Дорогі кар’єри Укрзалізниці: продати не можна утримувати

Дорогі кар’єри Укрзалізниці: продати не можна утримувати
Бехівський кар'єр Укрзалізниці. Родовище "Бехівське-2", Житомирська область. Спецдозвіл №4504 закічився у 2015 р.

Повний перелік кар’єрів Укрзалізниці, і неофіційні дані про їх діяльність за 7 місяців 2020 року

“Кондуктор не спешит, кондуктор понимает…” або В очікуванні приватизації добувних об’єктів Укрзалізниці

Наприкінці жовтня 2020 р. Голова правління АТ “Укрзалізниця” Володимир Жмак заявив: “Ми завершимо цей рік зі збитком на рівні 12-14 млрд грн”. Тижнем раніше стало відомо, що збиток Укрзалізниці за перше півріччя 2020 р. склав майже 8,8 млрд грн. Щодо 2021 р. – Володимир Жмак прогнозує прибутки. Ця теза була серед ключових у великому січневому інтерв’ю пана Жмака.

Одне з джерел збитків Укрзалізниці – непрофільні активи. Заяви про їх продаж періодично лунали з вуст ще попередників Жмака. У вересні 2017 р. т.в.о. голови правління Євген Кравцов заявив, що компанія “буде проводити прозору процедуру реалізації непрофільних активів, котрі є збитковими для підприємства, для того, щоб отримані кошти направляти на інвестування по основних напрямках”. “Ми розраховуємо, що за рахунок цього напрямку ми зможемо упродовж п’яти років реалізувати 5-7 млрд грн для реінвестування”, – сказав Кравцов.

За два роки, у вересні 2019 Євген Кравцов продовжував говорити про необхідність продажу непрофільних активів. Про 100% готовність до продажу непрофільного майна у квітні 2020 заявляв наступник Кравцова Желько Марчек. 

Зрештою, в першому після призначення інтерв’ю вже повноцінний (без т.в.о.) голова правління Укрзалізниці Володимир Жмак заявив: “…моє бачення: Укрзалізниця — це рухомий склад, інфраструктура, диспетчеризація. Все інше — це не Укрзалізниця. Санаторії, профілакторії, лікарні, пральні, піщані кар’єри, заводи — це не УЗ, це непрофільні активи. Їх потрібно відчужувати — шляхом продажу і приватизації”. 

Одночасно з розмовами керівників залізниці про начебто неминучий продаж непрофільних активів, у коридорах та кабінетах Укрзалізниці, Міністерства інфраструктури і Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури – обговорюють можливі формати та терміни продажу. Проте офіційної інформації про приватизацію непрофільних залізничних об’єктів – небагато, на відміну від питань, які задають приватні інвестори і працівники кар’єрів в очікуванні розпродажу.

У листопаді 2020 р. Володимир Жмак в кулуарах міжнародного форуму Mintrans Forum 2020 дещо прояснив ситуацію щодо активів, які цікавлять наших читачів: кар’єрів. 

В ексклюзивному коментарі він заявив, що компанія планує до кінця 2020 р. проаналізувати діяльність всіх кар’єрів Укрзалізниці і ухвалити рішення щодо їх приватизації: “Після закінчення аналізу ми дійсно розіб’ємо всі кар’єри на три категорії. Ті, які збиткові, неприбуткові, і розробка яких не є доцільною – вони будуть пропонуватися до приватизації, до продажу. Ті, які забезпечують нашу діяльність, тому що ми теж будуємо, будуть і далі працювати. І буде середня категорія, яка буде якраз розподілятися – до тих, які на продаж, чи до тих, які до експлуатації. До кінця року ми закінчимо цей аналіз і визначимося з конкретними кар’єрами”, – заявив Володимир Жмак.

Загалом, ситуація виглядає зрозумілою і логічною: Укрзалізниця хоче зберегти ті кар’єри, які потрібні для забезпечення власних потреб, і продати ті, які генерують збитки. 

Але вже минає перший місяць 2021 року, а про продаж кар’єрів, чи бодай про результати аналізу їх діяльності – не чути. 

Скільки кар’єрів має Укрзалізниця? Якими спецдозволами на користування надрами володіє компанія?

