Держгеонадр: тимчасово призупинені всі нафтогазові УРП, крім однієї

Держгеонадр: тимчасово призупинені всі нафтогазові УРП, крім однієї
Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах взяв участь у ІХ Міжнародній нафтогазовій конференції Ньюфолк НКЦ під час воєнного стану

11 із 12 угод про розподіл вуглеводневої продукції тимчасово припинили свою дію. Про це заявив Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах під час ІХ Міжнародної нафтогазової конференції Ньюфолк НКЦ 26.05.2022. Повідомляє NADRA.info із посиланням на офіційний реліз Держгеонадр. Захід відбувся у змішаному форматі у місті Львові за участі ключових гравців ринку.

Під час виступу очільник Служби розповів про Інвестиційний атлас надрокористувача. Каталог містить понад 500 підготовлених для винесення на аукціони пропозицій, 41 з них – це нафтогазоносні об’єкти, 18 ділянок вже пройшли погодження. 

Також Голова поінформував про діючі угоди про розподіл вуглеводневої продукції та закликав бізнес не припиняти роботу.

«З 12 угод, підписаних між Урядом і надрокористувачами, 11 перебувають у режимі форс-мажору – тимчасово припинили свою дію, – повідомив Роман Опімах. – Одна угода функціонує досить продуктивно. Мова йде про ділянку Угнівську, оператором якої є ТОВ «Велл Ко». Ділянка знаходиться у Львівській області. Третій місяць на обʼєкті здійснюється постійний видобуток газу і держава отримує свою частку через компанію «Газ України». Ми закликаємо по можливості слідувати таким шляхом – увійти в положення держави, продовжувати вести бізнес і намагатися підтримувати активність у індустрії».

В Держгеонадр нагадують, що спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України ще восени напрацювали зміни до чотирьох урядових постанов, відповідно до вимог часу до них були внесені пакетні зміни. Вони стосуються правил продовження дії спеціальних дозволів, заяв на отримання дозвільних документів, внесення змін, автоматичного розрахунку їх вартості та компенсаційної вартості державної геологічної інформації, а також процедури проведення електронних аукціонів.

Також в умовах воєнного стану було прийняте рішення закрити доступ до всіх баз геологічних даних. Тому нині доступ до переліку спеціальних дозволи, відомостей щодо обсягів видобування компаніями, онлайн-карт тощо відсутній. Як тільки безпекова ситуація дозволить, доступ буде відкритий.

Голова Держгеонадр розповів, що існують певні складнощі як у Служби, так і в державних геологічних підприємств із фінансуванням, цього року воно зведене до нуля. Тому деякі розпочаті раніше проекти довелося призупинити.

Також у Службі нагадують, що Кабінет Міністрів України визначив уповноважену компанію на здійснення дій з вуглеводнями в рамках виконання угод про розподіл продукції.

 

Довідка NADRA.info (анкетні дані – YouControl):

ТОВ «Велл Ко» засновано в травні 2019 р.. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація – м. Львів. Власник – Зіновій Козицький (через ТОВ «Західнадрасервіс», ПП «Нордік», ПП «Проект-Буд»). Директор – Степан Зіновійович Козицький.

Група «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького обʼєднує понад 10 добувних і сервісних компаній, а також компаній у сфері альтернативної енергетики. Крім видобування вуглеводнів, контролює (через ТОВ «Нордік-Буд») три спецдозволи (куплені на аукціонах ДП «Прозорро.Продажі») на бурштиноносні надра у Рівненській області.

Старший син Зіновія Максим Козицький в лютому 2020 р. очолив Львівську обласну державну адміністрацію (під час війни РФ проти України – Львівська обласна військова адміністрація). Молодший син Степан в 2020 р. балотувався до Львівської обласної ради від політичної партії “Слуга Народу”. Окрім бізнесів в енергетичній сфері і надрокористуванні Зіновій Козицький також є співвласником популярної мережі прокату велосипедів bikenow (володіє частками в компаніях ТОВ “Некстбайк Україна“ і ТОВ “Байк- Нау“). В травні 2021 р. видання ZAXID.net повідомило, що одна з компаній Зіновія Козицького стала донором Українського католицького університету.

 

 

Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/holova-derzhheonadr-vziav-uchast-u-mizhnarodniy-naftohazoviy-konferentsiyi/