ГК “Західнадрасервіс” приєдналася до АГКУ

ГК “Західнадрасервіс” приєдналася до АГКУ
Зліва направо: Олександр Романюк, Артем Петренко, Степан Козицький, Данііл Майданік. Фото АГКУ

Що сталося?

Група компаній “Західнадрасервіс стала дев’ятим членом Асоціації газовидобувних компаній України (АГКУ). Офіційне членство було затверджено на Загальних зборах членів АГКУ – повідомляє прес-служба Асоціації.

Західнадрасервісзаймається розвідкою, бурінням та видобутком природнього газу та нафти на території Західної України – у Львівській та Івано-Франківській областях. Групою компаній відкрито 10 газових і 1 нафтове родовище, пробурено 65 свердловин, з яких введено в експлуатацію 44, побудовано 5 установок підготовки газу та 1 пункт збору та підготовки нафти. За даними АГКУ, в 2020 році Західнадрасервіс видобула 204 млн м3 природного газу.

Ми раді приєднатися до найбільшого об’єднання газовидобувних підприємств України. Разом із іншими газовидобувниками ми підтримуємо мету Асоціації щодо зміцнення енергетичної та економічної безпеки нашої країни. Братимемо активну участь в роботі Асоціації задля збільшення обсягів виробництва українського газу“, – наголосив директор ТОВЗахіднадрасервісСтепан Козицький. 

 

Які підприємства належать до ГК “Західнадрасервіс”? 

Група компаній Західнадрасервіс створена у 2014 р. і за даними офіційного сайту нині об’єднує сім сервісних та видобувних компаній:

  1. ТОВ “Західнадрасервіс”
  2. ПП “Нордік”
  3. ПП “Проект-Буд” 
  4. ТОВ “Укрспецзамовлення”
  5. ТОВ “Бурова компанія Горизонти” 
  6. ТОВ “Георозвідка”
  7. ТОВ “Нордік-Буд”

Також до ГК входять компанії у сфері альтернативної енергетики:

  1. ТОВ “Еко-Оптіма”
  2. ТОВ “Карпатський вітер”
  3. ТОВ “Самбірська сонячна станція”
  4. ТОВ “Самбірська сонячна станція-2”
  5. ТОВ “Сонячна електростанція “Богородчанська-1”
Зіновій Козицький. Джерело фото http://www.golos.com.ua/article/330141

Кінцевим бенефіціарним власником більшості компаній в групі “Західнадрасервіс” (одноосібно чи зі значною часткою в капіталі є підприємець Зіновій Козицький. Його старший син Максим Козицький з лютого 2020 р. очолює Львівську обласну державну адміністрацію. Молодший син Степан в 2020 р. балотувався до Львівської обласної ради від політичної партії Слуга Народу”. 

Окрім бізнесів в енергетичній сфері і надрокористуванні Зіновій Козицький також є співвласником популярної мережі прокату велосипедів bikenow (володіє частками в компаніях ТОВ “Некстбайк Україна і ТОВ “Байк- Нау“). В травні 2021 р. видання ZAXID.net повідомило, що одна з компаній Зіновія Козицького стала донором Українського католицького університету.

В січні 2021 р. компанія Нордік-Буд брала участь в аукціоні з продажу спецдозволу на бурштинову ділянку “Зелена”, але не перемогла.

 

Хто ще входить до АГКУ?

Асоціація об’єднує 9 провідних газовидобувних компаній та груп державної і приватної форм власності:

  1. АТ “Укргазвидобування
  2. ДТЕК Нафтогаз
  3. Burisma Group
  4. ПрАТ “ВК “Укрнафтобуріння
  5. Smart Energy
  6. СП Полтавська газонафтова компанія (СП ПГНК) спільне українсько-британське підприємство
  7. ГК “Західнадрасервіс
  8. ГЕО АЛЬЯНС
  9. ТОВ “КУБ-ГАЗ”

В АГКУ кажуть, що всі підприємства-члени видобувають 93% українського газу, створюють понад 26 тисяч робочих місць та забезпечують 5% надходжень до державного бюджету. 

 Кооперація державних та приватних компаній сьогодні є актуальною як ніколи, адже економічна криза та пандемія COVID-19 завдали сильного удару по газовидобуванню. Спільними зусиллями нам потрібно залучати інвестиції, розвивати технології та експертизу, щоб нарощувати ресурсну базу і видобуток українського газу. Ми радо вітаємо у нашій команді нову компанію та завжди відкриті до активного співробітництва із іншими газовидобувниками, – зазначив Голова Правління Асоціації Олександр Романюк.

 

Чого в АГКУ очікують від 2021 року?

Керівництво Асоціації наголосило, що 2021 рік має стати особливим для газовидобувної галузі, адже дано старт реалізації масштабних нафтогазових проєктів на суходолі згідно угод про розподіл продукції: вісім УРП вже підписано, ще три угоди перебувають на стадії перемовин і очікується їхнє офіційне підписання до кінця року. Крім того, цьогоріч Група Нафтогаз розпочне сейсмічні роботи на ділянках Чорного моря і на Юзівській площі. 

Підписання угод про розподіл продукції яскраво демонструє той факт, що Україна зацікавлена в інвестиціях, в тому числі іноземних, та розвитку газовидобувного сектору. Без сумніву, розробка ділянок УРП стане запорукою для збільшення видобутку природного газу. Україні під силу відмовитися від імпортного газу та перейти на власне самозабезпечення, що й передбачено Національною економічною стратегією до 2030 року“, – переконаний Почесний Президент Асоціації Данііл Майданік. 

А АГКУ зазначають, що економічна криза, пандемія та рекордне падіння цін на вуглеводні суттєво знизили можливості для інвестицій у нові проєкти. Тому для подальшої інвестиційної діяльності в індустрії, яка є бюджетоутворюючою, вкрай необхідним є державна підтримка.

Ключовим для газовидобувників залишається стабільність податкової політики, незмінність правил гри, покращення регуляторного середовища та недопущення додаткового фіскального навантаження на галузь. Я переконаний, що спільні дії влади та індустрії сприятимуть розвитку вітчизняного газовидобутку“, – сказав виконавчий директор Асоціації Артем Петренко.

 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: Надра – на долоні. Які дані вже містить Державний геологічний портал?