Біляївський збагачувальний комбінат почав видобування первинного каоліну

Біляївський збагачувальний комбінат почав видобування первинного каоліну
В карʼєрі Біляївського збагачувального комбінату

Новини компаній

В Запорізькій області, поблизу міста Вільнянськ, продовжується будівництво карʼєру та комбінату для збагачення первинного каоліну. В липні 2023 року, після 12 місяців та майже 1 млн м3 розкривних порід, працівники гірничого цеху зайшли на видобувний горизонт. Повідомили Інформаційному агентству NADRA.INFO в ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» (БЗК). Нагадаємо, перші роботи на Біляївському родовищі каолінів БЗК почав у червні 2022 р..

«Ретельно спроектована та збудована інфраструктура кар’єру і комбінату дозволила розпочати видобуток, транспортування  та зберігання первинного каоліну, а також продовжити роботу з потенційними споживачами. Технічний відділ та лабораторія підприємства вже проаналізували перші промислові зразки, надали каолін для тестування виробникам вогнетривів, технічної та побутової кераміки.

 

Першим покупцем каолінусирцю стали ливарники міста Запоріжжя, які використовують первинний каолін в якості наповнювача формувальних сумішей. Очікуємо на закінчення тестових випробувань від підприємств інших галузей щодо можливості використання каолінусирцю», заявила NADRA.INFO генеральний директор комбінату Олена Нестеренко.

Первинний каолін є поширеною корисною копалиною в Україні, але в БЗК кажуть, що Біляївське родовище займає перше місце по кількості та якості запасів серед нових: площа родовища – 382,0 га, балансові запаси 73,99 млн тонн каолінів.

«Каолін Біляївського родовища характеризується як ультра білий, з низьким вмістом кольорових оксидів заліза та титану, за розміром каолін дрібний, розмір 80% часток – менш ніж 2 мкм. Ці показники роблять його конкурентним та затребуваним на ринках паперу, керамічних фрит та глазурі, скловолокна, у якості вогнетривкого наповнювача пластиків, а також як наповнювач для виробництва фарби. Лабораторія підприємства розпочала штучне виробництво зразків збагаченого каоліну для тестування у наведених вище галузях», – розповідає Олена Нестеренко.

Супутнім продуктом збагачення каоліну Біляївського родовища є кварцовий пісок, а особливо цінною його частиною є польовий шпат – після запуску промислового збагачення цей продукт теж займе свою нішу на ринку, переконані на підприємстві.

«Незважаючи на повномасштабне вторгнення РФ на територію нашої країни, та на виконання і підтримку завдань Президента України Володимира Зеленського щодо перезапуску економіки і подолання безробіття в умовах воєнного стану, ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» продовжує будівництво І черги збагачення. Технологічний процес був розроблений фахівцями комбінату з урахуванням світових тенденцій в галузях екологічної безпеки, технології, безпеки та продуктивності праці. Більша частина обладнання виготовлена в Україні компаніями з Києва, Харкова, Жовтих Вод, Дніпра. Для будівництва залучені підрядники з Запоріжжя. В технологічному процесі збагачення враховані новітні тенденції збагачення та енергоефективності. Так, запроектована та придбана когенераційна установка, яка буде головним джерелом електричної та теплової енергії. Будівництво комбінату продовжується, запуск збагачення запланований вже на осінь 2023 року», – заявляють на БЗК.

Сьогодні на підприємстві постійно працює 18 громадян України з Вільнянська та найближчих сіл. Також підприємство забезпечує понад 30 додаткових робочих місць для підрядних організацій.   

Протягом 2022-2023 рр.. ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» наростив капіталізацію з 77 млн грн до 160 млн грн. Загальний обсяг запланованих інвестицій, про який повідомлялося раніше – 30 млн євро протягом 5 років з моменту початку проекту.

ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» засновано в 2006 р.. Статутний капітал 160 млн грн. Реєстрація – с. Зелене, Павлівська територіальна громада, Запорізький р-н, Запорізька обл.. Власник Вотінцев Олександр. Керівник Нестеренко Олена. Спецдозвіл на видобування каоліну, каоліну лужного, каоліну первинного родовища Біляївське – єдиний спецдозвіл компанії на користування надрами (дані YouControl).