Керівництву ОГХК доручили переглянути всі контракти щодо поставок ільменіту 

Керівництву ОГХК доручили переглянути всі контракти щодо поставок ільменіту 
Фото: Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow

Дві угоди вартістю 8 млн дол. США вже розірвано. ФДМУ співпрацює з НАБУ, СБУ та іншими правоохоронними органами щодо господарської діяльності підприємств та їх керівників

 

Фонд державного майна України доручив керівництву АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) переглянути всі сумнівні логістичні контракти. Таке доручення надали за результатами внутрішнього аудиту компанії. Повідомили NADRA.INFO у ФДМУ. 

Нагадаємо, за підсумками внутрішньої перевірки ОГХК в лютому 2023 року з посади т.в.о. голови правління компанії було звільнено Владислава Іткіна. Як уточнили у Фонді, доки Уряд не погодить призначення нового очільника ОГХК, повноваження керівника за статутом виконує перша заступниця голови правління Ярослава Максименко

У ФДМУ заявили, що не мають права втручатися в господарську діяльність ОГХК. Водночас, підпорядковані Фонду компанії та підприємства зобовʼязані погоджувати з органом управління умови угод вартістю близько 10 млн євро і вище. 

«Деякі підприємства користуються цією нормою та «дроблять» контракти (для різних підприємств ця норма різна в залежності від їх обороту). Ми це відслідковуємо та не допускаємо», – запевнив Директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

У пресслужбі Фонду навели приклад, що, користуючись таким механізмом «колишній керівник ОГХК не узгоджував з ФДМУ свої дії щодо укладення договору, сума якого становить 1,1 млн євро, із компанією Bonanza». При чому, цей контракт було укладено в дату, яка виходила за межі періоду, досліджуваного внутрішнім аудитом, і менше, ніж за два тижні до звільнення екс-керівника. Відтак, умови цього контракту можуть бути переглянуті за результатами аналізу, який доручено провести. 

У Фонді також розповіли, що за результатами аудиту вже вдалося упередити втрати активу ОГХК. А саме, «було припинено продаж ільменітового концентрату одному з покупців, з яким були укладені два контракти на суму 5 млн доларів США та 3 млн доларів США».

Нагадаємо, у ФДМУ розглядають можливість обʼєднання ОГХК, Запорізького титано-магнієвого комбінату і Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, стягнутого в дохід держави в санкційному порядку.