Єгор Перелигін повертається в ОГХК

Єгор Перелигін повертається в ОГХК
Єгор Перелигін. Автор фото Олег Петрасюк

08.03.2023 Фонд державного майна України призначив Єгора Перелигіна членом Правління АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на власне джерело в ОГХК. За даними джерела, тим самим наказом ФДМУ від виконання обовʼязків члена Правління ОГХК вивільнено Григорія Стельмаха. Пан Перелигін підтвердив NADRA.INFO своє призначення.

У Фонді держмайна також підтвердили кадрову ротацію, і повідомили, що напередодні Григорій Стельмах подав до ФДМУ заяву про звільнення «за згодою сторін», а Єгора Перелигіна ввели до складу Правління ОГХК «за зверненням товариства».

Єгор Перелигін очолював ОГХК із серпня 2021 до квітня 2022 рр.. Його попередником на посаді керівника компанії був Артур Сомов. Після відставки Перелигіна ОГХК керував Владислав Іткін – до лютого 2023 р.. Станом на 08.03.2023, згідно зі статутом, за посадою ОГХК очолює Перший заступник голови правління Ярослава Максименко.

Як ми писали раніше, 07.02.2023 заступником голови правління ОГХК було призначено Дімітрі Каландадзе. Джерела NADRA.INFO стверджували, що пан Каландадзе може бути призначений керівником компанії.

Протягом 2021 року Фонд державного майна України тричі намагався продати ОГХК на приватизаційному аукціоні. У ФДМУ запевняли, що компанія володіє достатніми запасами для багаторічної безперебійної роботи. Очікувалося, що продажу ОГХК сприятиме отримання спецдозволу на спірну Селищанську ділянку (яку зрештою відсудив Межиріченський ГЗК Дмитра Фірташа). В січні 2022 р. в ОГХК вперше визнали, що частина її продукції в 2021 р. надходила споживачам на території РФ (в компанії запевняли, що постачались концентрати, не повʼязані з ВПК). В липні 2022 р. в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова заявляла, що ОГХК залишається єдиним привабливим великим об’єктом для продажу і в період воєнного стану. В листопаді 2022 року стало відомо про проблеми з експортом продукції ОГХК, в компанії відповідальність за блокування продажів покладали зокрема на Державну службу експортного контролю. В Держекспортконтролі пояснили, що причина затримок з наданням дозволів на експорт – дії менеджменту ОГХК. Після звільнення Владислава Іткіна, керівництву ОГХК доручили переглянути всі контракти щодо поставок ільменіту .