Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

Екс-глава Національного банку України, екс-віце-прем’єр-міністр України, засновник фінансово-промислової групи “ТАС” Сергій Тігіпко став власником двох компаній, які видобувають корисні копалини в Рівненській і Київській областях. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб і сервісу YouControl. Зміна власників відбулася ще восени 2020 р., але про угоди досі не повідомляли ані ЗМІ, ані офіційний сайт групи.

 

Які саме кар’єри купив Тігіпко?

Іноземне підприємство “Томашгородський Каменедробильний Завод”. За даними YouControl, контроль над підприємством Сергій Тігіпко встановив у вересні 2020 р. Спочатку власником 100% капіталу компанії стала Т.А.С. Оверсіас Інвестментс Лімітед з Кіпру, а за кілька днів у реєстрі з’явився запис про нового бенефіціарного власника. Ціна угоди невідома. Попереднім власником компанії була кіпрська Sartorius Limited, а бенефіціарною власницею значилася Капнулла Елеонора. 

Довідково: ІП “Томашгородський КДЗ володіє спедозволом №3812 на видобування габро і граніту родовища Пщільське (Томашгородське) до 2028 р. (Рівненська обл.). Запаси станом на 01.01.2020 понад 4,5 млн куб. м. Геолокація кар’єра: https://cutt.ly/ev4x6Gg.

ТОВ Рокитнянський гранкар’єр“. Зміна власників відбулася в листопаді 2020 р. Контроль над товариством Сергій Тігіпко встановив через ТОВ “Граніт Інвест-Рокитне” (яку купила Т.А.С. Оверсіас Інвестментс Лімітед). Ціна угоди невідома. Попереднім власником компанії Граніт Інвест-Рокитне, за даними YouControl, була кіпрська Sartorius Limited, а бенефіціарним власником значився Артем’єв Олег.

Довідково: ТОВ “Рокитнянський гранкар’єр володіє спецдозволом №2733 на видобування граніту і мігматиту родовища Острівське до 2039 р. (Київська обл.). Запаси станом на 01.01.2019 близько 12 млн куб. м.  Геолокація: https://cutt.ly/3v72UcN 

Окрім двох кар’єрів, восени 2020 р. Сергій Тігіпко також став власником 62% в ТОВКиївоблнерудпромчерез компанію з Сейшельських островів “Мовест ЛТД“. Іншими 38% компанії володіє киянка Єлизавета Гайсаєва. Київоблнерудпром не має власних спецдозволів на користування надрами, але до жовтня 2019 р саме ця компанія володіла Рокитнянським гранкар’єром. 

 

Якими ще кар’єрами володіє Сергій Тігіпко?

ТОВ “Виробничо-комерційна фірма “Старк“. Компанія має дійсний спецдозвіл №2219 на видобування піску родовища Вишнівське (Харківська обл.) до 2036 р.. Запаси понад 58,5 млн тон. Сергій Тігіпко значиться кінцевим бенефіціарним власником, володіє 63,9% капіталу через ПП “Оліс, яке, в свою чергу, контролює через Т.А.С. Оверсіас Інвестментс Лімітед. 

Іншими засновниками ВКФ Старк” є харків’яни Крохмальна Ольга і Ісіченко Андрій, а також компанія Вольф унд Мюллер мінералс ГМБХ (Австрія).

ВКФ “Старк має власний сайт. Цю компанію також вказано як учасника групи ТАС – на відміну від придбаних в минулому році кар’єрів, які на сайті групи не згадуються. 

 

Які ще активи в надрах можуть бути пов’язані з групою ТАС?

В серпні 2018 р. Інформаційне агентство “Фінансовий клуб” писало про угоду, за якою до компанії Сергія Тігіпка ТОВ “КУА Темп” перейшли права вимоги за кредитами, раніше отриманими ТОВ “Любимівський кар’єр” у ВТБ Банку. В липні 2018 банк переуступив права вимоги по кредиту “Любимівського кар’єру” і двома кредитами компанії “Кольорові метали”. Загальна заборгованість за кредитами досягала 650 млн грн. Новий кредитор заплатив за права вимоги і стягнення по кредитах 62,9 млн грн. Одним із забезпечень по кредитах було право власності на кар’єр. Станом на 27.04.2021 Сергій Тігіпко не значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ “Любимівський кар’єр”.

В січні 2019 р. на сайті групи “ТАС” повідомлялося, що група купила “кар’єр з видобутку блочного каменю в Житомирській області”.  “З урахуванням активного розвитку в Україні інфраструктурних проектів, збільшення обсягів дорожнього і житлового будівництва, а також інших видів економічної діяльності, де активно застосовується природний камінь, Група “ТАС” вважає видобуток нерудних матеріалів достатньо перспективним напрямом бізнесу і надалі має намір продовжити придбання нових активів у цій галузі”, – так новину коментував Голова ради директорів Групи “ТАС” Сергій Попенко. Це повідомлення було передруковане низкою ЗМІ, втім, воно не містить ідентифікуючих ознак компанії, яку придбала група “ТАС”. Імовірно, йдеться про МПП “Ілона”, яке володіє спецдозволом №5070 на видобування габро і габро тріщинуватого родовища “Рудня Шляхова”. За даними YouControl, в червні 2018 р. компанія перейшла у власність венчурного фонду ТОВ “ТАС Ессет Менеджмент”, а в листопаді 2018 – з’явився запис про Сергія Тігіпка як кінцевого бенефіціарного власника. Втім з жовтня 2019 р. власниками МПП “Ілона” значаться Олександр Дубінін і Валентин Шумський з Коростишева. Офіційного повідомлення про продаж “кар’єру з видобутку блочного каменю в Житомирській області” на сайті групи ми не знайшли.

В ЗМІ можна зустріти згадки про імовірний зв’язок Сергія Тігіпка з іншими підприємствами, які мають спецдозволи на користування надрами, окрім перелічених вище. Відтак ми спрямували офіційний запит до прес-служби групи ТАС, і будемо раді розповісти нашим читачам більше, щойно отримаємо відповідь. 

 

Читайте також: Коли приватизують торф’яні підприємства?

Читайте також: Тарас Кузьмич: Площі “Будинку Книги” здавалися в оренду за 1 гривню на рік! 

Читайте також: Виробник вапна в Івано-Франківській області отримає “інвестиційну няню”

Читайте також: Піщана справа: кому в ОГП нарахували збитків на понад півмільярда гривень?

Читайте також: Скільки охочих купити ОГХК нарахували у Фонді держмайна?

 

Джерело фото: http://www.tas.ua/ua/about/tas/