Нового директора ЗТМК обрали. Коли призначать?

Нового директора ЗТМК обрали. Коли призначать?

На загальних зборах учасників ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК) новим керівником компанії було обрано Віктора Рєзніка. Але він зможе очолити підприємство, бути призначеним на посаду тільки після відповідного погодження Кабінетом Міністрів України. Повноваження попереднього керівника ЗТМК Сергія Лубеннікова, відповідно, буде припинено. Повідомили NADRA.info у Фонді державного майна України, який контролює 51% капіталу ТОВ «ЗТМК».

Станом на 14:00 15.09.2022 на Урядовому порталі відсутня інформація про погодження призначення Віктора Рєзніка керівником ЗТМК.

Як ми писали раніше, загальні збори учасників ЗТМК скликалися на 05.09.2022 у звʼязку з тим, що 02.08.2022 в.о. директора комбінату Сергій Лубенніков подав заяви на звільнення та на відпустку. Рішення про відставку пан Лубенніков мотивував бажанням працювати в Києві, де у нього проживає родина. Також ним було висловлене бажання бути призначеним на посаду директора на інше підприємство металургійної галузі в Києві чи Київській області для максимально ефективної підготовки такого підприємства до приватизації в найкоротші строки.

Віктор Рєзнік був призначений першим заступником директора ЗТМК влітку, згодом виконував обовʼязки директора на час відпустки Лубеннікова (більше про майбутню заміну керівника комбінату ми писали тут).

«Оскільки Товариство наразі знаходиться у скрутному становищі, що зумовлене накопиченою при колишньому менеджменті заборгованістю за електроенергію, а також військовою агресією російської федерації, перед новообраним керівником будуть стояти важкі завдання з відновлення та оптимізації виробничих процесів на ТОВ «ЗТМК», в тому числі з відновлення виробництва шлаку», – заявляла Ольга Батова у відповідь на запит NADRA.info.

«Те, що завод фактично зупинено – це не лише результат війни… Це є результатом неймовірної некомпетентності, яку покривали роками. Тому що управління комбінатом – важка праця, яка потребує професіоналізму. А вони й у мирний час не могли з чиновниками вирішити ключове питання – доступ до дешевої атомної електроенергії», – коментував Олег Арестархов, директор із корпоративних комунікацій Group DF Дмитра Фірташа, який контролює 49% капіталу ТОВ «ЗТМК» через кіпрську компанію Толексіс Трейдінг Лімітед.

В прес-службі Group DF підтвердили, що були запрошені взяти участь в заборах учасників ЗТМК, втім не брали участь у голосуванні, оскільки «з міркувань безпеки просили організатора зборів забезпечити участь  в режимі онлайн», проте така можливість «не була погоджена».

Нагадаємо, в травні 2022 року Касаційний господарський суд 23.05.2022 (постанова) залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс ЗТМК повернуто у власність держави.

Як повідомляв GMK Center, у листопаді 2020 року Кабмін включив ЗТМК до переліку об’єктів, що підлягають приватизації (51% акцій). При цьому компанія Tolexis Trading Ltd. була позбавлена пріоритетного права на викуп держчастки. Своєю чергою в Group DF спростували усунення від приватизації ЗТМК як таке, що не відповідає законодавству.

За даними YouControl станом на 15.09.2022, 51% капіталу ТОВ «ЗТМК» належить ФДМУ, 49% – компанії Толексіс Трейдінг Лімітед (Кіпр). Кінцевим бенефіціарним власником вказано компанію Толексіс Трейдінг Лімітед, Фірташа Дмитра Васильовича. Виконуючим обовʼязки директора ЗТМК вказано Сергія Лубеннікова. Його призначили керувати комбінатом в 2020 р., і перепризначили в 2021 р..

Нагадаємо, за даними YouControl, в 2011 році Рєзнік Віктор Віталійович очолював Маловисківську районну державну адміністрацію (Кіровоградська обл.). В 2009-2011 керував Кіровоградською регіональною організацією політичної партії «Народна Воля». Крім цього, Рєзнік Віктор Віталійович вказаний як колишній керівник низки кіровоградських компаній (ТОВ «Грантрейд», ТОВ «Гранекспорт», ТОВ «Центрукргеологія», ПП «Бренд-МК»), які сьогодні контролюють Олександр Крившенко або Сергій Богданов.

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/UCaTO62