Польські компанії хочуть долучитися до розробки українських вуглеводнів і кольорових металів

Польські компанії хочуть долучитися до розробки українських вуглеводнів і кольорових металів

Офіційно

Уряди обох країн будуть сприяти реалізації спільних проектів

31 січня 2022 року за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулася зустріч міністрів інфраструктури України Олександра Кубракова та Республіки Польща Анджея Адамчика у присутності керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща – керівника Бюро з міжнародної політики Якуба Кумоха. Повідомляє Державна служба геології та надр України.

Під час зустрічі сторони серед іншого відзначили зацікавленість польських нафтогазових компаній PGNiG та PKN Orlen в інвестиціях в український нафтогазовий сектор і домовилися сприяти їхній співпраці з НАК “Нафтогаз України” в цьому напрямі. Зі свого боку компанія KGHM висловила готовність почати перемовини щодо спільної розробки покладів кольорових металів.

“Одним зі шляхів отримати ділянку надр в користування є взяти участь в електронних торгах. Державна служба геології та надр України підготувала та опублікувала в Інвестиційному атласі надрокористувача, зокрема об’єкти з покладами вуглеводнів і кольорових металів. Це понад 70 ділянок надр, – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Механізм виставлення лотів є прозорим і зрозумілим для надрокористувачів. Кожен бажаючий може ініціювати ділянку надр з атласу або запропонувати будь-який інший об’єкт для виставлення на торги”.

Інвестори також мають можливість входити в уже діючі проекти з надрокористування “farm-in”. Умовою є придбання частки компанії, яка є ліцензіатом. Такий механізм може бути цікавим підприємствам, які відчувають труднощі з розробкою ділянок надр через брак коштів та технологій, а міжнародний партнер запропонує капітал і досвід.

Як раніше зазначали у PGNiG, компанія зацікавлена в реалізації проектів у галузі надрокористування на території України, оскільки тут наявний значний потенціал вуглеводневих покладів. Особливу увагу польська сторона звертає на об’єкти, що знаходяться в західній частині нашої країни. Це обумовлено схожою геологією нафтогазоносних регіонів Західної України та Польщі.

В Держгеонадр нагадують, в серпні 2021 року PGNiG купила ТОВ “Карпатгазвидобування”, що володіє спецдозволом на розвідку та видобуток вуглеводнів на Библівській площі у Львівській області. Відповідно до графіка виконання робіт буріння свердловини заплановано на другу половину 2022 року, після чого відбудуться випробування пластів. Далі свердловину приєднають до української газової мережі та введуть в експлуатацію в 2023 році.

Довідково від Держгеонадр:

До групи PGNiG входить 30 компаній, що працюють по всьому світу. Основною сферою їх діяльності є розвідка й видобування нафти та природного газу, продаж і розподіл газу й рідкого палива, виробництво електроенергії, надання спеціалізованих геофізичних послуг, буріння та ремонт свердловин.

PKN Orlen – найбільша польська нафтопереробна компанія. Займається видобутком, переробкою та продажом нафти та бензину в Польщі, Чехії, Німеччині та країнах Балтії.

KGHM – польська транснаціональна корпорація, зайнята в галузі металургії, головним чином у виробництві міді та срібла. Одна з найбільших польських державних компаній та один із провідних світових виробників міді та рафінованого срібла.

 

Читайте також: Міжвідомча комісія розглянула першу заявку про конкурс на літієву УРП

Читайте також: Вапнякова вистава одного актора. Спецдозвіл на цінну ділянку надр готуються віддати без аукціону?

Читайте також: Компанія китайського громадянина зберегла контроль над родовищем марганцевих руд 

Читайте також: Граничні терміни (!) робіт, потрійне узгодження стратегічних надр, обовʼязкова ОВД, розкриття власників та інші нововведення з проекту змін до 615-ї

Читайте також: Тисагаз і Волинська ГХК пішли судом проти Володимира Зеленського 

 

 

Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/polski-kompaniyi-khochut-doluchytysia-do-rozrobky-ukrayinskykh-vuhlevodniv-i-kolorovykh-metaliv/