Австралійці поглинають українського виробника графіту

Австралійці поглинають українського виробника графіту

Скільки компанія з Австралії заплатить за бізнес в Україні? Навіщо покупцю український графіт?

 

Що сталося?

Компанія Volt Resources Limited (далі Volt) зі штаб-квартирою в місті Перт на західному узбережжі Австралії заявила про підписання обов’язкових договорів купівлі-продажу 70% акцій “європейського виробника графіту”. Посилання на відповідний реліз розміщено 27.04.2021 на сайті компанії.

“Volt уклав зобов’язуючі договори купівлі-продажу акцій, щоб придбати 70% частку в бізнесі Заваллівського графіту, що знаходиться в Україні. Завершення придбання позиціонує Volt значно попереду більшості графітових компаній-конкурентів (peer graphite companies), адже робить виробником графіту без звичних ризиків фінансування та розвитку, які несуть GreenField-проекти”, – йдеться в релізі. 

“Графітна шахта і переробні об’єкти розташовані поруч із містом Завалля, приблизно в 280 кілометрах на південь від столиці України Київ та за 230 км на північ від головного порту Одеси” – відзначають у компанії.

Кого саме, і як купує Volt?

У релізі стверджується, що зобов’язальні договори купівлі-продажу акцій (SPA) Volt підписав з існуючими акціонерами Групи Завалля Графіт (ZG Group), і придбає 70%-частку в кожній з компаній, що входять до групи ZG, а саме:

  1. ТОВ “Заваллівський графіт” – будівлі переробного заводу, переробний завод, гірниче обладнання, підстанція та розподільча електростанція
  2. ТОВ “Стоун фаунд” – операції з виробництва подрібненого граніту та завод
  3. ТОВ “Графіт Інвест” – володіє 70% акцій ПрАТ “Заваллівський графітовий комбінат” – шахта, земля, головна адміністративна будівля. Саме ця організація володіє 79% часткою акцій 636 га земельної ділянки, на якій знаходиться Заваллівський рудник, переробний завод та ін. розташовані супутні будівлі та споруди (і саме ПрАТ “ЗГК” є власником спецдозволу на видобування графітової руди №430 до 2035 р. – Ред.)

Відповідно до SPA, існуючі акціонери погодились продати Volt 70% від загального обсягу випущеного власного капіталу у кожній компанії ZG Group за сукупною ціною закупівлі 7,6 млн дол. двома платежами по 3,8 млн. доларів США. Перший внесок сплачується після завершення операції, другий внесок сплачується через 6 місяців.

Станом на зараз власниками компаній з ZG Group є:

  • Лященко Віталій (Кіровоградська обл.)
  • Хейсон Олег (Черкаська обл.)
  • Колесниченко Тетяна (Київ)
  • Колесниченко Володимир (Київ)
  • Янко Марта (Київ)
  • МОГРА С.Р.О (Словаччина)

 

Навіщо австралійцям український графіт?

Керуючий директор Volt, Тревор Меттьюз прокоментував угоду так: “Підписання зобов’язальної угоди є значним кроком вперед для Volt в прагненні бути виробником графіту. Придбання контрольного пакету акцій ZG Group виводить Volt попереду аналогічних графітових компаній і без звичних ризиків розвитку, пов’язаних із проектом “з нуля”.

В інтерв’ю The Market Herald в лютому 2021 Тревор Меттьюз заявляв: “Це справді вражаюча можливість для нас. У виробника невеликі обороти зараз, але фантастичні перспективи на ключовому ринку Європи”.

Основними перевагами українського графітового бізнесу, який купує Volt, згідно з даними релізу, є:

