Обознівське родовище залишається під контролем Кіровоградського рудоуправління

Обознівське родовище залишається під контролем Кіровоградського рудоуправління

Державна служба геології та надр України не змогла в судовому порядку анулювати спецдозвіл №459 від 28.02.1996, наданий АТ «Кіровоградське рудоуправління» на видобування каоліну вторинного, суглинку, піску і підземних та дренажних вод родовища Обознівське. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на нещодавно оприлюднене рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду.

Необхідність анулювати спецдозвіл Кіровоградського рудоуправління в Держгеонадрах обґрунтовували тим, що відповідно до ч. 3 ст. 13 Кодексу України про надра (Кодексу), користувачами надр не можуть бути, серед іншого, юридичні особи, у яких істотну участь мають або є кінцевими бенефіціарними власниками фізичні особи громадяни та (або) резиденти держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором. А кінцевим бенефіціарним власником (контролером) АТ «Кіровоградське рудоуправління» є громадянин РФ Сергій Кабаргін.

В свою чергу, в Кіровоградському рудоуправлінні виступили проти анулювання спецдозволу, оскільки:

  • Норма Кодексу, на яку посилалися Держгеонадра, насправді не передбачає припинення права користування надрами (а санкції РНБО, які могли бути підставою для анулювання чи зупинення спецдозволу, до власника рудоуправління не застосовувалися);
  • Корпоративні права, майно та усі активи Кіровоградського рудоуправління були передані Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), для здійснення заходів з управління. Отже, позбавлення спеціального дозволу на користування надрами безпосередньо вплине на права АРМА (у травні 2023 р. АРМА оголошувало конкурс із відбору управителя для арештованого майна та корпоративних прав АТ «Кіровоградське рудоуправління», про результати не повідомлялося – прим. NADRA.INFO);
  • Розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації АТ «Кіровоградське рудоуправління» визначено підприємством, критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а анулювання спеціального дозволу припинить його господарську діяльність.

Площа Обознівського родовища, наданого в користування Кіровоградському рудоуправлінню – 168,6 га. Запаси: каоліну вторинного (В+С1) – 4,3 млн тонн, піску (А+В+С1) – 17,6 млн тонн (дані Публічного аудиту надрокористування). Термін дії спецдозволу – до 2035 р..

В АРМА підтвердили суду, що корпоративні права, рухоме та нерухоме майно АТ «Кіровоградське рудоуправління» передано Агентству для здійснення заходів з управління з метою забезпечення збереження майна та його економічної вартості. Відтак громадянин РФ є власником товариства лише номінально, оскільки він позбавлений будь-якої можливості користуватись своїми правами, у тому числі правом користування надрами. Також в АРМА зазначили, що анулювання спірного спеціального дозволу на користування надрами призведе до припинення діяльності підприємства, що значно знецінить такий актив, що в своє чергу суперечить меті вилучення та передачі його до АРМА та призведе до недоотримання коштів до Державного бюджету.

Суд дослухався до аргументів Кіровоградського рудоуправління та АРМА і відмовився анулювати спецдозвіл. Рішення ще не остаточне і може бути оскаржене.

Спецдозвіл на видобування каоліну вторинного, суглинку, піску і підземних та дренажних вод родовища Обознівське є єдиним дійсним спецдозволом на користування надрами АТ «Кіровоградське рудоуправління».