Дубль два. Законопроект Павла Якименка таки взяли за основу

Дубль два. Законопроект Павла Якименка таки взяли за основу

292-ма голосами проект №4187 було ухвалено в першому читанні

NADRA.info публікує текстову версію виступів народних депутатів під час сьогоднішнього обговорення. Виступали: Павло Якименко, Геннадій Вацак, Олександр Маріковський, Микола Княжицький, Анна Скороход, Іван Кириленко, Олександр Колтунович,  Ярослав Железняк.

Нагадаємо, перша спроба законопроекту 4187 пройти перше читання відбулася 03.02.2021. Ми про неї писали тут. Тоді низка депутатів вщент розкритикувала документ, та й самі автори проекту визнавали, що він був “сирим”. Згодом 4187 було доопрацьовано профільним Комітетом. Про свої зауваження до документу нам розповідала народна депутатка від “Голосу” Леся Василенко. Критично на адресу деяких пропозицій 4187 висловилися в Державній службі України з питань праці і в Державній податковій службі України. Підтримати 4187 на повторному першому читанні закликали в Державній службі геології та надр України.

На засіданні Верховної Ради 01.06.2021 законопроект 4187 презентував автор, Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко, депутатська фракція політичної партії “Слуга Народу”:

“Свого часу в цьому залі ми вже обговорювали законопроект 4187 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняної галузі надрокористування”. І ви знаєте, що головна мета його внесення на розгляд парламентом – це створення умов для розвитку надрокористування в Україні. 

На початку лютого цей законопроект через ваші зауваження до низки його положень був направлений на повторне перше читання і зараз вже доопрацьований Комітетом, вдруге потрапив у зал. Як ми з колегами і обіцяли, при доопрацюванні проекту була врахована переважна більшість зауважень від народних депутатів, профільних державних органів та галузевих асоціацій. Ми провели чисельні робочі засідання та конструктивні дискусії. При доопрацюванні враховано зауваження НАЗК та Антикорупційного комітету. А також переважну більшість зауважень ГНЕУ.

Як наслідок, на сьогодні маємо схвальний висновок НАЗК, не маємо зауважень до законопроекту від профільного міністерства, а сам законопроект одноголосно рекомендовано Комітетом з питань екологічної політики і природокористування для прийняття за основу. Щодо нових зауважень ГНЕУ (та) до органів державної влади, що також є до опрацьованого проекту, то вони вже ретельно опрацьовуються, і слушні з них обов’язково будуть враховані. Є також точкові коментарі від бізнесу, частину з них ми вже обговорили на комітеті, над формулюваннями яких до другого читання ми також працюємо.

Я з усією відповідальністю можу говорити, і в цьому, я думаю, мене підтримають народні депутати. Що були активно залучені до процесу, що проект дійсно став якіснішим. Ми прибрали спірні моменти і врахували пропозиції, які покращують законодавче регулювання галузі, і за надання яких я вам дуже вдячний. Я стисло окреслю основні зміни, що були внесені в частині вдосконалення положень щодо надрокористування:

  1. Доопрацьовано положення щодо інтерактивної карти користування надрами та геології України
  2. Встановлено чіткі вимоги до документів для одержання спецдозволів за результатами аукціону
  3. Доопрацьовано фінансово-економічні розрахунки початкової вартості за надання спецдозволів
  4. Виключено норми щодо відтермінування, розстрочки вартості спецдозволу переможцем аукціону
  5. Модернізовано підхід щодо відчуження права користування надрами державними компаніями, щоб унеможливити зловживання
  6. Виключено зміни до Кодексу щодо плати за “сплячі ліцензії”
  7. Виключено положення щодо плати за продовження спецдозволів, яка закріплена наразі на підзаконному рівні 

Частина питань з захисту довкілля: виключено зміни до Кодексу про надра щодо можливості непроводити ОВД на порушених бурштиноносних ділянках, щодо яких лунала активна критика. Це ті положення, щодо яких було висловлено зауваження і комітетом з питань інтеграції України до ЄС, а також виключено, також пропоновані зміни до закону України про оцінку впливу на довкілля, до яких також було багато зауважень.

Аби попередити можливі коментарі, зазначу, що доопрацьованою редакцією, як і попередньою, пропонується скасувати існуючий непрозорий механізм надання спецдозволів для корисних копалин місцевого значення. Що наразі відбувається поза аукціоном та передбачає погодження придбання спеціального дозволу органом місцевого самоврядування.

Ми пропонуємо винесення ділянок на аукціон на підставі Закону та без додаткових погоджень.

Прошу підтримати законопроект у першому читанні за основу”.

 

Геннадій Вацак, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, депутатська група “Довіра”:

“Бізнес чекає спрощення ведення господарської діяльності. І ми зобов’язані в цьому допомогти для розвитку економіки країни. Існуюча процедура надання надр у користування є складною, та створює додаткові обтяження. Шлях від ініціювання аукціону до початку фактичного користування ділянкою надр може займати кілька років. Це зумовлено недоліками існуючих адміністративних процесів.

Цей законопроект передбачає спрощення процедури отримання дозвільних документів на користування надрами. Особливо це є важливим в реалізації президентської програми “Велике будівництво”.

Тому прийняття законопроекту створить умови для розвитку галузі в цілому, а також допоможе зняти дефіцит корисних копалин, необхідних під час будівництва доріг. “Довіра” підтримує законопроект і буде голосувати За”.

 

Олександр Маріковський, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, депутатська фракція політичної партії “Слуга Народу”:

“Ми сьогодні розглядаємо законопроект – справжню реформу у надрокористуванні. Що ми маємо зараз? Сплячі ліцензії. Незаконний видобуток корисних копалин, неефективне використання надр в Україні. Коли ми потребуємо інвестицій, ми не можемо їх в нашу країну завести. Що хочемо цим законопроектом зробити? 

  1. Прозору і доступну систему і громадськості, і інвесторам
  2. Зменшення впливу держави на галузь та 
  3. Вирішення сталих проблем галузі, які багато років накопичувалися

Що ми пропонуємо? 

Реалізацію потенціалу країни. Щоб кожен, хто хотів долучитися до надрокористування, міг легко на сайті знайти ті об’єкти, в які він хотів би зайти, долучитися до конкурсу, громадська активність могла щоб відстежувати все, що відбувається, і в підсумку ми через прозорі інструменти, через ефективне реформування, можемо досягнути успіху. Нас зараз, цей законопроект підтримують і Міністерство, і розуміємо, що без НАЗК також не обходиться, НАЗК також підтримує, і Антикорупційний комітет підтримує. Всі ті важливі органи, які мають підтримувати цей законопроект, його підтримують. Тому, колеги, давайте об’єднаємося зараз, і другий екологічний законопроект сьогодні проголосуємо за основу”. 

 

Микола Княжицький, Голова підкомітету з питань культурної політики Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”:

“Європейська Солідарність”, послідовно відстоюючи питання екологічного захисту, буде підтримувати цей законопроект в першому читанні. Але в нас до нього є дуже багато серйозних зауважень, які ми озвучимо зараз і будемо вносити правки.

Наприклад, норма про надання громадянам права на частину доходу держави від рентної плати є абсолютно декларативною. Виконати цю норму неможливо. Такого поняття як “дохід держави” немає. Натомість є доходи бюджету, право на частку яких законопроект не передбачає.

Нова процедура отримання дозволів виписана погано. У багатьох випадках рішення приймаються на власний розсуд державних органів без зазначення чітких підстав для погодження або відмови в цьому процесі. 

Законопроект передбачає спецдозволи лише фізичним особам, і взагалі не передбачає їх для юридичних осіб.

Процедура продажу прав, наданих спецдозволом, не регламентована. Не зрозуміло, в якому порядку, в які строки будуть вноситися зміни до дозволу, пов’язані з продажом прав, хто несе відповідальність за порушення, вчинені після продажу прав.

Отриманий на аукціоні дозвіл не є достатньою підставою для розробки надр. Оскільки без укладеної угоди про умови користування надрами він є недійсним. Немає чітких підстав  і процедури внесення змін для переоформлення спецдозволу.

Нові підстави для анулювання спецдозволів є розмитими, і допускають широке тлумачення підстав, на яких користувач втрачає права на користування надрами. При цьому законопроект допускає розширення. Цих підстав іншими законами.

Законопроект пропонує повністю відмовитися, якщо говорити про “сплячі ліцензії”,  від роботи з ними. Зокрема, прибираються вимоги щодо строків, впродовж яких користувачі зобов’язані приступити до проведення робіт на виділених ділянках.

Попри те, він регулює питання спеціальними дозволами на користування надрами, пропонує нові процедури, скорочує перелік документів і насправді спрощує ситуацію для бізнесу. Тому ми голосуємо За, але будемо подавати поправки до другого читання”. 

 

Анна Скороход, Член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, депутатська група “Партія “За майбутнє”:

“Депутатська група “За майбутнє” підтримає в першому читанні даний законопроект, адже створення прозорої, простої та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізація відносин у сфері користування надрами – дійсно потрібні Україні. І ми раді, що існують такі законодавчі ініціативи, де багато наших колег є співавторами. Також є низка зауважень до цього законопроекту, і ми будемо подавати правки до другого читання. 