  • Розташований у Східній Європі, знаходиться в безпосередній близькості до ключових ринків зі значним розвитком літій-іонних акумуляторних (LIB) потужностей, на яких планується обслуговування європейських автовиробників та відновлюваної енергетики.
  • Планується виготовлення анодного матеріалу для акумуляторів з використанням існуючого виробництва графіту, що дасть можливість стати повністю інтегрованим постачальником для виробників стільників LIB, що базується в Європі
  • Виробляє графітові вироби у цілому асортименті та має потенціал значно збільшити його велике виробництво
  • Виробляє високоякісний “зелений” очищений 99,5% TGC (загальний графітовий продукт).
  • Багаторічна копальня з довгим терміном експлуатації, яка має перспективи подальшої розвідки.
  • Існуюча база споживачів та ланцюги постачання графітової продукції, які, як очікує Volt, зможе використовувати для розвитку свого існуючого проекту графіту Bunyu в Танзанії.
  • Відмінна транспортна інфраструктура, що охоплює автомобільні, залізничні, річкові та морські вантажні перевезення в поєднанні з надійним енергопостачанням, достатнім питним водопостачанням та хорошим зв’язком.
  • Досвідчена робоча сила, яка може допомогти у навчанні, введенні в експлуатацію та нарощуванні проекту графіту Bunyu в Танзанії. Це є ключовим ризиком для фінансистів і може суттєво допомогти здатності фінансувати розробку графітового проекту компанії Bunyu.
  • Потенціал генерувати матеріальний грошовий потік, який може забезпечити внутрішнє фінансування Volt корпоративних витрат та оборотних коштів у майбутньому.
  • Супутні продукти з бутового каменю для внутрішнього ринку та гранату для європейського ринку, що може створити матеріальний грошовий потік за відносно низьких капітальних та експлуатаційних витрат, використовуючи синергію графітової інфраструктури бізнесу та досвідченого видобувного та переробного персоналу.
  • 79% у 636 гектарах вільних земель із шахтою, переробним заводом та іншими будівлями та спорудами, розташованими на цій землі.

 

Про компанію ТОВ “Заваллівський графіт” (дані сайту компанії https://zvgraphit.com.ua/ru/about-company/)

ТОВ “Заваллівський графіт” протягом багатьох десятиліть є виробником натурального графіту з руд Заваллівського родовища (Кіровоградська область, центральний регіон України) – одного з найбільших родовищ графіту в Європі. Підприємство працює з 1934 року. Виробничі потужності – до 30 000 т графіту в рік. За даними Industrial Minerals (Англія), ТОВ “Заваллівський графіт” входить в ТОП-10 в світі серед виробників природного графіту. Підприємство виробляє більше 25 основних марок графіту з вмістом вуглецю від 85% до 99,5% і розміром від 10 до 200 мкм, також колоїдно-графітові препарати і мастильно-охолоджуючі рідини на основі графіту.

Продукція, пропонована заваллівським графітовим комбінатом, відповідає вимогам державних стандартів і технічних умов і експортується в багато країн Європейського союзу (Німеччина, Франція, Бельгія, Великобританія, Туреччина, Іспанія, Італія, Польща, Швейцарія, Чеська республіка, Румунія, Словаччина, Сербія, Болгарія , Греція, Норвегія), Азії (Японія, Корея), в країни СНД (Білорусь, Молдова), а також в США.

Про компанію Volt Resources Limited (дані прес-релізу)

Volt Resources Limited – компанія з пошуку та розробки графіту та золота, котирується в Австралії на фондовій біржі під кодом ASX VRC. В даний час компанія Volt зосереджена на дослідженні та розробці власного графітного проекту Bunyu Graphite у Танзанії, а також на створенні нового бізнесу з розвідки та розробки золота з використанням існуючої розгалудженої мережі компанії в Африці.

Графітний проект Bunyu ідеально розташований поблизу критичної інфраструктури з дорогами, які проходять через район реалізації проекту, а також поряд із готовим доступом до глибоководного порту Мтвара за 140 км від Проекту. У 2018 році Вольт повідомив про завершення техніко-економічного обгрунтування (“FS”) на етапі 1 розробки графітного проекту Bunyu. Розробка етапу 1 базується на основі щорічної норми видобутку та переробки заводу 400 000 тонн руди для і виробництві в середньому 23 700 т /рік графітових виробів. 

Ключовою метою розвитку етапу 1 є створення інфраструктури та ринку позиція на підтримку розвитку значно більшого проекту розширення Етапу 2 в Bunyu. Золоті проекти Гвінеї включають 6 дозволів у Гвінеї, Західна Африка, загальною площею 348 км. Проекти розташовані в плодовитому басейні Сігуїрі, який є частиною багатомінералізованого західноафриканського біримійського золотого поясу.

 

Читайте також: Компанія Тимура Хромаєва видобуватиме газ в Луганській області

Читайте також: Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

Читайте також: Чому Ігор Мазепа передумав продавати бурштиновий бізнес?

Читайте також: Коли приватизують торф’яні підприємства?

Читайте також: Кар’єру в Запоріжжі закидають незаконне видобування каменю на 1 млрд грн

 

Джерело фото: https://voltresources.com/