Нові літієві шанси Петро-Консалтінга

Нові літієві шанси Петро-Консалтінга

Які перспективи відкривають нещодавні судові рішення?

 

Що сталося?

Окружний адміністративний суд міста Києва знову розглядає справу за позовом ТОВ “Петро-Консалтінг” до Державної служби геології та надр України щодо спецдозволу на видобування літієвих руд в Кіровоградській області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на ухвалу ОАСК від 06.10.2021.

Компанія просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр №120 від 03.04.2020 “Про прийняття рішення про відмову у наданні спеціального дозволу на користування надрами”, підписаний Головою Служби Романом Опімахом. Йдеться про заяву ТОВ “Петро-Консалтінг” на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону, з метою видобування літієвих руд ділянки Добра, що знаходиться у Добровеличківському районі Кіровоградській області. 

Також у позові компанія просить суд зобов’язати Держгеонадр видати спецдозвіл на ділянку Добра.

 

Але ж такий позов уже розглядався…

Саме так, 06.11.2020 позов ТОВ “Петро-Консалтінг” до Державної служби геології та надр України щодо прав на ділянку Добра було задоволено. ОАСК зобов’язав Службу видати спецдозвіл.

Втім, постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 02.03.2021 задоволені були вже скарги Держгеонадр та Офісу Генерального прокурора, рішення про зобов’язання видати спецдозвіл – скасовано.

Але Петро-Консалтінг пішов до Верховного Суду, який 08.09.2021 касаційну скаргу частково задовольнив: рішення ОАСК від 06.11.2020 та постанову Шостого ААС від 02.03.2021 скасував, а справу спрямував на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

Чому справу пустили по новому колу?

Як випливає з Постанови Верховного Суду, суди першої та апеляційної інстанцій не дотрималися норм процесуального права щодо повного і всебічного з`ясування обставин в адміністративній справі.

“При новому розгляді спору судам необхідно: надати оцінку всім твердженням та аргументам сторін, дослідити надані сторонами докази (у тому числі, вчинити передбачені процесуальним законом дії з метою витребування доказів, необхідних для правильного вирішення спору); на підставі додатково встановлених обставин прийняти законне та обґрунтоване рішення, а також належним чином аргументувати свої висновки”, – йдеться в рішенні Верховного Суду.

 

Коли судове засідання?

Дата невідома, оскільки ОАСК розглядає справу “за правилами спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні без виклику учасників справи та проведення судового засідання”.

 

Це ж не єдина справа щодо ділянки Добра?

Так. Якщо у згаданій вище справі Петро-Консалтінг оскаржує наказ голови Держгеонадр про відмову у видачі спецдозволу, то в іншій справі – повернення Службою заяви про отримання спецдозволу на ділянку Добра.

Рішення в цій справі 05.10.2021 ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд. Він “засилив” рішення ОАСК від 15.07.2021, і підтвердив незаконність повернення Службою заяви ТОВ “Петро-Консалтінг” про отримання спеціального дозволу на ділянку Добра без проведення аукціону. Держгеонадр зобов’язали повторно розглянути цю заяву. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

 

Яка доля спецдозволу на Шевченківське родовище?

В грудні 2020 року на офіційному сайті Держгеонадр опублікували “Заяву щодо продажу літієвих руд на відкритому аукціоні”:

“Державна служба геології та надр України проводить регулярні аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Підготувала, зокрема, й об’єкти з покладами руд літію – Шевченківське родовище та ділянку Балка Крута – в Інвестиційний атлас надрокористувача для подальшого виставлення на електроні торги. Опрацьовує матеріали по ділянці Добрій. Проте, відбуваються спроби зірвати проведення відкритих електронних торгів через суди”, – йшлося у заяві. 

ТОВ “Петро-Консалтінг” отримало спецдозвіл №6255 на видобування літію на родовищі Шевченківське у Донецькій області в лютому 2018 р. Постановою Верховного Суду від 16.04.2020 р. спецдозвіл було скасовано. 09.12.2020 року Господарський суд м. Києва задовольнив заяву ТОВ “Петро-Консалтінг” про забезпечення позову та заборонив Держгеонадр надавати третім особам спецдозвіл на Шевченківське родовище. Ухвала набрала сили 09.12.2020 і була дійсна для пред’явлення до 09.12.2023, але діяла до ухвалення рішення у справі по суті. Що і відбулося 09.06.2021 – коли набуло законної сили рішення Господарського суду про відмову у визнанні за Петро-Консалтінгом права на видобування літієвих руд Шевченківського родовища.

Зауважимо, програма робіт з видобування корисних копалин Шевченківського родовища літію передбачала вихід на промислову розробку родовища з І кв. 2020 р.

 

Довідково

ТОВ “Петро-Консалтінг” було засновано в квітні 2010 року. Статутний капітал нині – 340,2 тис. грн. Місто реєстрації – Київ. Єдиний учасник і власник – Жернов Михайло (Київ). Керівник – Лук’янов Ігор. Спецдозвіл на Шевченківське родовище літієвих руд був єдиним спецдозволом компанії. З травня 2018 по квітень 2019 рр.. ТОВ “Петро-Консалтінг” очолював Єгор Перелигін. Сьогодні він виконує обов’язки Голови правління державного АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, приватизація якого запланована на 29.10.2021.

Михайло Жернов. Джерело: https://millstone-co.eu/uk/team/mixajlo-zhernov/

“За запасами літію тільки цих двох родовищ (Шевченківське та Добра) Україна потенційно займає третє місце у Європі. Також природно-географічне положення України надає вигідне становище з точки зору можливостей видобутку, логістики та ланцюга поставок. Загальна прогнозована виробнича потужність після початку промислової розробки двох родовищ може скласти 15 тис. тонн LCE (еквівалент літієвого карбонату) на рік”, – йдеться на офіційному сайті Петро-Консалтінгу.

 

Хто має право видобувати літій в Україні?

За даними ДНВП “Геоінформ України”, єдиним спецдозволом на видобування руд літію володіє ТОВ “Укрлітійвидобування” (№6195, родовище Полохівське, Кіровоградська обл., дійсний до 2037 р.). В червні 2021 р. в капітал ТОВ “Укрлітійвидобування” увійшов відомий бізнесмен Ігор Кривецький. Від липня 2021 р. кінцевим бенефіціарним власником компанії в базі YouControl вказано Табалова Сергія з Кропивницького.

20.10.2021 ТОВ “Укрлітійвидобування” збільшено статутний капітал з 10 000 до 297 510 000 грн. 

 

 

Читайте також: Київський ювелірний завод втратить постачальника українських самоцвітів?

Читайте також: Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”

 

Зображення асоціативне. Джерело: http://petro-consulting.com.ua/news