithium (призначення відбулося в грудні). Також було погоджено додаткове розміщення акцій в розмірі 10% статутного капіталу.

Нагадаємо, в листопаді 2021 р. стало відомо, що Австралійська European Lithium (Перт), чиї акції котируються на Австралійській фондовій біржі, погодилася придбати українське ТОВ “Петро-Консалтінг” (Київ), яке бореться в судах за спеціальні дозволи на видобуток на літієвому родовищі Шевченківське і ділянці Добра.

“Умовою придбання є видача “Петро-Консалтінг” відповідних спеціальних дозволів на видобуток та виробництво літію (у судовому порядку, у процесі публічних аукціонів або угоди про розподіл продукції), схвалення акціонерів European Lithium (в результаті якого Millstone може придбати понад 20% European Lithium) та деякі інші умови, з кінцевою датою завершення 12 місяців з моменту підписання“, – йшлося у біржовому повідомленні австралійської компанії.

Загальна ціна угоди – 20 млн австралійських доларів (AUD) акціями плюс ще AUD50 млн акціями у разі виконання певних умов. Своєю чергою, Михайло Жернов зобовʼязався інвестувати в European Lithium: “Millstone погодився інвестувати AUD20 млн в European Lithium, з яких AUD2,5 млн негайно, AUD2,5 млн за умови схвалення акціонерами (буде запрошено на майбутніх річних зборах) та AUD15 млн за умови завершення придбання “Петро-Консалтінг”.

В інтервʼю NADRA.info Михайло Жернов заявляв: “Ця історія відкриває нам можливість легко залучати гроші. Зайти туди складно, але якщо ти дійшов – тобі простіше залучати гроші. А всі проекти у видобутку – капіталомісткі. Це сотні мільйонів доларів. CAPEX проекту в Австрії – близько 400 мільйонів австралійських доларів: будівництво шахти разом із ГЗК. У нас – дві шахти та збагачення – близько мільярда буде, в австралійському доларі. Це все величезні проекти, і вони складні. Тобто, складність у залученні фінансування, складний інструментарій – це не лише біржа, а ще й проектне фінансування”.

Про судову боротьбу української компанії за ділянки надр з покладами літієвих руд NADRA.info писали в матеріалі “Нові літієві шанси Петро-Консалтінга”. 

Пізніше стало відомо, що обидва літієві обʼєкти, на які претендує компанія Жернова – виставити на аукціон просить китайська компанія Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. (виробник нових енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів, торгується на фондовій біржі Шеньчжень). 

“Доки суди не буде завершено, ні про який аукціон [з продажу прав на ці обʼєкти] не може бути мови”, – заявляв Михайло Жернов.

Іншим важливим фактором для початку реалізації літієвих проектів European Lithium і Millstone&Co в Україні буде формат та умови отримання спецдозволів – через проведення аукціонів, або шляхом укладення угод про розподіл продукції. Який саме шлях буде обрано, може стати відомо вже у лютому 2022 р.

Нагадаємо, відповідно до Указу Президента, яким введено в дію рішення РНБО “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави”, планувалося “опрацювати питання щодо реалізації проектів з пошуку, видобутку та збагачення рідкіснометалевих корисних копалин, зокрема на ділянці “Добра” (Кіровоградська область), на умовах угоди про розподіл продукції”.

Відповідаючи на запитання NADRA.info під час прес-конференції 19.01.2022 Голова Держгеонадр Роман Опімах заявив, що проект переліку ділянок стратегічних надр для виставлення на аукціони чи укладення УРП вже подано на розгляд до Кабінету Міністрів.

Доки Уряд не затвердить перелік – українські літієві обʼєкти, на які ще не надано спецдозволи – “на паузі”.

“З геологічної точки зору вся інформація готова. Ми підготували максимальний опис про ці обʼєкти [з покладами літієвих руд] з тієї інформації, яка існує в нашому розпорядженні – вона доступна, як англійською, так і українською. За рішенням РНБО має бути складений відповідний перелік ділянок – тому що літій це одна з 37 стратегічних корисних копалин. По цим корисним копалинам має бути перелік ділянок, які будуть виноситися або на аукціон, або на підписання УРП. Такий перелік ділянок нами був складений ще в минулому році (проект Постанови тут, перелік ділянок тут – Прим.). На сьогоднішній день він на фінальній стадії затвердження Урядом. Як тільки така дія відбудеться, ми зрозуміємо, чи можемо ми на підставі цих заяв (які надійшли про номінування спецдозволів на торги – Прим.) анонсувати аукціон.  … Ми передали [проект постанови в Кабінет Міністрів], і він вже погоджений усім зацікавленими урядовими установами”, – заявив Роман Опімах.

Про можливість застосування механізму УРП для організації видобування і переробки літієвих руд, в інтервʼю NADRA.info розповідав Голова Державної комісії України по запасах корисних копалин Георгій Рудько.

Нагадаємо, єдиним дійсним спецдозволом на видобування руд літію в Україні володіє ТОВ “Укрлітійвидобування” Сергія Табалова і Ігоря Кривецького.

 

Довідка NADRA.info

ТОВ “Європейський Український Літій” (До 04.01.2022 – “ТОВ “Петро-Консалтінг”) було засновано в квітні 2010 року. Статутний капітал нині – 340,2 тис. грн. Місто реєстрації – Київ. Єдиний учасник і власник – Жернов Михайло (Київ). Керівник – Лук’янов Ігор (в 2018-2019 рр. компанією керував Єгор Перелигін). Спецдозвіл на Шевченківське родовище літієвих руд був єдиним спецдозволом компанії, який компанія отримала і незабаром втратила за рішенням суду. Спецдозвіл на ділянку Добра так і не було отримано, що є предметом судових суперечок з Держгеонадр. 

“За запасами літію тільки цих двох родовищ (Шевченківське та Добра) Україна потенційно займає третє місце у Європі. Також природно-географічне положення України надає вигідне становище з точки зору можливостей видобутку, логістики та ланцюга поставок. Загальна прогнозована виробнича потужність після початку промислової розробки двох родовищ може скласти 15 тис. тонн LCE (еквівалент літієвого карбонату) на рік”, – йдеться на офіційному сайті Петро-Консалтінгу.

Millstone&Co – приватна інвестиційна компанія з офісами у Варшаві, Кракові, Києві та Дубаї.