Кар’єру в Запоріжжі закидають незаконне видобування каменю на 1 млрд грн

Кар’єру в Запоріжжі закидають незаконне видобування каменю на 1 млрд грн
Кар'єр ТОВ "Смарт Граніт"

У вівторок, 27.04.2021, Офіс генерального прокурора оприлюднив повідомлення про оголошення підозри голові правління одного з акціонерних товариств міста Запоріжжя “за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчиненого шляхом вибуху”. 

“За даними слідства, керівник підприємства з вересня по грудень 2018 року за відсутності дозвільних документів організував незаконне видобування граніту шляхом проведення п’яти вибухів на Передаточнинському родовищі. У результаті таких дій видобуто понад 180 тис тонн корисних копалин загальнодержавного значення, вартість яких оцінується у понад 1 млрд грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими відділу поліції №3 Запорізького райуправління поліції Головного управління Нацполіції в Запорізькій області, за оперативного супроводу управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області ДСР Нацполіції”, – йдеться у повідомленні ОГП.

За даними ДПВП Геоінформ України, спецдозволом №1134 на промислову розробку Передаточнинського родовища гранітів, мігматитів і гнейсів до 2037 р. володіє ТОВ “Смарт Граніт”. Спецдозвіл було видано ще в 1997 р. Спершу дозвіл було оформлено на акціонерне товариство “Запоріжнерудпром”, яке в 2020 р. було перетворено на ТОВ “Смарт Граніт” (саме тому в тексті повідомлення ОГП йдеться про підозру “голові правління одного з акціонерних товариств”). З серпня 2018 р. Смарт Граніт очолює Володимир Заболотний. Компанія входить до промислово-інвестиційної групи Смарт-Холдинг бізнесмена і політика Вадима Новинського. Сайт компанії https://smartgranit.com/uk/.

В Смарт-Холдингу NADRA.info заявили, що вважають претензії поліції і прокуратури надуманими.

“Підприємство не порушувало закон та працює багато років виключно в рамках правового поля. ТОВ “Смарт граніт” має спеціальний дозвіл на користування надрами №1134 від 05.11.1997, який наказом Державної служби геології та надр України №274 (від 03.08.2018 – Ред.) було продовжено на 20 років, до 05.11.2037. Прокуратура ж поновила провадження, яке було закрито ще на початку 2020 р. після всеосяжної перевірки різними службами та правоохоронними органами. І зараз правоохоронці мають на руках експертизу, яка знімає всі питання до підприємства, але ж чомусь її не використовують”, – заявили в Смарт-Холдингу і пообіцяли пізніше надати розширений коментар.

Зауважимо, 15.03.2021 Смарт Граніт і Державна служба геології та надр України оновили Угоду про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин. Відповідно до додатку “Характеристика ділянки надр”, станом на 01.01.2021 р. балансові запаси кристалічних порід Передаточнинського родовища перевищують  42,3 млн куб. м.

 

Читайте також: Чому Ігор Мазепа передумав продавати бурштиновий бізнес?

Читайте також: Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

Читайте також: Коли приватизують торф’яні підприємства?

Читайте також: Тарас Кузьмич: Площі “Будинку Книги” здавалися в оренду за 1 гривню на рік! 

 

Фото надані прес-службою групи Смарт-Холдинг.


Cторінка “Кар’єри України” в Instagram: https://www.instagram.com/ukrainianquarries/

Cторінка “Кар’єри України” у Facebook: https://www.facebook.com/ukrquarries 

“Кар’єри України” в Telegram: https://t.me/ukrquarries

Долучайтеся до групи “Кар’єри України” у Facebook: https://www.facebook.com/groups/258017951909456

А якщо шукаєте роботу в кар’єрі, чи навпаки – працівників у Ваш кар’єр, запрошуємо в групу “Кар’єра в кар’єрі – Mining Career in Ukraine”: https://www.facebook.com/groups/710280669565979