ФДМУ: Наша мета – зберегти весь колектив Демурінського ГЗК

ФДМУ: Наша мета – зберегти весь колектив Демурінського ГЗК

24 лютого Кабінет Міністрів України визначив Фонд державного майна України уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави Вищим антикорупційним судом у справі за позовом Міністерства юстиції до російського мільярдера Михайла Шелкова). Серед стягнутого – корпоративні права, кошти та майно Демурінського гірничо-збагачувального комбінату.

Як відбувається реальна конфіскація підприємства, що чекає на працівників, скільки продукції на складах комбінату перейшло державі, і хто її перероблятиме? Надати офіційні відповіді на ці та інші наші запитання нам пообіцяли пізніше. Тим часом, розповідаємо, що нам вдалося почути від джерел у ФДМУ.

 

Про колектив і роботу Демурінського ГЗК

Підприємство зараз не працює – на майно комбінату накладено численні арешти в різних кримінальних провадженнях. Але у Фонді державного майна запевняють, що працюють над тим, щоб зарплати виплачувати в повному обсязі.

«Колектив отримав аванс за лютий на початку місяця. Для подальшої оплати компанія або залучить фінансову допомогу, або використає виручку, отриману від реалізації продукції», – пояснив співбесідник NADRA.INFO.

ФДМУ прагне зберегти весь колектив Демурінського ГЗК.

 

Про керування комбінатом

Дмитро Федаш досі очолює ТОВ «Демурінський ГЗК», і очолюватиме, доки ФДМУ не стане повноправним власником 100% статутного капіталу товариства. Після цього ФДМУ планує відповідні кадрові рішення.            

Співбесідник NADRA.INFO заявив, що Дмитро Федаш нічого не передав команді ФДМУ для управління комбінатом – жодного документу: «Нам сказали, що все «на хмарі», а доступу не надали».

Призначення нового керівника Демурінського ГЗК може відбутися в березні. Після відповідного погодження з РДА, ОВА чи Урядом.

 

Про майбутнє Демурінського ГЗК

У ФДМУ розглядають обʼєднання Демурінського ГЗК із Запорізьким титано-магнієвим комбінатом і Обʼєднаною гірничо-хімічною компанією – як один із імовірних варіантів розвитку подій.

За рішенням суду і розпорядженням КМУ – до ФДМУ передано окремо корпоративні права ТОВ «Демурінський ГЗК», а також рухоме і нерухоме майно. Майно комбінату може бути передано в оренду ТОВ після того, як ФДМУ вступить у права власника і товариства, і майна.

Про передачу майна комбінату в оренду приватним компаніям не йдеться. Такий варіант не розглядається.

 

Про продукцію ГЗК

Все, що було у Демурінського ГЗК в день оголошення постанови про стягнення в дохід Держави – є власністю Держави: «Хто з цим не згодний – нехай спробує довести інше».

Орієнтовна вартість продукції на складах ДГЗК – 4-6 млн дол. США. Наразі у ФДМУ не деталізують номенклатуру продукції.

ФДМУ визначив відповідальним зберігачем продукції ДГЗК – ТОВ «ЗТМК», яке, зі слів джерела, повністю контрольоване Державою.

Як саме розпорядяться продукцією на складах ДГЗК – відкрите питання. У ФДМУ розглядають два варіанти:

  1. Продати всю продукцію або частину на експорт;
  2. Продати продукцію з відстрочкою платежу на ЗТМК. ЗТМК виготовить з ільменітового концентрату титановий шлак і розрахується з ДГЗК після експорту шлаку.

Виробництво шлаку не передбачає використання хлору, необхідного для виробництва титанової губки. Саме тому, і зважаючи на близькість до лінії фронту, ЗТМК поки що не буде випускати титанову губку.

Для виробництва шлаку може бути використано ільменітовий концентрат не лише ДГЗК, але і ОГХК – такий варіант також розглядається. 

Жодна приватна компанія-посередник не буде залучена у цей виробничий ланцюг, всі отримані кошти залишаться в державних компаніях.

 

Передісторія

В грудні 2022 року Міністерство юстиції звернулося до Вищого антикорупційного суду з позовом про стягнення в дохід держави українських активів акціонера російської корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова. Влітку 2021 і восени 2022 року до Шелкова і ВСМПО-Авісма були застосовані санкції РНБО. До повʼязаних із Михайлом Шелковим компаній в Мінʼюсті віднесли і Демурінський ГЗК – попри те, що в лютому-березні 2022 року ВСМПО-Авісма вийшла з участі в кіпрській компанії Limpieza Limited, яка володіє комбінатом (NADRA.INFO першими написали про цю угоду, укладену за 4 дні до повномасаштабного вторгнення РФ в Україну). Опоненти Міністерства юстиції доводили, що Демурінський ГЗК не контролюється ані Михайлом Шелковим, ані ВСМПО-Авісма, а реальною власницею комбінату є громадянка України Світлана Ільтьо (резидентка Австрії, за даними Державної податкової служби, не мала доходів в Україні з 2019 року), компанія якої заплатила російській ВСМПО-Авісма 3750 євро за 75% титанового бізнесу Демурінського ГЗК. Колегія суддів першої інстанції ВАКС відмовилася стягнути Демурінський ГЗК в дохід держави. Мінʼюст оскаржив це рішення. 03.02.2023 Апеляційна палата ВАКС постановила конфіскувати комбінат, зокрема після того як в судовому засідання стало відомо про покази, дані під присягою Окружному суду м. Нікосія (Кіпр) директоркою компанії Bolatico Limited Ґретою Малакту: у них йшлося, що Світлані Ільтьо, «доклавши великих зусиль, вдалося виключити «ДГЗК» із санкційного списку щодо проросійських юридичних осіб» в 2021 р..