Наприклад, викликає зауваження питання, і є дискусійним, пропозиція законопроекту щодо збільшення строку короткострокового користування надрами з 5 до 20 років. Дуже дивно бачити, що 20 років це короткий строк в нашому періоді життя.

Друге – це скасування гірничого відводу, що може призвести до негативного впливу на довкілля та прав інших осіб на надра. 

Виключення із законодавчих актів назви документу, яким засвідчується право на користування надрами – цього теж неможна допускати. 

Також іде питання до виключення положення щодо погодження на місцевому рівні видобування корисних копалин місцевого значення і торфу, що може привести до небажаних змін навколишнього природнього середовища і підвищити ризики негативного впливу на довкілля. 

Також пропозиція дозволити продавати використовувати у вигляді застави, або в інший спосіб відчужувати права, надані спецдозволом на користування надрами. Це недопустимо, тому що може призвести до довільного розпорядження правами і може негативно позначитися на ефективності видобування відповідних корисних копалин. 

Але в першому читанні ми даний законопроект підтримаємо”.

 

Іван Кириленко, Член Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, ВО “Батьківщина”:

“На жаль, те, що сказали колеги, що до другого читання можна буде виправити, і ще дуже багато суттєвих зауважень… хочу колег трошки розчарувати. Бо ці зауваження стосуються таких норм, які нам забороняє 116 стаття регламенту. Тобто, те, що зараз буде проголосовано в першому читанні, піде точно таким і на друге читання. 

На жаль, автори законопроекту проігнорували зауваження науково-експертного управління, а саме… Дерегуляція та лібералізація веде, по суті, до втрати державного контролю за надрокористуванням, і це дуже погано. Друге – площа захоплених земель при нормі про суміжні ділянки (якщо ця норма пройде) може бути необмеженою. Уявляєте, що може творитися  в землекористуванні в Україні. 

І третє – саме головне! Іноземці та іноземні юридичні особи набувають аналогічне право користування надрами, як і українські громадяни. 

Друзі, по суті, надрами, які є об’єктом власності українського народу – так точно будуть користуватися іноземці. 

Ми ніколи цього не підтримаємо”.

 

Олександр Колтунович, Голова підкомітету з питань державної економічної політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, “Опозиційна платформа – за життя”:

“Найголовніший момент, чому цей закон зараз на повторному першому читанні, і чому його треба відхилити.

Багато хто з вас обирався в регіонах, мажоритарники, дивіться. Таблиця подана повторного першого читання, стаття 10. Компетенції сільських, селищних,  міських і районних рад. Яку норму виключають? Погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки і так далі.

Ви суперечите головному принципу децентралізації! Це – компетенція органу місцевого самоврядування, людей, які там проживають. Для чого ви їх цього позбавляєте?

У нас колись такий був досвід, коли хотіли в 2012 чи в 2013 році, коли хотіли добувати сланцевий газ компанії Shell і Shevron, технологія фрекінгу, забруднення питних вод…. І не дали саме місцеві ради – Львівська, Івано-Франківська, Харківська, Донецька. Тому я вас закликаю: не підтримувати цей проект закону”.

 

Ярослав Железняк, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, депутатська фракція політичної партії “Голос”:

“Партія “Голос” завжди підтримує ініціативи, які спрямовані на те, щоб спростити роботу  з держорганами, щоб зробити роботу бізнесу прозорою у відносинах із державою. Цей законопроект є таким самим.

Він якраз спрямований на те, щоб багато речей перевести в електронний формат. За що я дякую і комітету, і розробникам, і Роману Опімаху, який теж опікується цим законопроектом. 

Так, є, звичайно, до нього зауваження. 

Всім ми отримували листи від бізнес-асоціацій. Але всі вони сходяться на тому, що в першому читанні ми цей законопроект маємо підтримати, а до другого читання доопрацювати. Тому закликаю до роботи і підтримати цю гарну ініціативу”. 

 

 

Читайте також: Мідний провал. Переможцю рекордного аукціону не дадуть спецдозвіл 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: НАДС визначило фаворитів конкурсу на замісника Романа Опімаха

Читайте також: Держгеонадр позапланово перевірить 126 надрокористувачів. Хто в переліку?

Читайте також: “За рахунок надр заробляти 200-300% не дамо” – Зеленський

 

Для ілюстрацій використано стоп-кадри трансляції засідання Верховної Ради, телеканал РАДА: https://www.youtube.com/watch?v=4m1oPXbbCvw