Розпочалося повернення ЗТМК державі. Проконтролюють САП і НАБУ

Розпочалося повернення ЗТМК державі. Проконтролюють САП і НАБУ

Кабінет Міністрів утворив робочу групу, а Верховний суд поставив крапку у справі наказу про приватизацію 51% ТОВ ЗТМК.

 

Кабінет Міністрів України розпочав повернення у державну власність майнового комплексу державного підприємства “Запорізький титано-магнієвий комбінат” (ДП ЗТМК), переданого до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізький титано-магнієвий комбінат” (ТОВ ЗТМК). Повідомляє NADRA.info. Постановою КМУ №1049 від 16.09.2022 за підписом Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля було утворено міжвідомчу робочу групу для координації дій з питань повернення ЗТМК у державну власність.

До складу міжвідомчої робочої групи увійшли:

  • Голова Фонду державного майна, голова міжвідомчої робочої групи (Умєров Рустем)
  • Директор юридичного департаменту Фонду державного майна, секретар міжвідомчої робочої групи (Чижмарь Юрій)
  • Перший заступник Міністра економіки (Кудін Денис)
  • Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби (Гайченко Андрій)
  • Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку
  • Виконуючий обов’язки генерального директора товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізький титано-магнієвий комбінат”
  • (за згодою) (Лубенніков Сергій/Рєзнік Віктор – див. нижче)
  • Директор департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міндовкілля
  • Заступник Голови Держгеокадастру
  • Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (за згодою)
  • Представник Національного антикорупційного бюро (за згодою)

Голова робочої групи має право в разі потреби вносити зміни до її персонального складу. Засідання робочої групи вважається правоможним, якщо на ньому присутні більш як половина його членів. Пропозиції та рекомендації вважаються схваленими, якщо за них проголосувало більш як половина присутніх на засіданні членів робочої групи. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

Нагадаємо, в травні 2022 року Касаційний господарський суд 23.05.2022 (постанова) залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс ЗТМК повернуто у власність держави (в 2013 році майно ДП ЗТМК передали в статутний капітал ТОВ ЗТМК в рамках договору між ФДМУ і «ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД» про заснування ТОВ).

Напередодні утворення згаданої робочої групи, Верховний суд поставив крапку с справі за позовом кіпрської компанії «ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД» з Group DF Дмитра Фірташа. «ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД», яка володіє 49% в ТОВ ЗТМК, просила визнати недійсним наказ Фонду державного майна України від 07.12.2020 №1971 «Про прийняття рішення про приватизацію державної частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Господарський суд міста Києва 28.04.2021 (рішення) визнав наказ ФДМУ недійсним, а також визнав за кіпрською компанією переважне право на придбання частки у статутному капіталі ТОВ ЗТМК. Апеляція скасувала це рішення 01.06.2022 (постанова). Верховний суд 06.09.2022 (постанова) скаргу компанії Дмитра Фірташа залишив без задоволення. Таким чином, було підтвердження чинність наказу ФДМУ про приватизацію 51% ТОВ ЗТМК на аукціоні без переважного права «ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД» на викуп державної частки.

На загальних зборах учасників ТОВ ЗТМК у вересні 2022 р. новим керівником компанії було обрано Віктора Рєзніка. Але він зможе очолити підприємство, бути призначеним на посаду тільки після відповідного погодження Кабінетом Міністрів України. Повноваження попереднього керівника ЗТМК Сергія Лубеннікова, відповідно, буде припинено. Станом на 28.09.2022 на Урядовому порталі відсутня інформація про погодження призначення Віктора Рєзніка керівником ЗТМК.

Як ми писали раніше, оскільки ЗТМК знаходиться у скрутному становищі, що зумовлене накопиченою заборгованістю за електроенергію, а також військовою агресією РФ, «перед новообраним керівником будуть стояти важкі завдання з відновлення та оптимізації виробничих процесів на ТОВ «ЗТМК», в тому числі з відновлення виробництва шлаку».

 

Джерело зображення: https://www.facebook.com/KabminUA