Quarzwerke нарощує сировинну базу: виграли ділянку каолінів на Вінниччині

Quarzwerke нарощує сировинну базу: виграли ділянку каолінів на Вінниччині
Зображення асоціативне. Фото: AKW Ukrainian Kaolin Company (Facebook)

Під час аукціону ціна спецдозволу зросла мало не втричі

ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство», що належить до міжнародної групи Quarzwerke, на торгах Державної служби геології та надр України вибороло право купити спеціальний дозвіл на користування ділянкою первинного каоліну Садова у Вінницькій області. Повідомляє NADRA.INFO. Це третій спецдозвіл в арсеналі ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» і, за підрахунками NADRA.INFO, десятий для Quarzwerke в Україні.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Аукціон відбувся в пʼятницю, 12.04.2024 в електронній системі АТ «Прозорро.Продажі».

Єдиним конкурентом ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» на аукціоні стало ПрАТ «Турбівський каоліновий завод» Романа Поліщука (компанія контролює Турбівське родовище каоліну первинного і ділянку Орепівську каоліну лужного (джерело)).

Торги були другими повторними, відтак стартували з 2 509 140 грн, а це 50% від початкової вартості перших торгів, що не відбулися 07.03.2024. Кінцеві цінові пропозиції учасників такі:

  • ПрАТ «Турбівський каоліновий завод» – 6 888 000 грн;
  • ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» – 7 000 000 грн (переможець).

Переглянути торги можна за посиланням.

Якщо переможець не заплатить обіцяного, втратить 5 018 280 грн гарантійного внеску, і право купити спецдозвіл перейде до Турбівського каолінового заводу.

Власником ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» є громадянин і резидент Німеччини Ліндеманн-Берк Роберт Отто (YouControl).

Загалом, за даними YouControl, Роберт Ліндеманн-Берк є кінцевим бенефіціарним власником низки видобувних компаній в Україні (належать до сімейної групи Quarzwerke):

  • ПрАТ «Глуховецький гірничо-збагачувальний каоліновий комбінат» (Глухівецьке родовище каоліну первинного);
  • ТОВ «Українська каолінова компанія» (Велико-Гадоминецьке родовище каоліну первинного);
  • ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» (Глухівецьке і Великогадоминецьке родовища каоліну первинного);
  • ТОВ «Папернянський карʼєр скляних пісків» (Папернянське і Грибово-Руднянське родовища кварцового піску);
  • ТОВ «Захід-Кварц» (Велюнське родовище піску);
  • ТОВ «Каолін Азов» (Буряківське родовище кварцового піску).

В 2023 р. Державна служба геології та надр України розширила ТОВ «Українська каолінова компанія» межі раніше наданого спецдозволу на родовище Велико-Гадоминецьке (Наказ Держгеонадр №116 від 13.03.2023, завантажити). Також в 2023 р. Держгеонадра продовжили на 20 років дію спецдозволу ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків» на видобування кварцового піску родовища Грибово-Руднянське.

Нагадаємо, в серпні 2023 р. в ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» заявили про початок видобування первинного каоліну на Біляївському родовищі в Запорізькій обл..

Станом на вересень 2023 р. ТОВ «Спис Україна» (належить до турецької Onur Group) не приступила до реалізації нових каолінових проектів, зважаючи на близькість ділянок до лінії фронту.

В січні 2024 р. стало відомо, що експорт українського каоліну, видобутого в Кіровоградській обл., розпочала інша турецька група – Esan (компанія-надрокористувач – ТОВ «Сермін», родовище Вікнинське).