Тисагаз і Волинська ГХК пішли судом проти Володимира Зеленського 

Тисагаз і Волинська ГХК пішли судом проти Володимира Зеленського 
Президент України Володимир Зеленський. Джерело фото https://www.president.gov.ua/

 

Що сталося?

ТОВ “Тисагаз” звернулося до Верховного Суду з позовом до Президента України Володимира Зеленського. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень. Компанія просить визнати протиправним та нечинним Указ Президента України від 24 червня 2021 року №266/2021 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”” в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ТОВ “Тисагаз”, на підставі яких компанії анулювали спецдовіл на користування надрами №6163.

Початок розгляду призначено на 31.01.2022, об 11:00 год.. у приміщенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 5 (ухвала).

ТОВ “Тисагаз” засновано в 1997 р. (тут і далі про структуру власності – дані YouControl). Статутний капітал 50 000 грн. Реєстрація – с.Вовкове, Ужгородський р-н, Закарпатська обл.. Керівник – Вукста Михайло. Засновник – “3ПІ Інтернешенл Енерджі Лімітед” (Кіпр). Кінцевий бенефіціарний власник відсутній. Товариство контролює публічна компанія Cub Energy Inc.. Окрім анульованого спецдзволу №6163 (видобування газу родовища Станівське, Закарпаття), ТОВ “Тисагаз” також володіє дійсним спецдозволом №1151 на видобування природного газу родовища Русько-Комарівське, Закарпаття. 

З аналогічними вимогами до суду також звернулося ПрАТ “Волинська гірничо-хімічна компанія” – суд почне розглядати справу 07.02.2022 о 12:30 (ухвала).

ПрАТ “Волинська гірничо-хімічна компанія” засновано в 2002 р.. Статутний капітал 150 000 грн. Реєстрація – с.Новополтавка, Чернігівський р-н, Запорізька обл.. Керівник – Колядюк Василь. Власники крупних пакетів акцій (>5%): UNIEXPL MI UMI LTD (Велика Британія), ROCUREINSPECT LTD (Велика Британія), Терлецький Олег (Україна). Анульований спецдозвіл №5075 передбачав видобування апатитових і апатит-рідкісноземельних руд Новополтавського родовища в Запорізькій області.

Апатитові та апатит-рідкісноземельні руди використовуються для виробництва  фосфорних добрив (суперфосфату, амофосу та ін), служать сировиною для виробництва фосфатної кислоти, жовтого фосфору, різних солей, застосовуються в металургійній, керамічній, скляній і хімічній промисловості. 

 

Що кажуть надрокористувачі?

У Волинській ГХК NADRA.info заявили, що вважають рішення РНБО та Указ президента “необґрунтованим і безпідставним, а тому незаконним”. Також у компанії заявили, що це не вперше, коли Держава намагається позбавити бізнес спецдозволу, і саме через протидію з боку чиновників Волинська ГХК не могла приступити до робіт на родовищі. 

“Розумієте, з моменту, як нам видали [спецдозвіл] в 2009 році, зі зміною влади в 2010 році вони почали переглядати видачу спецдозволів і у нас зʼявилися проблеми. Фактично, одразу нам заблокували роботу… У нас були незаконні перевірки з підробкою документів з боку Держгеонадр… і тільки проходить одна перевірка, тільки ми її відбили – нова перевірка!”, – заявив заступник директора Волинської ГХК Олег Гончар. 

Він також відзначив, що конструктивний діалог з Держгеонадр розпочався наприкінці 2020 року, і в компанії сподівалися на початок робіт на родовищі за оновленою угодою про користування надрами.

“В січні 2021 року у нас була укладена нова Угода [про користування надрами] і новий графік розробки родовища. Ми тільки-тільки порозумілися з ними. Почали працювати, і нам – зненацька анулювали [спецдозвіл]. З яких підстав – невідомо. Взагалі підстав немає: у нас немає ні олігархів, ні когось там… для нас загадка, чому застосували санкції. Я думаю, це ціленаправлено. Нас як хотіли позбавити спецдозволу [з 2010 р.], от прийшла ця нова влада на чолі з Володимиром Олександровичем [Зеленським], і вони вирішили по “безпредєлу” піти. Я вважаю так: це повний “безпредєл”, повний правовий нігілізм! … Просто в нас хочуть відібрати цей спецдозвіл, у мене складається таке враження”, – заявив Олег Гончар. 

Зауважимо, за Програмою робіт за спецдозволом №5075, оновленою 21.01.2021, Волинська ГХК мала почати видобування на Новополтавському родовищі з IV кв. 2023 р..

Отримати оперативний коментар ТОВ “Тисагаз” не вдалося. 

 

Контекст

На підставі Указу Президента №266/2021 було анульовано 10 спецдозволів 9 компаніям: ТОВ “Валки-Ільменіт” (спецдозвіл №3590), ПрАТ “Волинська гірничо-хімічна компанія”(спецдозвіл №5075), ТОВ “Тіофаб, ЛТД” (спецдозвіл №4335), ТОВ “Рутил-ільменітова компанія” (ТОВ РІКО), (спецдозвіл №5471), ТОВ “Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат” (спецдозвіл №3571), ТОВ “Бегань” (спецдозвіл №2769), ТОВ “Трубопласт” (спецдозвіл №4695), ТОВ “Нафтогазова компанія “Буковина”(спецдозволи №2641 і №2642), ТОВ “Тисагаз” (спецдозвіл №6163).

Ще влітку судом проти Президента пішли ТОВ “Валки-Ільменіт” і ТОВ “Трубопласт”. Про безпідставність і незаконність санкцій NADRA.info заявляла керівниця і співвласниця Трубопласту Інна Кулямзіна.

В листопаді стало відомо про позов від ТОВ “Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат”. В грудні суд прийняв до розгляду заяву ТОВ “Тіофаб, ЛТД”.

Окрім цього, 04.01.2022 суд залишив без руху позовну заяву ТОВ “Рутил-ільменітова компанія”.

Також із позовами проти Президента до суду звернулися всі 19 компаній-надрокористувачів, які потрапили до санкційного рішення РНБО в березні 2021 р.. 

 

 

Читайте також: Єгор Перелигін: “Немає сенсу приховувати… Були поставки”

Читайте також: Надрокористувач добровільно відмовився від потужного родовища піску в акваторії Дніпра

Читайте також: Найбагатші: хто з українських мільярдерів заробляє на надрах?

Читайте також: Карʼєри Міністерства юстиції: що і скільки видобувають підприємства кримінально-виконавчої служби?