Обʼєднаній гірничо-хімічній компанії скоротили правління і шукають нових членів 

Обʼєднаній гірничо-хімічній компанії скоротили правління і шукають нових членів 
Фото: Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow

Колишні члени правління ОГХК покинули посади добровільно, або ж були відсторонені через невиконання вимог закону

Що сталося?

Фонд державного майна України скоротив кількісний склад правління АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія». Загалом у квітні-травні припинили повноваження 6-тьом із 7-ми колишніх членів правління ОГХК. Про це повідомляє NADRA.info із посиланням на офіційні дані та свідчення власних джерел. 

Остаточні зміни у керівництві ОГХК відбулися у травні. Ще 23.05.2022 на сайті компанії в розділі Керівництво Першим заступником голови правління компанії було вказано Владислава Войтенка.

Станом на 30.05.2022 цю посаду обіймає вже Світлана Юхименко. За даними джерал NADRA.info в ОГХК, раніше пані Юхименко очолювала юридичний департамент компанії.

За повідомленням ОГХК в розділі Особлива інформація, ще 09.04.2022 були припинені повноваження Єгора Перелигіна (т.в.о. голови правління), Віталія Петраша (заступник голови правління, член правління), Олексія Саричева (член правління). За даними власних джерел NADRA.info, пізніше були припинені повноваження Першого заступника голови правління Владислава Войтенка та членів правління Ярослави Максименко і Євгена Прилєпка. Офіційного повідомлення про припинення повноважень Войтенка, Прилєпка і Максименко на сайті ОГХК станом на 18:00 30.05.2022 ще не було.

Хто залишився в правлінні?

Єдиний член правління “минулої каденції”, хто зберіг посаду – Олексій Тютюник.

Олексій Тютюник (праворуч) і Єгор Перелигін (по центру) під час інтервʼю NADRA.info взимку ділилися планами розвитку і викликами, які стояли перед ОГХК. Пан Тютюник лишився єдиним членом правління, хто зберіг посаду.

Владислав Іткін (призначений у квітні замість Єгора Перелигіна), Олексій Тютюник і Світлана Юхименко – всі члени правління ОГХК станом на 30.05.2022:

Водночас джерела стверджують, що Фонд державного майна (управляє ОГХК) скоротив правління не до 3-х, а до 5-ти членів.  Решту двох буде призначено пізніше.

«Збут ОГХК дуже постраждав від початку війни. Члени правління – досить високооплачувані посади. Тому скорочення правління до 5 членів – логічний крок для компанії, яка переходить у «сплячий режим». Скорочують видатки там, де можуть. Три члени – це замало для такої компанії. А пʼять – те, що треба», – заявило джерело NADRA.info на умовах анонімності. 

«Три члени правління – це вже кворум. Тому так теж якийсь час може бути. Але станом на зараз активно шукають двох інших членів правління», – заявило інше джерело в ОГХК. 

Що кажуть у Фонді державного майна?

Відповідаючи на запитання NADRA.info, у ФДМУ підтвердили скорочення правління ОГХК до 5 членів. Такий крок у Фонді пояснили зміною нагальних завдань і необхідністю скоротити витрати компанії. Також заявили, що кандидатів у члени правління в ОГХК шукають силами власного відділу кадрів:

“Правління АТ «ОГХК» у попередні періоди було зосереджено на розширенні експорту, укладанні нових контрактів, покращенні фінансових та виробничих показників, а також підготовці до приватизації. Повномасштабна війна росії проти України значно змінила нагальні завдання компанії. Правління сконцентроване на антикризових завданнях – забезпеченні безпеки та працездатності підприємства, скороченні витрат, а також збереженні робочих місць.

Наразі Правління АТ «ОГХК» складається з 5 осіб, кворум формується за присутності 3 членів правління.

В першу чергу скорочення кількісного складу правління пов’язано з прийняттям Закону України №2182-IX, відповідно до якого менеджмент державних підприємств повинен виконувати власні обов’язки за адресою місцезнаходження підприємства. Також було скорочено фонд заробітної плати членів правління для оптимізації витрат ОГХК на час воєнного стану. Колишні члени правління покинули посади добровільно, або ж були відсторонені через невиконання вимог закону. 

За відбір потенційних кандидатів на посади членів правління наразі відповідає відділ кадрів ОГХК. Імена членів правління та потенційних кандидатів на посади будуть повідомлені додатково за умови, що поширення інформації не порушуватиме вимоги щодо забезпечення безпеки підприємства”, – заявили у Фонді. Хто саме з колишніх членів правління покинув посаду добровільно, а кого відсторонили – у ФДМУ не конкретизували. 

Раніше колеги з видання НафтоРинок із посиланням на власні джерела писали, що Владислав Войтенко змінить Андрія Пасішника на посаді заступника гендиректора АТ «Укртранснафта». В коментарі NADRA.info Владислав Войтенко підтвердив: “Я добровільно склав повноваження Першого заступника голови правління підприємства 3 травня. Це було моє особисте рішення. Наразі я дійсно працюю в “Укртранснафті”.

Нагадаємо, ОГХК мала стати флагманом Великої добувної приватизації-2021. Проте, до жодного з трьох аукціонів (запланованих на серпень, жовтень і грудень) не було допущено хоча б двох учасників одночасно. Та й справжній інтерес до компанії, підтверджений фінансово, проявляли не стратегічні міжнародні, а вітчизняні покупці. Між анонсами торгів і релізами з поясненнями причин їх скасування – лунали заяви організаторів про необхідність додаткових гарантій інвесторам і, попри все, високий попит з боку іноземних гравців. Значно скромніше перспективи продажу ОГХК зрештою, вже в січні 2022 р., оцінили в Офісі Президента України.