Михайло Жернов продасть Петро-Консалтінг австралійцям. Якщо…

Михайло Жернов продасть Петро-Консалтінг австралійцям. Якщо…
Михайло Жернов. Джерело: https://millstone-co.eu/uk/team/mixajlo-zhernov/

Що сталося?

Австралійська European Lithium (Перт), чиї акції котируються на Австралійській фондовій біржі, погодилася придбати українське ТОВ “Петро-Консалтінг” (Київ), яке бореться за спеціальні дозволи на видобуток на літієвому родовищі Шевченківське і ділянці Добра. Про це в четвер, 04.11.2021 пише Інтерфакс-Україна. Угоду буде укладено після того, як Петро-Консалтінг отримає спецдозволи на літієві родовища.

Умовою придбання є видача “Петро-Консалтінг” відповідних спеціальних дозволів на видобуток та виробництво літію (у судовому порядку, у процесі публічних аукціонів або угоди про розподіл продукції), схвалення акціонерів European Lithium (в результаті якого Millstone може придбати понад 20% European Lithium) та деякі інші умови, з кінцевою датою завершення 12 місяців з моменту підписання, – йдеться у біржовому повідомленні австралійської компанії на біржі Australian Stock Exchange.

Згідно з ним, загальна ціна покупки – AUD (австралійських доларів) 20 млн акціями плюс ще AUD50 млн акціями у разі виконання певних умов.

Після завершення придбання European Lithium, основним проектом якої сьогодні є літієвий проект Wolfsberg у Каринтії (Австрія), Lithium Project має намір провести першу оцінку мінеральних ресурсів відповідно до JORC на основі перевірочних робіт (подвійне буріння).

“Враховуючи взаємну синергію за рахунок об’єднання українських проектів з передовим літієвим проектом Wolfsberg, упевненість Millstone (власник “Петро-Консалтінг” – ІФ) у видачі “Петро-Консалтінг” спеціальних дозволів та фінансуванні подальших геологорозвідувальних робіт … та техніко-економічних обгрунтувань, Millstone погодився інвестувати AUD20 млн в European Lithium, з яких AUD2,5 млн негайно, AUD2,5 млн за умови схвалення акціонерами (буде запрошено на майбутніх річних зборах) та AUD15 млн за умови завершення придбання “Петро-Консалтінг”, – йдеться у повідомленні. Повний текст читайте за посиланням.

У ньому зазначається, що представник Millstone Михайло Жернов буде призначено до ради директорів European Lithium після завершення першого траншу розміщення.

“Ми бачимо багато природної синергії між літієвими проектами; основним є сподумен (мінерал, досліджений як в Wolfsberg, так і в українських проектах). У нас є той самий основний матеріал, який є одним із найпоширеніших і технологічно розроблений для виробництва літієвих батарей у світі. EUR має відповідний досвід у перетворенні сподуменової руди в гідроксид літію, і українські родовища сподумену можуть забезпечити необхідне розширення ресурсної бази. Крім того, існує можливість поділитися з будь-яким майбутнім заводом з переробки сподумена у Вольфсбергу концентратом, виробленим в Україні, мінімізуючи CAPEX та покращуючи економічну доцільність, за умови успішного завершення етапів PFS та DFS. Наша віра в розробку компанією European Lithium об’єднаних найбільших сподуменних літієвих проектів у Європі підтримується нашими інвестиціями задля завершення DFS для проекту Wolfsberg Lithium, а також підтвердження ресурсів родовищ українського літію за вимогами JORC, і завершення DFS”, – цитують у біржевому повідомленні власника ТОВ “Петро-Консалтінг” Михайла Жернова.

Згідно з презентацією European Lithium від лютого цього року, вона завершила попереднє ТЕО проекту Wolfsberg, NPV якого – $339,4 млн, засноване на загальних JORC запасах гідроксиду літію 10,968 млн тонн. На той момент капіталізація австралійської компанії, яка також має лістинг на Франкфуртській та Віденській фондових біржах, становила AUD63 млн. Cyclone Metals належало 7%, раді директорів – 3%, 20 найбільшим акціонерам – 74%.

Довідка NADRA.info

ТОВ “Петро-Консалтінг” було засновано в квітні 2010 року. Статутний капітал нині – 340,2 тис. грн. Місто реєстрації – Київ. Єдиний учасник і власник – Жернов Михайло (Київ). Керівник – Лук’янов Ігор. Спецдозвіл на Шевченківське родовище літієвих руд був єдиним спецдозволом компанії. З травня 2018 по квітень 2019 рр.. ТОВ “Петро-Консалтінг” очолював Єгор Перелигін. Сьогодні він виконує обов’язки Голови правління державного АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, приватизація якого запланована на 29.10.2021.

