Медведчука і Козака підозрюють у зливі даних про український шельф

Медведчука і Козака підозрюють у зливі даних про український шельф
ОГП і СБУ закидають Віктору Медведчуку державну зраду і замах на розкрадання природних ресурсів

“Сплячий” спецдозвіл компанії з орбіти ускандаленого депутата анулювали лише на 7-й рік після втрати Криму

Що трапилося? 

11.05.2021 Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова і керівник СБУ Іван Баканов провели брифінг. Очільниця ОГП запевнила у відсутності “жодної політики в діях правоохоронної системи України” і заявила, що народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку повідомлено про підозру “про вчинення державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території АР Крим”, за статтями 111 та 348 Кримінального кодексу України. Також 11.05.2021 пройшли обшуки вдома і в офісі Віктора Медведчука.

Що стосується надр, під час брифінгу було продемонстровано кілька аудіозаписів телефонних розмов, а також фото документів, зокрема листа на адресу президента Російської Федерації Володимира Путіна. За словами Ірини Венедіктової і Івана Баканова, експертизами встановлена належність голосу і почерку народному депутату України Віктору Медведчуку.

Що на закиди ОГП і СБУ каже головний підозрюваний?

Надвечір 11.05.2021 на сайті партії “Опозиційна платформа – За життя” було опубліковано заяву Віктора Медведчука, який є головою Політради партії. 

Усе, що відбувається з ним, Віктор Медведчук назвав політичною розправою за принципову політичну позицію. 

Заявляю, що я перебуваю в Україні та не збираюся ховатися від правосуддя. Я й надалі братиму участь у законних слідчих діях і домагатимусь справедливості як для себе, так і для всіх українських виборців, які довірили мені високе звання народного депутата України“, – заявив Віктор Медведчук. 

Щоправда, епізоду про замах на розграбування державних ресурсів на тимчасово окупованій території АР Крим народний депутат не прокоментував.

Які “національні ресурси” збиралися розграбувати підозрювані? 

Йдеться про ділянку “Глибока” Прикерченського шельфу Чорного моря. Спецдозволом на видобування вуглеводнів №5462 володіло ТОВ “Нові проекти”, зареєстроване в Києві. 

“За даними Держгеонадр, ресурси цього родовища, якщо перевести їх в грошовий еквівалент, складають понад 38 мільярдів гривень. Я вже не кажу про те, що на цій ділянці проводились розвідувальні роботи з 2002 року, на що наша держава також витратила значні ресурси”, – заявила Ірина Венедіктова.

З її слів, в 2015 р. Віктор Медведчук і Тарас Козак “фактично взяли і передали окупанту усю матеріальну та документальну базу цього родовища”. 

Довідково: база ДНВП “Геоінформ України” містить оцінку перспективних ресурсів ділянки “Глибока” Прикерченського шельфу Чорного моря, які для газу складають 1,4 млрд кубічних метрів, для нафти – 8,3 млн тонн.

Червоним контуром позначено межі ділянки “Глибока”. Скріншот інтерактивної карти ДНВП “Геоінформ України”

 

Від кого і кому передавалися дані про надра?

В кримінальному провадженні фігурує вже згадане ТОВ “Нові проекти”, яке, за даними пані Венедіктової, “до 2020 р. було зареєстроване на території України до ліквідації його рішенням суду”. 

“В 2012 р. цьому підприємству з орбіти В.Медведчука, надано спеціальний дозвіл на користування надрами родовища “Глибоке”. В 2014 р. Крим анексовано Російською Федерацією. Медведчук як організатор цієї протиправної діяльності, маючи стійкі зв’язки з вищим керівництвом РФ, розпочав, на думку слідства, підривну діяльність проти України, в т.ч. і в економічній сфері. Чудово розуміючи, що він фактично має ексклюзивні дані та документи щодо родовищ корисних копалин, на здобуття яких окупанту знадобилися би роки, приблизно з березня 2015 року фактично розпочався абсолютно незаконний процес передачі цих даних окупаційній владі” – заявила Ірина Венедіктова.  

Для цього в АР Крим було зареєстровано компанію ООО “Новые проекты”, і в липні 2016 р. урядом РФ цій компанії було надано ліцензію не геологічне вивчення надр до 2046 р.

Іван Баканов назвав ТОВ “Нові проекти” “першопроходцем схеми” з перереєстрації українських компаній в Криму.

Поява компанії-клону ООО “Новые проекты” і її наміри щодо роботи на шельфі – не були таємними.

Російське ділове видання “Коммерсантъ” 06.03.2017 писало (мовою оригіналу): Как стало известно “Ъ”, неизвестная в отрасли частная компания “Новые проекты” получила российскую лицензию на разведку и добычу нефти и газа на шельфе Крыма. … “Новые проекты”, получив лицензию в рамках действовавшего для Крыма упрощенного порядка, еще в 2015 году не имели никаких активов и не вели хозяйственной деятельности … премьер-министр РФ Дмитрий Медведев еще в июне 2016 распорядился выдать ООО лицензию на этот участок на 30 лет. По данным “Ъ”, в течение восьми лет компания должна пробурить поисковую скважину… “Новые проекты” владели лицензией на участок Глубокая с 2012 года, но тогда это было украинское юрлицо”.

З посиланням на власні джерела видання припускало, але не стверджувало, що ТОВ “Нові проекти” може бути пов’язане з Сергієм Курченком. 

