“За рахунок надр заробляти 200-300% не дамо” – Зеленський

“За рахунок надр заробляти 200-300% не дамо” – Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Джерело фото https://www.president.gov.ua/

Президент України Володимир Зеленський заявив, що влада не дасть бізнесу заробляти 200-300% за рахунок користування надрами. Володимир Зеленський висловив цю тезу, відповідаючи на питання журналіста і ведучого телеканалу “Україна 24” Василя Голованова під час прес-конференції, яка відбулася в четвер 20.05.2021. Приводимо дослівне відтворення фрагменту бесіди журналіста і президента. 

“Торік, згідно інформації Мінекономіки, 30%, а за інформацією МВФ близько 45% економіки нашої держави знаходиться в тіні. Саме завдяки виплатам законослухняних платників податків, законослухняного бізнесу виплачуються державні соціальні виплати. Як Ви, пане Президенте, оцінюєте роботу влади у діях виведення бізнесу з сірої, так званої “сірої економічної зони” до “білої”, і як Ви ставитеся до ініціативи влади збільшення податків? Як вона відобразиться на процесі? Чи не вплине в зворотньому боці?” – запитав Василь Голованов.

“Я чув… Збільшення податків… Ви продовжуєте цю тематику. Я знаю, що вона була у Вас в ефірі. Я вважаю що Ви, особисто Ви, маніпулюєте фактами. Поясню чому. Коли Ви кажете… збільшення податків. Це не для українців збільшення, не для суспільства. Збільшення податків, те що Ви… ну, я розумію, з якого Ви каналу (“Україна 24” входить до медіа-холдингу “Медіа Група Україна”, яка належить до SCM Ріната Ахметова – Ред.), і про що Ви говорите, давайте я Вам допоможу відповісти. Дійсно, в новому потужному законі – я вважаю, що це одна з важливіших податкових реформ – є збільшення податку на залізну руду. Це саме про те, що Ви говорите. І чи не боюсь я, що, напевне, відповідні підприємства підуть в тінь? Вважаю, що це абсолютна нечесно. Тому що залізна руда, вона належить українському народу, всі надра належать, згідно Конституції, українцям. І мені здається, що треба збільшувати податок. Так, розумно, щоб ніхто не уходив у тінь. Ми розуміємо чітко, хто з яких підприємців, скільки заробляє. Якщо ви про цей законопроект і про збільшення податків. Ми точно розуміємо, як зробити так, щоб ніхто не постраждав, ніхто не закривав бізнес. Але і надати можливість за рахунок, коли у нас війна, коли нам складно, коли нічим сплачувати пенсії людям – за рахунок державних надр заробляти 200-300% ми не дамо. Я відповів на ваше питання?”, – сказав Володимир Зеленський. 

“Щодо податків… не треба маніпулювати. Українці – малий бізнес, середній бізнес – не будуть сплачувати більше податків. Ми це розуміємо. Великий бізнес – їм треба буде, вочевидь, допомагати людять, допомагати державі. Вони допомагають державі – держава підтримує їх. Ось і все. Ціна на металургію – Ви ж знаєте, на скільки вона збільшилась. І нормально. Ціна ринкова зростає, дуже висока сьогодні ціна. Можна трішечки збільшити і надходження в бюджет. Мені здається, що це справедливо”, – додав Президент.

Нагадаємо, як писали в Інтерфакс-Україна, 12.05.2021 Кабінет міністрів погодив законопроект з поправками до Податкового кодексу, яким пропонується індексація окремих податкових ставок, таких як плата за використання води, лісів і екологічний податок, а також підвищення рентних платежів за видобуток корисних копалин, підняття ефективності акцизного податку. Як пояснив міністр фінансів Сергій Марченко, законопроект, спрямований на ліквідацію схем ухилення від сплати податків, покликаний збалансувати державний бюджет. Він підкреслив, що прийняття законопроекту дозволить залучити в бюджет понад 60 млрд грн.

“Ми не підвищуємо і не плануємо підвищувати загальнодержавні податки для людей або бізнесу. Зміни не торкнуться ФОП, малого і середнього бізнесу. Ми закриваємо прогалини в Податковому кодексі, які дозволяли великому бізнесу не платити податки в Україні”, – прокоментував плановані нововведення прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи урядове засідання в середу.

 

 

Читайте також: Перший після Опімаха. Голові Держгеонадр шукають замісника

Читайте також: Медведчука і Козака підозрюють у зливі даних про український шельф

Читайте також: “Магія” повторного аукціону: спецдозвіл розіграли у 35 разів дешевше

Читайте також: Автостраді дозволили купити Бехівський гранітний кар’єр

Читайте також: Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

 

Джерело фото https://www.president.gov.ua/photos/pres-konferenciya-prezidenta-ukrayini-3945