“За запасами літію тільки цих двох родовищ (Шевченківське та Добра) Україна потенційно займає третє місце у Європі. Також природно-географічне положення України надає вигідне становище з точки зору можливостей видобутку, логістики та ланцюга поставок. Загальна прогнозована виробнича потужність після початку промислової розробки двох родовищ може скласти 15 тис. тонн LCE (еквівалент літієвого карбонату) на рік”, – йдеться на офіційному сайті Петро-Консалтінгу.

Михайло Жернов також є засновником і власником ТОВ “МІЛЛСТОУН І КО УКРАЇНА”.

 

Вся справа в судах?

Перспектива отримання ТОВ “Петро-Консалтінг” спецдозволів може залежати від рішень українських судів і їх виконання.

Нагадаємо, нещодавно в матеріалі “Нові літієві шанси Петро-Консалтінга” NADRA.info писали, що Окружний адміністративний суд міста Києва знову розглядає справу за позовом ТОВ “Петро-Консалтінг” до Державної служби геології та надр України. Компанія просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр №120 від 03.04.2020 “Про прийняття рішення про відмову у наданні спеціального дозволу на користування надрами”, підписаний Головою Служби Романом ОпімахомЙдеться про заяву ТОВ “Петро-Консалтінг” на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону, з метою видобування літієвих руд ділянки Добра, що знаходиться у Добровеличківському районі Кіровоградській області. Також у позові компанія просить суд зобов’язати Держгеонадр видати спецдозвіл на ділянку Добра. Це вже “друге коло” розгляду позову ТОВ “Петро-Консалтінг” щодо ділянки Добра.

Також існує ще одна справа щодо ділянки Добра, в якій ВЖЕ ухвалено рішення на користь ТОВ “Петро-Консалтінг”. Рішення в цій справі 05.10.2021 ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд. Він “засилив” рішення ОАСК від 15.07.2021, і підтвердив незаконність повернення Службою заяви ТОВ “Петро-Консалтінг” про отримання спеціального дозволу на ділянку Добра без проведення аукціону. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає. Також у рішенні йдеться про зобов’язання Держгеонадр повторно розглянути заяву компанії “та прийняти рішення відповідно до чинного законодавства”.

Стосовно родовища літієвих руд Шевченківське у Донецькій області, ТОВ “Петро-Консалтінг” отримало спецдозвіл №6255 на видобування літію в лютому 2018 р. Постановою Верховного Суду від 16.04.2020 р. спецдозвіл було скасовано. 09.12.2020 року Господарський суд м. Києва задовольнив заяву ТОВ “Петро-Консалтінг” про забезпечення позову та заборонив Держгеонадр надавати третім особам спецдозвіл на Шевченківське родовище. Ухвала набрала сили 09.12.2020 і була дійсна для пред’явлення до 09.12.2023, але діяла до ухвалення рішення у справі по суті. Що і відбулося 09.06.2021 – коли набуло законної сили рішення Господарського суду про відмову у визнанні за Петро-Консалтінгом права на видобування літієвих руд Шевченківського родовища.

 

Ділянка Добра і РНБО

Ще один фактор, який може вплинути на перспективи завершення угоди щодо ТОВ “Петро-Консалтінг” – рішення РНБО від 16.07.2021 “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави”. Його було введено в дію Указом Президента України Володимира Зеленського №306/2021.

Відповідно до рішення РНБО, Кабінет міністрів України повинен був протягом місяця “ґ) опрацювати питання щодо реалізації проектів з пошуку, видобутку та збагачення рідкіснометалевих корисних копалин, зокрема на ділянці Добра (Кіровоградська область), на умовах угоди про розподіл продукції”.

Нагадаємо, згідно зі згаданим рішенням РНБО від 16.07.2021, літієві руди потрапили до переліку металічних руд та неметалічних корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави.

 

Австралійці в українських надрах

Нагадаємо також, у квітні 2021 року стало відомо, що австралійська компанія Volt Resources Limited зі штаб-квартирою в місті Перт на західному узбережжі Австралії заявила про підписання обов’язкових договорів купівлі-продажу 70% у бізнесі Заваллівського графіту, що знаходиться в Україні (Кіровоградська обл.).

 

Читайте також: Компанії Геннадія Буткевича відмовили у видачі спецдозвола

Читайте також: ТОП-10 кар’єрів (граніт, мігматит, гранодіорит) за сплатою ренти у 2020 р.

Читайте також: Райт Солюшн відновила дослідно-промислову розробку бурштину в Житомирській області

Читайте також: Жовтневий виторг Держгеонадр. За скільки і хто насправді викупить розіграні спецдозволи?

Читайте також: 300 мільйонів гривень – у розробку українського родовища руд літію?