Держекспортконтроль: спецпроцедура експорту ільменіту триватиме до кінця війни

Держекспортконтроль: спецпроцедура експорту ільменіту триватиме до кінця війни

Експорт ільменітового концентрату, імовірно, вимагатиме отримання дозволу Державної служби експортного контролю щонайменше до кінця дії правового режиму воєнного стану. Такий прогноз висловив Голова Держекспортконтролю Олександр Павліченко під час публічного звіту Служби за 2022 рік.

«Ільменітовий концентрат не входить до переліку товарів, які підлягають експортному контролю. До нього застосовується інша процедура, яка робить його також товаром підконтрольним, але підстави для введення таких заходів – це можливість кінцевого військового використання, зокрема, в державі-агресорі. Україна є досить великим виробником ільменітового концентрату, але споживачами десь порядку 80% цього концентрату були саме підприємства РФ, включаючи підприємства військово-промислового комплексу. І на сьогоднішній день у нас немає підстав для перегляду [рішення про застосування до ільменіту процедури експортного контролю]. Ми ввели ці заходи десь в червні-липні минулого року, і у нас щороку позиції підлягають перегляду. Звичайно, якщо будуть формальні підстави для перегляду, ми, звичайно, можемо змінити це рішення. Але, відверто Вам скажу, що до кінця війни, щонайменше, навряд чи буде відмінено [експортний контроль]», – заявив Олександр Павліченко, відповідаючи на запитання NADRA.INFO.

Олександр Павліченко. Фото: https://www.facebook.com/alex.pavlichenko

«Процедура експортного контролю застосовується лише з тією метою, щоб забезпечити контроль за кінцевим використанням цього товару. Наскільки нам відомо, за інформацією, яка до нас надходила – не дивлячись на заборону міжнародної передачі до Росії товарів, невійськових навіть – ми знаємо, як просто обійти такі санкції, використовуючи треті країни. Механізм експортного контролю дає можливість зафіксувати, хто є продавцем, хто є покупцем, хто є посередником – і відслідковувати весь ланцюжок цієї торговельної операції, включаючи перевірку доставки, перевірку заявленого кінцевого використання (з використанням фахівців нашої служби, наших спецслужб, які можуть виїжджати, вивчати і дивитися, для яких цілей використовується цей товар, і хто є кінцевим споживачем). Тому я думаю, що такий механізм є дієвим і виправданим в умовах воєнного стану, і, якщо Ви хочете мого прогнозу – я не бачу в найближчій перспективі, що можуть відбутися якісь зміни у цьому звʼязку», – пояснив Голова Держекспортконтролю.

Як ми вже писали раніше, в державному АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» нарікали, що процедури Держекспортконтролю заважають продажу продукції ОГХК закордонним покупцям. Згодом в Експортному контролі розʼяснили, що причиною затримки з наданням дозволів на експорт ільменіту ОГХК стали дії з боку компанії: «експортер змінив кінцевих споживачів, що обумовило потребу у видачі нових документів». Також в Службі надали повний перелік заяв, отриманих від експортерів щодо продажу за кордон ільменітового концентрату станом на грудень 2022 р.. На додаткову процедуру державного контролю ільменітового експорту нарікав також засновник і генеральний директор Виробничо-комерційної фірми «Велта» Андрій Бродський: «Не бачу жодного сенсу в обмеженні експорту ільменіту. Всіх експортерів та закордонних покупців можливо порахувати по пальцях однієї руки. Усі ці данні мають СБУ та Митна служба. Все для всіх дуже зрозуміло та прозоро».

За даними Держекспортконтролю, по дозвіл на експорт ільменіту в липні-листопаді 2022 року зверталися ТОВ «ВКФ «Велта», АТ ОГХК, ТОВ «Межиріченський ГЗК».