Станом на 25.01.2021 АТ “Укрзалізниця” має дійсні спецдозволи на такі кар’єри:

  1. Крюківський кар’єр, спецдозвіл №4741 до 2037 року (ГРАНІТ, родовище “Крюківське”, Полтавська обл.);
  2. Пенізвевицький кар’єр, №4742 до 2038 року (ГРАНІТ, родовище Пинязевицьке 1 (Іршанське), Житомирська обл.);
  3. Самчинецький кар’єр, №4709 до 2038 року (ГРАНІТ, родовище “Самчинецька”, ділянка 1, Вінницька обл.);
  4. Знам’янський кар’єр, №4502 до 2034 року (ГРАНІТ, родовище “Суботцівське”(“Знам’янське”), ділянка №2, Кіровоградська обл.);
  5. Хлистунівський кар’єр, №4663 до 2036 року (МОНЦОНІТ, ГРАНІТ, родовище “Хлистунівське”, Черкаська обл.);
  6. Кам’яницький кар’єр, №4527 до 2037 року (АНДЕЗИТ, родовище “Кам’яницьке”, Закарпаття);
  7. Королівський кар’єр, №4526 до 2037 року (АНДЕЗИТ, родовище “Королівське”, Закарпаття);
  8. Радошинський кар’єр, №4662 до 2035 року (ПІСОК, родовище “Радошинське”, ділянка 2, Волинська обл.);
  9. Хлібодарівський кар’єр, №4736 до 2039 року (ГРАНІТ, родовище “Хлібодарівське”, Донецька обл.). 
  10. Томашгородський кар’єр, №5862 до 2033 року (ДІОРИТ, ГРАНОДІОРИТ, родовище “Томашгородське 3”, Рівненська обл., власник ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”);
  11. Трудівський кар’єр, №4705 до 2032 року (ГРАНІТ, МІГМАТИТ, ГНЕЙС, родовище “Царекостянтинівське”, Запорізька обл., власником вказано ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”);
  12. Ерастівський кар’єр, №4708 до 2032 року (ГРАНІТ, родовище “Ерастівське”, Дніпропетровська обл., власником вказано ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”);
  13. Стрийський кар’єр, №4916 до 2038 року (ПІЩАНО-ГРАВІЙНА СУМІШ, родовище “Стриганцівське”, Львівська обл., власником вказано ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”);
  14. Рокосівський кар’єр, №4525 до 2034 року (АНДЕЗИТ, АНДЕЗИТО-ДАЦИТ, ТУФ, родовище “Рокосівське”, ділянка “Східна”, Закарпаття, власником вказано ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”);
  15. Редутський кар’єр, №4660 до 2039 року (ГРАНІТ, родовище “Редуцьке” чи “Редутське”) Полтавська обл.. Спецдозвіл №4660 було подовжено наказом Держгеонадр №359 від 13.08.2020 р., в грудні було укладено нову Угоду про користування надрами. В базі ДНВП “Геоінформ України” власником спецдозволу вказано ДП “Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України”, в той час як в Наказі №359 і в Угоді – АТ “Українська залізниця”).

Не дійсними (за даними ДНВП “Геоінформ України”) є спецдозволи таких кар’єрів:

  1. Бехівський кар’єр (родовище “Бехівське-2“, Житомирська обл., спецдозвіл закінчився у 2015), 
  2. Ладижинський кар’єр (родовище “Ладижинське”, ділянка “Степок”, Вінницька обл., спецдозвіл закінчився у 2016), 
  3. Адабаський кар’єр (родовище Перлівське (Адабашське, Адабаське), Кіровоградська обл., спецдозвіл закінчився у 2015),
  4. Клесівський кар’єр (родовище “Клесівське 7”, Рівненська обл., спецдозвіл закінчився 9.10.2020 р.),
  5. Погребищенський кар’єр (родовище “Гопчицьке”, Вінницька обл., спецдозвіл закінчився 19.09.2020 р.).

Таким чином, “кар’єрами Укрзалізниці” можна вважати 20 об’єктів.

Зауважимо, окрім кар’єрів, Укрзалізниця має також два спецдозволи на видобування води: спецдозвіл №3932 на видобування води питної і технічної на ділянках родовища “Ківерцівське” (Волинська обл.) і спецдозвіл №6024 на видобування води питної і технічної на ділянці “Сокілецька” родовища “Козятинське” (Вінницька обл.)

Дорогі кар’єри. Які кар’єри Укрзалізниці працювали у збиток у січні-липні 2020? 

Офіційно в Укрзалізниці про збитки, які показують кар’єри, не кажуть.

Неофіційно, наші джерела в керівництві Укрзалізниці підтверджують: аналіз діяльності кар’єрів розпочався одразу після призначення Володимира Жмака головою правління. 

Зокрема, як стверджують джерела, вже 11 вересня 2020 р. було проведено “нараду з розгляду показників роботи філії «Центр управління промисловістю» за 7 місяців 2020 року”. 

На підтвердження, нам було надано копію протоколу наради. Як стверджується в копії документу, за 7 місяців 2020 року загалом по кар’єрах Укрзалізниці було отримано збитковий результат в сумі 158 217 тис. грн., перевитрата по фонду оплати праці по кар’єрах Укрзалізниці склала 153 810 тис. грн. При чому вироблена Укрзалізницею щебенева продукція споживалася не лише всередині Укрзалізниці, але і відвантажувалася стороннім підприємствам: понад 609 тис. т за 7 місяців 2020 р.

З поваги до наших читачів, спершу ми вирішили не публікувати ці дані без реакції керівництва АТ “Укрзалізниця”. 10 грудня 2020 р. ми надіслали офіційний запит на ім’я Володимира Жмака з низкою запитань. 

Серед іншого, ми просили пана Жмака підтвердити чи спростувати деякі дані з копії протоколу наради від 11 вересня 2020 р., пояснити причини збитків кар’єрів Укрзалізниці, дати власну оцінку ефективності управління кар’єрами Укрзалізниці, надати протоколи нарад (які відбувалися в АТ “Укрзалізниця” і стосувалися розгляду показників роботи філії “Центр управління промисловістю” в розрізі діяльності кар’єрів), дані про сплату Укрзалізницею рентних платежів за користування надрами у 2015 – 2020 рр., а також повідомити про рішення керівництва Укрзалізниці щодо приватизації кар’єрів.

Станом на 25 січня 2021 р. відповіді на наш запит надано не було. Відтак в Укрзалізниці хоч і не підтвердили, але й не спростували дані про збитки, зафіксовані по кар’єрах Укрзалізниці за результатами 7 місяців 2020 р., а також про обсяг щебеневої продукції, відвантаженої стороннім підприємствам.

Щодо збитків конкретних кар’єрів, то відповідно до наразі непідтверджених офіційно даних, у січні-липні 2020 р. у збиток спрацювали всі 16 кар’єрів, інформацію про діяльність яких розглядали на нараді 11 вересня 2020 р.: Пенізевицький, Самчинецький, Ладижинський, Крюківський, Клесівський, Знам’янський, Бехівський, Редутський, Адабаський, Королівський, Трудівський, Ерастівський, Стрийський, Погребищенський, Кам’яницький, Хлібодарівський.

За непідтведженими офіційно даними, три кар’єри з цього переліку показали збиток більший, ніж 10 млн грн, а найбільший зафіксований збиток окремо взятого кар’єра – понад 30 млн грн (див. скріншот копії протоколу).

За непідтвердженими офіційно даними, у січні-липні 2020 р. всі кар’єри Укрзалізниці відпрацювали у збиток. Скріншот копії протоколу наради з розгляду показників роботи філії “Центр управління промисловістю” АТ “Укрзалізниця” за 7 місяців 2020р.

Щодо щебеневої продукції, яка вироблялася кар’єрами Укрзалізниці у січні-липні 2020 р., за непідтвердженими наразі офіційно даними, її споживали як підприємства Укрзалізниці, так і сторонні підприємства: кар’єрами Укрзалізниці було вироблено понад 2 млн т (при плані майже 4 млн т), при цьому для підприємств Укрзалізниці було відвантажено щебеневої продукції трохи більше 1 млн т, а для сторонніх підприємств – трохи більше 0,6 млн т. 

Скріншот копії протоколу наради з розгляду показників роботи філії “Центр управління промисловістю” АТ “Укрзалізниця” за 7 місяців 2020р.

Тут мали бути висновки. Але давайте дочекаємося офіційних даних і коментарів Укрзалізниці. Тому далі буде.

Тим часом, підписуйтеся на наші сторінки в соціальних мережах і телеграм-канал:

https://www.facebook.com/ukrnadra.info/ 

https://www.facebook.com/ukrquarries/ 

https://www.facebook.com/groups/258017951909456/ 

https://www.instagram.com/ukrainianquarries/

https://t.me/ukrquarries