Укрзалізниця намагається продовжити дію спецдозволу на гранкар’єр у Рівненській області 

Укрзалізниця намагається продовжити дію спецдозволу на гранкар’єр у Рівненській області 
Родовище граніту і гранодіориту Клесівське 7 (фото за січень 2021 р.)

АТ “Укрзалізниця” звернулося до Державної служби геології та надр України з заявою на внесення змін і продовження терміну дії спецдозволу №4707. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Служби. Заяву отримано Держгеонадр 29.10.2021. Спецдозвіл №4707 діяв у 2008-2020 р. і передбачав видобування граніту і діориту родовища Клесівське 7.

Родовище Клесівське 7 знаходить на північній околиці смт Клесів у Рівненськй області. Паспорт родовища – за посиланням. Запаси А+В+С1 – біля 13 млн куб. м. Геолокація тут.

Жовтнева заява Укрзалізниці – четверта спроба продовжити дію спецдозволу на родовище Клесівське 7 за 2021 рік. Документи, надіслані до Служби в березні, травні і вересні – було повернуто заявнику.

Нагадаємо, станом на січень 2021 р. Укрзалізниця володіла 15 дійсними спецдозволами на видобування піску і каменю для виробництва щебеневої продукції. Ще 5 спецдозволів були недійсними. Таким чином, загалом УЗ володіє 20-ма кар’єрами, з яких на початок року лише 3/4 мали право видобувати корисні копалини (у квітні 2021 року один з недійсних спецдозволів №4504 було продовжено). Кар’єрним господарством компанії управляє філія “Центр управління промисловістю” (ЦУП), яку очолює Олексій Осман. Окрім кар’єрів, Укрзалізниця володіє низкою спецдозволів на видобування підземних вод.

Вперше повний перелік кар’єрів Укрзалізниці було опубліковано NADRA.info в матеріалі “Дорогі кар’єри Укрзалізниці: продати не можна утримувати”. Як вдалося з’ясувати, кар’єри генерують значні збитки для компанії: за 7 місяців 2020 року загалом по кар’єрах Укрзалізниці було отримано збитковий результат в сумі 158 217 тис. грн.. Пізніше дані про збитки підтвердили офіційно: за 11 місяців 2020 р. кар’єри Укрзалізниці показали збиток 199,8 млн грн. А в липні 2021 р. в компанії офіційно назвали найзбитковіші кар’єри і розкрили дані щодо їх керівників (читайте в матеріалі “Найзбитковіші кар’єри Укрзалізниці. Хто за них відповідає?”)

Нагадаємо, у листопаді 2020 р. тодішній голова правління Укрзалізниці Володимир Жмак в кулуарах міжнародного форуму Mintrans Forum 2020 в ексклюзивному коментарі NADRA.info заявив, що компанія планує до кінця 2020 р. проаналізувати діяльність всіх кар’єрів Укрзалізниці і ухвалити рішення щодо їх приватизації: “Після закінчення аналізу ми дійсно розіб’ємо всі кар’єри на три категорії. Ті, які збиткові, неприбуткові, і розробка яких не є доцільною – вони будуть пропонуватися до приватизації, до продажу. Ті, які забезпечують нашу діяльність, тому що ми теж будуємо, будуть і далі працювати. І буде середня категорія, яка буде якраз розподілятися – до тих, які на продаж, чи до тих, які до експлуатації. До кінця року ми закінчимо цей аналіз і визначимося з конкретними кар’єрами”, – заявив Володимир Жмак.

Загалом, ситуація виглядала зрозумілою і логічною: Укрзалізниця хоче зберегти ті кар’єри, які потрібні для забезпечення власних потреб, і продати ті, які генерують збитки.

В березні 2021 р. Володимир Жмак повідомив, що керівництво компанії завершило аналіз діяльності кар’єрів.  “Так, вже проаналізували [діяльність кар’єрів]. Готуємося представити бачення Наглядовій раді, оскільки відчуження активів  її компетенція”, – заявив Володимир Жмак. Проте за кілька днів Володимир Жмак склав повноваження керівника УЗ. Зрозумілих сигналів щодо приватизації кар’єрів УЗ від наступників Володимира Жмака помічено не було.

 

Читайте також: Михайло Жернов продасть Петро-Консалтінг австралійцям. Якщо…

Читайте також: Компанії Геннадія Буткевича відмовили у видачі спецдозвола

Читайте також: ТОП-10 кар’єрів (граніт, мігматит, гранодіорит) за сплатою ренти у 2020 р.

Читайте також: Райт Солюшн відновила дослідно-промислову розробку бурштину в Житомирській області