Держгеонадр назвала аудитора, який перевірить витрати ВЕЛЛ КО Зіновія Козицького

Держгеонадр назвала аудитора, який перевірить витрати ВЕЛЛ КО Зіновія Козицького

Новини Держгеонадр

Державна служба геології та надр України затвердила зовнішнього аудитора, що має право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, для проведення аудиту Звіту про Витрати на Нафтогазову діяльність за 2021 рік ТОВ «ВЕЛЛ КО». Повідомляє NADRA.info із посиланням на щойно оприлюднений наказ Першого заступника Голови Держгеонадр Володимира Бучка №313 від 15.09.2022.

Зовнішнім аудитором для аналізу Звіту про витрати на нафтогазову діяльність ТОВ «ВЕЛЛ КО» визначено ТОВ «Нексія ДК Аудит»:

Наказ видано відповідно до Закону України «Про угоди про розподіл продукції», розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1657-р «Про підписання Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО» і визначення уповноваженого органу з питань реалізації Угоди» та враховуючи протокол № 28-12/21 Загальних Зборів Учасників товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО» від 28 грудня 2021 року, наданий листом ТОВ «ВЕЛЛ КО» від 28.12.2021 № 28-12/21/01.

Як ми писали раніше, Угода про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах ділянки Угнівська, є єдиною діючою з 12 укладених УРП (всі інші в режимі форс-мажору).

ТОВ «Нексія ДК Аудит» засновано в 2003 р.. Статутний капітал 168 500 грн. Реєстрація – м. Львів. Засновники: Ревич Степан (Львів), Білик Роман (Львів), Романюк Микола (Київська обл.). Власники: Ревич Степан, Білик Роман. Керівник – Романюк Микола.

 

ТОВ «ВЕЛЛ КО» засновано в 2019 р.. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація – м. Львів. Власник – Козицький Зіновій (через ТОВ «Західнадрасервіс», ПП «Нордік», ПП «Проект-Буд»). Директор – Степан Зіновійович Козицький.

Група «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького обʼєднує понад 10 добувних і сервісних компаній, а також компаній у сфері альтернативної енергетики. Крім видобування вуглеводнів, контролює (через ТОВ «Нордік-Буд») три спецдозволи (куплені на аукціонах ДП «Прозорро.Продажі») на бурштиноносні надра у Рівненській області.

Старший син Зіновія Максим Зіновійович Козицький в лютому 2020 р. очолив Львівську обласну державну адміністрацію (під час війни РФ проти України – Львівська обласна військова адміністрація). Молодший син Степан в 2020 р. балотувався до Львівської обласної ради від політичної партії “Слуга Народу”. Окрім бізнесів в енергетичній сфері і надрокористуванні Зіновій Козицький також є співвласником популярної мережі прокату велосипедів bikenow (володіє частками в компаніях ТОВ “Некстбайк Україна“ і ТОВ “Байк- Нау“). В травні 2021 р. видання ZAXID.net повідомляло, що одна з компаній Зіновія Козицького стала донором Українського католицького університету.

28.12.2020 КМУ схвалив проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та ТОВ «ВЕЛЛ КО». Заступника Міністра енергетики Юрія Бойка було уповноважено підписати зазначену Угоду. Державну службу геології та надр визначили уповноваженим органом з питань реалізації з ТОВ «ВЕЛЛ КО» (розпорядження No1657-р).

05.05.2022 КМУ визначив дочірню компанію «Газ України» акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» уповноваженою на здійснення всіх дій з вуглеводнями у разі відбору належної державі Україна частки у прибуткових вуглеводнях в натуральній формі в рамках виконання укладених угод про розподіл вуглеводнів.

22.08.2022 NADRA.info звернулися із запитами до Голови Держгеонадр Романа Опімаха, Міністра енергетики Германа Галущенка, в.о. генерального директора ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Олексія Скриля, генерального директора ТОВ «ВЕЛЛ КО» Степана Козицького, Голови Львівської обласної військової (державної) адміністрації Максима Козицького, Голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлани Онищук з проханням надати інформацію та/або відповісти зокрема на такі запитання:

  • Скільки і яких вуглеводнів було видобуто з моменту початку видобування в межах ділянки Угнівська згідно з УРП?
  • Який обсяг газу було передано Державі в якості результат сплати прибуткової продукції і ренти за користування надрами в рамках УРП по ділянці Угнівська, укладеної з ТОВ «ВЕЛЛ КО» за результатами ІІ кв. 2022 р. і взагалі з моменту початку видобування?
  • Скільки вуглеводнів було прийнято ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» на виконання УРП по ділянці Угнівська за ІІ кв. 2022 р. і взагалі з моменту початку видобування?
  • На яких умовах ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» виконує дії з вуглеводнями щодо відбору належної державі Україна частки у прибуткових вуглеводнях в натуральній формі в рамках виконання укладених угод про розподіл вуглеводнів? Чи сплачуються послуги ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» щодо відбору належних державі вуглеводнів? В якій формі і в якому обсязі? Скільки заробляє/отримує доходу (в товарній чи грошовій формі) ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» за виконання дій з відбору вуглеводнів в рамках виконання УРП?
  • Чи відбулося розкриття витратної частини інвестора (ТОВ «ВЕЛЛ КО») в Акті приймання вуглеводнів, видобутих у межах ділянки Угнівська?
  • Яка формула розподілу продукції зафіксована в угоді про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО»?
  • Який дохід за результатами ІІ кв. 2022 р. отримали від видобування вуглеводнів в рамках згаданої УРП бюджети областей і територіальних громад, на території яких здійснюється видобування?

В Управлінні екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації відповіли, що «інформація щодо результатів роботи в рамках Угоди про розподіл продукції по ділянці Угнівській не надходила, управління не володіє запитуваною інформацією». Не володіють запитуваною інформацією і у Львівській обласній військовій адміністрації. Не відповіли на наші запитання і в Міністерстві енергетики, відзначивши, що «питання, викладені у запиті, належать до компетенції Держгеонадр», і нагадавши, що «Держгеонадр є центральним органом виконавчої влади … уповноваженим органом з питань реалізації угод про розподіл продукції». Відповіді від Держгеонадр станом на 13:00 15.09.2022 не надходило.

Також нагадаємо, що в лютому 2022 р. розпочалася підготовка до проведення конкурсу з укладення УРП щодо ділянки літієвих руд Добра. NADRA.info писали про засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (МВКУРП). Член МКВУРП, Голова Держгеонадр Роман Опімах в інтервʼю NADRA.info заявляв, що «війна наклала паузу на цей процес», і після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24.02.2022 МВКУРП не засідала. Також нагадаємо, що 03.02.2022 Кабінет Міністрів України переформатував МВКУРП: до складу Комісії увійшли представники Ради національної безпеки та оборони України і  Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, на Міністра енергетики поклали відповідальність за роботу МВКУРП щодо УРП для нафтогазоносних ділянок, а на Першого віце-премʼєр-міністра України – Міністра економіки – за всі інші корисні копалини. Згаданих високопосадовців визначили Співголовами МВКУРП.