Київський ювелірний завод втратить постачальника українських самоцвітів?

Київський ювелірний завод втратить постачальника українських самоцвітів?
Сережки зі срібла з моріоном, видобутим в Україні. Джерело: kuz.ua/ua/serezhki/serezhki-9634192/

Єдиному видобувачу самоцвітів хочуть анулювати спецдозвіл на користування надрами

Колишній власник банку, збанкрутілого за президентства Віктора Януковича, купив компанію рік тому. Схоже, підприємство встигло опинитися в епіцентрі контрабандного скандалу. А ювелірними виробами з камінням, через яке спецдозвіл може бути втрачено, досі торгують у відомій мережі

 

Що сталося? 

Державна служба геології та надр звернулася до суду із позовом про анулювання спеціального дозволу на користування надрами єдиному видобувачу в Україні дорогоцінного каміння як ювелірної сировини (крім бурштину) – АТ “Кварцсамоцвіти”. Повідомляє NADRA.info з посиланням на реєстр судових рішень.

Позов подано 07.10.2021, і 15.10.2021 Житомирський окружний адміністративний суд прийняв позовну заяву Держгеонадр до розгляду, і розглядає за правилами спрощеного провадження – без учасників справи. Відтак, дату судового засідання не визначено. В тексті ухвали немає подробиць, які би пояснювали причини подання позову. 

 

Що відомо про компанію і її власника?

АТ “Кварцсамоцвіти” засновано в 1999 році. В 2013 році завершилася його приватизація. В 2014 Укрінформ писав, що роздержавлення компанії призвело до збільшення кількості працівників. Статутний капітал бізнесу сьогодні – 3,9 млн грн. Реєстрація – смт Хорошів, Житомирська область. Раніше компанія володіла низкою спецдозволів на лабрадорит, габро, кварц, бурштин, пегматит, берил, онікс та ін. За даними ДНВП “Геоінформ України”, сьогодні АТ “Кварцсамоцвіти”  має єдиний дійний спецдозвіл №4606 на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку кварцу і кварцу п’єзооптичного родовища Волинське (Південна та Центральна частини), ділянки Вишняківська і Дворищенська. Супутні корисні копалини: берил, топаз.

Контур спецдозволу АТ “Кварцсамоцвіти”. Скріншот інтерактивної карти Державного геологічного порталу https://nadra.gov.ua/

Акціями компанії 50/50 володіють громадянка Австрії Цюпко Марія і громадянин України Цюпко Сергій (дані YouControl). Кінцевий бенефіціарний власник – бізнесмен, меценат, мистецтвознавець, колишній банкір Цюпко Сергій. 

Сергій Цюпко. Джерело фото: http://modern-museum.org.ua/ru/pro_muzei/serhii_tsiupko_founder.htm

 

Сергій Цюпко купив АТ “Кварцсамоцвіти”  в 4 кварталі 2020 р.. За даними SMIDA, угоду було укладено поза біржею: за 194 981 200 акцій було заплачено трохи менше ніж 2 млн грн (по 0,01 грн за акцію).

Через АТ “Кварцсамоцвіти” Сергій Цюпко також встановив контроль над 40% у ЗАТ “Волинські самоцвіти”. Ця компанія раніше володіла п’ятьма спецдозволами на габро, лабрадорит, берил, топаз і кварц п’єзоелектричний.

Також важливою є особа керівника АТ “Кварцсамоцвіти”. Кобець Анатолій Васильович володів понад 4% і був Головою Наглядової ради АТ “Банк “Таврика”, контроль над яким пов’язували саме з Сергієм Цюпком. Про Сергія Цюпка – мецената можна почитати тут. Окрім цього, Сергій Цюпко володіє чвертю капіталу ПАТ “Київський ювелірний завод”, який перебуває в стані припинення (дані YouControl). З родиною Сергія Цюпка пов’язують також мережу ломбардів, які діють у понад 10 містах України.

 

Навіщо Сергію Цюпку самоцвіти?

Джерела на ринку розповіли NADRA.info на умовах анонімності, що купівля компаній-надрокористувачів була для Цюпка логічним кроком у побудові вертикально-інтегрованого ювелірного бізнесу. Мовляв, попри банкрутство ПАТ “Київський ювелірний завод” кілька років тому, Сергію Цюпку вдалося зберегти контроль над майновим комплексом КЮЗ (як інвестор КЮЗ і Кварцсамоцвітів, Цюпко навіть увійшов до колективної платформи національних інвесторів Бізнес-100). Окрім цього, сьогодні Сергію Цюпку належать 7 торгових марок КЮЗ. Заявником для отримання ТМ виступали кіпрська Намбунг Лімітед і ПАТ “Київський ювелірний завод”. Під цими ТМ працює мережа ювелірних салонів, а також онлайн-крамниці Київського ювелірного заводу. Також Цюпко є власником ТМ VOLYN GEMS (Волинські самоцвіти) і QUARTS SAMOCVETI.

