РНБО і Мінстратегпром проконтролюють УРП

РНБО і Мінстратегпром проконтролюють УРП

Кабінет Міністрів переформатував Міжвідомчу комісію з УРП

 

Що сталося?

Уряд схвалив зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 р. № 644, якою визначаються склад і Положення про Міжвідомчу комісію з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (МВКУРП). Остаточний текст документу 03.02.2022 було опубліковано на сайті КМУ. В апараті Кабміну NADRA.info повідомили, що проект було схвалено під час засідання Уряду 02.02.2022 “без обговорення”.

Згідно з текстом, до складу МВКУРП увійшов “Керівник структурного підрозділу Апарату Ради національної безпеки та оборони України (за згодою)”. Також до комісії ввели представника Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Відбулося і очікуване переформатування керівництва МВКУРП.

Співголовами комісії будуть Перший віце-премʼєр-міністр України – Міністр економіки (сьогодні Юлія Свириденко) і Міністр енергетики України (сьогодні Герман Галущенко). Міністр енергетики відповідальний за роботу МВКУРП щодо УРП для нафтогазоносних ділянок, а Перший віце-премʼєр-міністр України – Міністр економіки – за всі інші корисні копалини.

 

Контекст

Нагадаємо, 01.02.2022 МВКУРП розглянула першу заявку щодо проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції щодо ділянки літієвих руд Добра (Кіровоградська область). В рамках Міжвідомчої комісії було створено робочу групу щодо підготовки ТЗ по ділянці Добра для подання пропозицій Міжвідомчій комісії, а Міжвідомчою комісією, в свою чергу, відповідно до постанови КМУ №644 – Кабінету Міністрів для затвердження конкурсних умов та оголошення подальшого конкурсу. Також було погоджено пропозицію інвестора щодо конкурсу на укладення УРП.

Під час засідання МВКУРП Голова Держгеонадр Роман Опімах заявив, що “немає ніяких забезпечень, які би забороняли чи здійснення аукціону, чи організацію конкурсу на укладення УРП“ (щодо ділянки Добра). Також очільник Служби заявив, що ділянка Добра відповідає кільком критеріям, перебаченим ст. 6 Закону України “Про угоди про розподіл продукції”, які дають підстави для укладення УРП: “Три [пункти] точно підпадають, два імовірно, і два не підпадають. Але зазначу, що відповідно до Закону, якщо ділянка відповідає хоча б одному пункту… цього достатньо“.

Представник Державної податкової служби України Олександр Шумський звернув увагу на те, що “Угода може завершуватися двума ситуаціями: або ми добуваємо петаліт або слюду – і завершується на цьому Угода, або ми виробляємо карбонат літію. Це вже зовсім інша ситуація. Так, може, спочатку отримати додаткову інформацію від шанованого інвестора – він бачить свою діяльність в рамках майбутньої участі в угоді на рівні вироблення мінеральної сировини? Це одна ситуація. Чи він бачить можливість ще вкласти півмільярда доларів для того, щоб побудувати гідрометалургійний завод?”

Також у ДПС наголосили, що профільний закон у чинній редакції не був виписаний під тверді корисні копалини, що може вимагати внесення змін не лише до нього, але і до Податкового Кодексу.

Нагадаємо, заявку щодо оголошення конкурсу на УРП (по ділянці літієвих руд Добра) до Уряду України подала компанія Privateer Capital Management LP з Техасу (США). Як пояснюють юристи, материнська компанія заявника зареєстрована у штаті Делавер, який (як і Техас) вважається юрисдикцією зі сприятливим оподаткуванням. В МВКУРП не бачать у цьому проблеми:  “Так, Делавер – офшорна зона в США. Але це неважливо. Важливий зміст події – подано заяву, є інтерес. А конкурс покаже. Конкурсні умови будуть, їх будуть розробляти і затверджувати в КМУ. Якщо буде оголошено конкурс – буде купа інших нових учасників“, – заявив секретар комісії Микола Колісник.

Представник Privateer Capital Management LP не був присутній під час засідання комісії, що вплинуло на результати голосування (7 – “За”, 1 – “Утримався”).  “Я мав намір поспілкуватися на комісії з представником інвестора – на комісії і під запис для всіх. Але його не було. Якщо нема кому задати питання, тоді ми голосуємо за кота у мішку. Тому я і утримався“, – заявив NADRA.info народний депутат Верховної Ради України Андрій Жупанин (ПП “Слуга Народу”).

 

Експертний коментар

“Це вперше в Україні, коли ринок матиме можливість отримати право на користування не нафтогазоносними надрами – через процедуру УРП.  Раніше ні держава, а ні надрокористувачі не мали досвіду у таких об’єктах. Але Закон “Про УРП” містить багато прогалин, і перш ніж започатковувати таку практику, на мою думку, слід було б добре виписати ці правила, які будуть для всіх інвесторів зрозумілими. Тому я б сказала, що сьогодні ця тема – такий собі “хайп“.

Окрім того, слід ще звернути увагу на економічну складову – оскільки природа УРП передбачає отримання безпосередньо державою сировини, то де ринок збуту цієї продукції в Україні? Адже Держава в особі РНБО влітку минулого року задекларувала, що у стратегічній сировині надрокористувач має здійснювати всередині країни первинну переробку видобутого”, – відзначила CEO Геологічної інвестиційної групи Ірина Супрун.

 

 

Читайте також: Перші торги спецдозволами у лютому: офіційні результати від Держгеонадр

Читайте також: Польські компанії хочуть долучитися до розробки українських вуглеводнів і кольорових металів

Читайте також: Вапнякова вистава одного актора. Спецдозвіл на цінну ділянку надр готуються віддати без аукціону?

Читайте також: Компанія китайського громадянина зберегла контроль над родовищем марганцевих руд 

Читайте також: Граничні терміни (!) робіт, потрійне узгодження стратегічних надр, обовʼязкова ОВД, розкриття власників та інші нововведення з проекту змін до 615-ї

 

 

Зображення асоціативне. Автор Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow