Мідний провал. Переможцю рекордного аукціону не дадуть спецдозвіл 

Мідний провал. Переможцю рекордного аукціону не дадуть спецдозвіл 

Хто тепер розроблятиме волинську мідь?

Що сталося? 

Державна служба геології та надр України позбавила ТОВ “БЛ Ресурс” права на отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення зокрема дослідно-промислової розробки родовищ мідних руд ділянки “Рудоносне поле Заліси-Шменьки” (Волинська обл.). Наказ №375 Голова Служби Роман Опімах підписав 19.05.2021 р. 

Нагадаємо, аукціон з продажу спецдозволу на “Заліси-Шменьки” проходив 25.02.2021. За лот змагалися 5 учасників:

  1. ТОВ “Завод Екосплав”,
  2. ТОВ “Ливарний завод “Символ”,
  3. ТОВ “Костянтинівський завод металургійного обладнання”,
  4. ТОВ “Спецтермомонтаж-Енерго”,
  5. ТОВ “БЛ Ресурс”.

ТОВ “БЛ Ресурс” запропонувало понад 20,5 млн грн і перемогло.

Більше про ці торги, учасників і переможця ми писали тут.

 

Чому торги з продажу мідного спецдозволу стали рекордними?

Тому що ціна лоту зросла в 483 рази. 

Аукціон стартував з 42,6 тис. грн. Початкові заявки були в діапазоні від 60 тис. грн до 206,5 тис. грн. Але вже в першому раунді двоє учасників суттєво вирвалися вперед: запропонували за лот 20,5 (ТОВ “Спецтермомонтаж-Енерго”) і 20,55 млн грн (ТОВ “БЛ Ресурс“). В другому раунді Спецтермомонтаж-Енерго залишився при своїх 20,5, а БЛ Ресурс підняв ставку до 20 561 000 грн. Зрештою ця ставка і стала переможною. Троє інших учасників запропонували за спецдозвіл 185 тис. грн, 1,5 млн грн і 1,55 млн грн.

Про успіх аукціону в день торгів написали на офіційному сайті Держгеонадр, традиційно прирівнюючи результат аукціону до “продажу” спецдозволу.

 

Чому ТОВ “БЛ Ресурс” не дадуть спецдозвіл? 

Щоб отримати спецдозвіл, БЛ Ресурс мав сплатити свою цінову пропозицію, а також вартість аукціонної і геологічної інформації, загальною сумою понад 640 тис. грн. Таким чином, загалом мідний дозвіл мав стати переможцю у 21,2 млн грн.

Проте станом на 18.05.2021, компанія сплатила на рахунок Держгеонадр лише 4,5 тис. грн “за вартість пакету аукціонної документації”.

Щодо решти, то…

як випливає зі службової записки Відділу аукціонної діяльності Служби, “від ТОВ “БЛ РЕСУРС” до Держгеонадр на спеціальний рахунок кошти за вартість геологічної інформації сума в розмірі 637 276,89 грн та кошти до державного бюджету в розмірі різниці між продажу спеціального дозволу та сумою гарантійного внеску в сумі 20 557 486,60 грн не надходили”.

Крім 4,5 тис. грн, сплачених за вартість пакету аукціонної документації, БЛ Ресурс втратило ще 8,5 тис. грн гарантійного внеску. Якби компанія розрахувалася за лот, то гарантійний внесок було би зараховано в суму оплати.

 

Хто тепер отримає спецдозвіл на “Заліси-Шменьки”?

Той, хто більше запропонує за нього на торгах і заплатить обіцяне. Адже вже відомо, що спецдозвіл ще раз спробують продати на аукціоні. 

Повторні торги заплановано на 23.06.2021. Ціна аукціону стартуватиме з тієї ж позначки, що і в лютому – трохи більше за 42,5 тис. грн. А от гарантійний внесок зріс удвічі до понад 17 тис. грн. 

Про всі спецдозволи, які Держгеонадр планує продати в червні – читайте тут.

 

Хто володіє мідними спецдозволами в Україні?

ТОВ “Північно-Західне Видобування” володіє спецдозволом №4735 на рудопрояв Південно-Рафалівський (руди самородно-мідні, геологічне вивчення включно з дослідно-промисловою розробкою). Спецдозвіл було отримано в березні 2016 р., в грудні 2020 р. подовжено на 5 років (Наказ №608 від 28.12.2020 р.).

КП “Волиньприродресурс” Волинської обласної ради володіє спецдозволом №6189 на родовище Жиричі (руди самородно-мідні, видобування). Спецдозвіл було отримано в березні 2017 р. на 20 років. Супутні корисні копалини – золото і срібло.

В травні 2021 р. стало відомо, що Держгеонадр включила КП “Волиньприродресурс” до переліку зі 126 компаній, які позапланово перевірять в 2021 році. Всього перевірять виконання умов 144 спецдозволів, серед яких і мідний №6189.

 

Від яких ще спецдозволів відмовлялися переможці інших торгів?

Відмова переможців від викупу лотів – не поодинока практика. 

Наприклад, в лютому Служба звітувала про те, що “з початку року залучила 73 млн грн інвестицій у видобування”.

“…у результаті відкритої конкурентної боротьби ціна лотів зростала у десятки разів, а деякі лоти показали рекордний стрибок вартості: у 270 разів (ділянка Німшин, піщано-гравійна сировина) та у 142 рази (Тишівницька ділянка, піщано-гравійна суміш)”, – йшлося в релізі Держгеонадр про торги, які пройшли 12.01.2021.

Проте згодом переможці обидвох торгів відмовилися заплатити за спецдозволи, і замість майже 11 млн грн, за результатами торгів Служба отримала від двох переможців менше 14 тис. грн гарантійних внесків. І вже на повторних торгах спецдозвіл на Німшин продали за 355 тис. грн (на перших торгах переможець обіцяв віддати за лот 3,1 млн грн), а Тишівницьку – за 3,15 млн грн (пропозиція переможця перших торгів – 7,8 млн грн).

Інший показовий приклад – спроба продати спецдозвіл на бурштинову ділянку “Вільшанська” (Рівненська обл.). На перших торгах у вересні 2020 року переможець (ТОВ “Амберлайт”) запропонував за лот 12,4 млн грн, але не викупив лот. В жовтні за цей самий лот переможець (ТОВ “Західземресурс”) запропонував вже 3,2 млн грн. Але теж не заплатив. І спецозвіл купив другий учасник жовтневих торгів ТОВ “Потенціал-Полісся” за трохи більше, ніж півмільйона гривень.

 

 

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: НАДС визначило фаворитів конкурсу на замісника Романа Опімаха

Читайте також: Держгеонадр позапланово перевірить 126 надрокористувачів. Хто в переліку?

Читайте також: “За рахунок надр заробляти 200-300% не дамо” – Зеленський