Три з семи ТМ “КЮЗ”, якими володіє Сергій Цюпко. Джерело: Спеціальна інформаційна система Укрпатенту

На сайті Волинських самоцвітів, а також в онлайн-магазині КЮЗ можна знайти інформацію і придбати ювелірні вироби, виготовлені з використанням каміння, видобутого в Україні. Наприклад, в КЮЗ є окрема лінійка виробів під брендом “Українські самоцвіти”:

 

Сережки зі срібла 925 проби з моріоном містять опис, який однозначно говорить про українське походження: “Практично непрозорий моріон не пропускає світло і зберігає в своїх глибинах великі таємниці. Створений природою Волинського родовища, піднятий на поверхню, злегка відполірований, знайшовши своє місце в ювелірній прикрасі, він не поспішає розкрити свої таємниці першому зустрічному”.

 

Чому АТ “Кварцсамоцвіти” можуть анулювати спецдозвіл?

Напівпрозорий димчастий кварц моріон відноситься до дорогоцінного каміння четвертого порядку. Схоже, саме моріон міг стати каменем спотикання для ювелірного і видобувного бізнесу Сергія Цюпка.

“Геоконтроль перевіряв Кварцсамоцвіти навесні, виписав припис, але його не було виконано” – стверджує одне джерело NADRA.info в Держгеонадр.

Йдеться про планову перевірку в березні 2021 р., за результатами якої виявили низку порушень вимог законодавства у сфері надрокористування:

  1. Відсутність погодження з Держгеонадр проекту “Корегування робочого проекту геологічне вивчення з ДПР Волинського родовища кварцової сировини”;
  2. Не складання техніко-економічних міркувань, а відтак не в повному обсязі виконання мети надрокористування;
  3. Відсутність плану гірничих робіт з проведення геологічного вивчення, у тому числі ДПР на 2021 р.;
  4. Не виконання пунктів 1, 3 Програми робіт в частині отримання погодження проекту та проведення ДПР родовища;
  5. Не скориговані пункти 4, 5 Програми робіт в частині уточнення кінцевих строків виконання робіт (в Програмі робіт зазначено кінцевий термін виконання робіт 2-3 квартали 2025 р., хоча дія спецдозволу закінчується в листопаді 2024 р.);
  6. Не відповідність заповнення форми 5-ГР вимогам Інструкції: графа 5 не заповнюється повністю, в графі 7 зазначені обсяги балансових запасів мінеральної сировини потребують уточнення, в графі 19 зазначені запаси корисних копалин потребують уточнення у відповідності до протоколу ЦКЗ СРСР від 19.06.1962 №3692.

Інше джерело в Держгеонадр заявляє, що причиною судового позову про анулювання спецдозволу могло стати “фактичне масштабне видобування корисних копалин, зокрема не передбачених спецдозволом”. 

“Згідно з даними Державного балансу запасів корисних копалин АТ «Кварцсамоцвіти» з часу отримання дозволу здійснює видобування моріону, топазу і берилу…  перевірка встановила видобування АТ «Кварцсамоцвіти» корисних копалин загальнодержавного значення – моріон, геологічне вивчення та видобування якого не передбачено метою користування надрами, зазначеними у спеціальному дозволі на користування надрами“, – повідомляє джерело.

Джерело також стверджує, що начебто у звязку з не усуненням порушень, виявлених під час перевірки, ще в квітні 2021 р. дія спецдозволу зупинялася.

“У встановлені наказом строки в компанії не вжили заходів щодо усунення причин зупинення дії спеціального дозволу. Оскільки надра використовувалися не для тієї мети, для якої їх було надано, а також було порушено інші вимоги спецдозволу і не виконано вимоги наказу про зупинення дії спецдозволу – було ухвалено рішення анулювати спецдозвіл в судовому порядку”, – стверджує джерело.

Перевірити ці дані на офіційному сайті Держгеонадр неможливо другу добу: портал Служби недоступний – кажуть, через DDoS-атаки.

Розбіжності в обшуковій арифметиці і непрозорі натяки СБУ та МВС

Претензії з боку Геоконтролю – не єдина прикрість, яка спіткала Кварцсамоцвіти і КЮЗ в цьому році. Факти, про які мова піде нижче, можуть вказувати на те, що саме ці компанії є фігурантами гучної кримінальної справи про незаконне видобування і контрабанду дорогоцінного каміння.

Наприкінці березня 2021 р., коли Держгеонадр вже завершила свою перевірку, МВС і СБУ оприлюднили прес-релізи про боротьбу з нелегальними оборудками з ювелірною сировиною. 

“Правоохоронці викрили схему незаконного видобутку дорогоцінного каміння. Слідчі дії проводилися на території Києва, Київської та Житомирської областей. Під час обшуків у фігурантів, які налагодили підпільний видобуток корисних копалин, вилучили понад 10 тонн дорогоцінного каміння та кварцової сировини“, – йшлося в заяві МВС від 22.03.2021. 

В релізі СБУ дорогоцінного каміння уп’ятеро менше. “Співробітники СБУ заблокували незаконну схему з дорогоцінним камінням, протиправно видобутим в Україні. Зловмисники обробляли топаз, берил та кварц на ювелірному заводі, а потім незаконно вивозили його для продажу за кордон. Під час обшуків у них вилучено понад 2 тонни дорогоцінного каміння“, – заявили в СБУ 23.03.2021. 

Якщо порівняти фото, оприлюднені МВС і СБУ, висновок однозначний: мова про одну і ту ж подію та локацію: на світлинах те ж каміння, тільки з різних ракурсів. 

Фото Національної поліції з релізу 22.03.2021

 

Фото СБУ з релізу 23.03.2021. Те саме приміщення, те саме каміння – інший ракурс

 

Хоча релізи не містять назв компаній і прізвищ фігурантів справи, в текстах достатньо ідентифікуючих ознак, за якими можна зробити обґрунтовані припущення. Наприклад, фраза “були задіяні співробітники акціонерного товариствамаючи дозвіл на користування надрами, без обов’язкового погодження проектної документації…” з релізу МВС може натякати на героїв публікації. Адже за даними ДНВП “Геоінформ України”, акціонерне товариство “Кварцсамоцвіти” – єдине, яке володіє відповідним спецдозволом (63 спецдозволи на корисні копалини для ювелірної галузі видано на поклади бурштину, і тільки 1 – АТ “Кварцсамоцвіти” – не на бурштин). 

Ще один натяк містить заява СБУ: “Нелегальний бізнес контролював один із колишніх високопосадовців часів Януковича, а організував – власник великої ювелірної компанії”. 

Отримати коментарі представників згаданих вище компаній не вдалося, хоча ми зверталися із запитаннями і навесні 2021 року, і восени – після подання позову Держгеонадр. Деякі номери телефонів з офіційних реєстрів та інших відкритих джерел належать громадянам, які заявляють, що давно не мають стосунку до компанії. Деякі відключені або недійсні. Зрештою тільки за одним із номерів нам пообіцяли відповісти на запитання письмово (запит готуємо). 

 

Що кажуть в громаді?

Отримати оперативний коментар голови Хорошівської громади Володимира Столярчука не вдалося. В апараті ради нам заявили, що між Хорошівською селищною радою і Кварцсамоцвітами укладено 5 договорів оренди землі. Ще два договори у компанії з Житомирською облдержадміністрацією. Щодо сум орендних платежів порадили звернутися пізніше. 

Зауважимо, на Державному геологічному порталі (працює в тестовому режимі) розміщено файл “Публічний аудит надрокористування” у форматі xlsx. Згідно з даними документу, за 2020 рік АТ “Кварцсамоцвіти” сплатили за користування надрами всього 1 710 грн ренти.

Станом на момент публікації, ця історія не виглядає завершеною, тому – далі буде. Готуємо запити до правоохоронців, органів державної та місцевої влади, виходимо на зв’язок із бенефіціарами та керівниками бізнесів.

Принагідно, звертаємося до представників згаданих компаній та всіх, кого може стосуватися викладене і хто може володіти важливою достовірною інформацією про описані події: контакти NADRA.info вказано тут. Якщо Вам є що сказати, пояснити, уточнити, спростувати, доповнити – чекаємо на Ваші листи та дзвінки

 

Читайте також: Єристівському ГЗК закидають понад 785 млн грн екологічних збитків

Читайте також: Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”