Статтю в стислому вигляді передруковали низка українських ЗМІ, зокрема Економічна Правда і державна інформаційна агенція Укрінформ.

 

Чи встигла компанія “з орбіти Медведчука” видобути нафту і газ з шельфу Чорного моря? 

Питання логічне, адже законний спецдозвіл №5462, виданий ще ТОВ “Нові проекти” в 2012 році передбачав саме видобування корисних копалин (промислову розробку родовищ). 

Втім, Медведчука та Козаку закидають “замах на розграбування державних ресурсів”, а не розграбування – імовірно, тому, що видобування на ділянці “Глибока” не відбувалося. 

Принаймні, про це прямо заявила сама Ірина Венідіктова: “Єдине, що на даний час зупинило фактично незаконний видобуток наших з вами ресурсів, так це те, що територія ділянки частково перетинається з межею військового полігону держави-окупанта”.

Саме з метою усунення цієї перешкоди було направлено лист на ім’я президента РФ Володимира Путіна, з проханням змінити межі полігону. Правки на листі, за даними слідства, зроблено особисто Віктором Медведчуком. 

 

Хто дав ТОВ “Нові проекти” спецдозвіл на роботу на шельфі, і коли його анулювали?

ТОВ “Нові проекти” отримало спецдозвіл №5462 19.01.2012 на підставі наказу голови Держгеонадр Едуарда Ставицького №69 (завантажується файл) від 15.09.2011 р. 

В липні 2017 року Державна фіскальна служба проінформувала Держгеонадр про те, що даний спецдозвіл – “сплячий”. 

Зокрема, податківці подали інформацію про надрокористувачів, які протягом 2015-2016 та І півріччя 2017 років подавали податкові розрахунки з рентної плати за користування надрами з нульовими показниками. Також вказаним листом ДФС просила розглянути питання про зупинення, анулювання дії вказаних у переліку спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема, й виданого ТОВ “Нові проекти”.

Служба вступила в переписку з ТОВ “Нові проекти”, втім кореспонденція поверталася без прочитання. В жовтні 2017, наказом №448 т.в.о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка спецдозвіл ТОВ “Нові проекти” було зупинено. Планова перевірка надрокористувача, яку провели в 2019 році, результатів не дала: посадових осіб держгеоконтролю “не було допущено до проведення перевірки в зв’язку з відсутністю надрокористувача за юридичною адресою”. Черговим листом компанії запропонували добровільно погодитися на анулювання спецдозволу. Не отримавши відповіді, тільки в жовтні 2019 року Держгеонадр звернулася до суду з позовом про анулювання спецдозволу. 

Окружний адміністративний суд міста Києва позов задовольнив 23.04.2020 р. Рівно 11 місяців знадобилося Держгеонадр, щоб виконати рішення суду: Роман Опімах наказав анулювати спецдозвіл № 5462 лише 23.03.2021 р. (спецдозвіл анульовано заднім числом – з серпня 2020 р.).

 

Яких збитків зазнала Україна від втрати надр в АР Крим?

“За висновками фахівців, на незаконно захопленій території містяться запаси ресурсів на суму майже 2 трлн грн. Це величезні збитки, що прямо відображаються на економічній незалежності нашої держави. А також на безпеці нашої держави”, – заявила Ірина Венедіктова під час брифінгу. 

Чи можна вважати грошову оцінку “запасів ресурсів” сумою збитків України – питання відкрите. 

Ще у березні NADRA.info направили запит до ОГП з питаннями про офіційні збитки від втрати контролю над надрами на тимчасово окупованій території. Відповіді на лист ми так і не отримали.

Не сказали суму збитків від окупації надр і в Держгеонадр: “Служба “не здійснювала розрахунок суми грошових коштів та розрахунок розміру збитків, заподіяних державі … Державна служба геології та надр України не наділена повноваженням щодо розрахунку збитків, заподіяних державні внаслідок самовільного користування надрами“.

Третій запит ми спрямували до Державної екологічної інспекції (ДЕІ), яка “реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів”.

В ДЕІ заявили, що про суму збитків, завданих Україні від втрати контролю над кримськими надрами, можна буде говорити тільки після деокупації півострова: “Після тимчасової анексії Кримського півострову всі загальнодержавні запаси корисних копалин, які обліковувались в Україні Державною комісією України по запасам корисних копалин, Російською Федерацією в незаконний спосіб включені до свого ДКЗ, у зв’язку з включенням цієї території, як суб’єкта Російської Федерації. Це вказує на протиправну дію країни-агресора щодо незаконної тимчасової анексії цієї території та незаконного використання корисних копалин України. Після деокупації Кримського півострову Державна служба геології та надр України разом з Державною комісією України по запасам корисних копалин, у встановленому порядку, можуть встановити обсяги незаконно добутих корисних копалин України, розрахувати та пред’явити Російській Федерації заподіяні державі збитки“.

 

 

Читайте також: Рудний і бурштиновий спецдозволи розіграли зі знижкою близько 90%

Читайте також: Олег Тритяченко: “Кислотоупор переходить в інвестиційний бізнес”

Читайте також: “Магія” повторного аукціону: спецдозвіл розіграли у 35 разів дешевше

Читайте також: Компанія Тимура Хромаєва видобуватиме газ в Луганській області

Читайте також: Сергій Тігіпко встановив контроль над двома кар’єрами в 2020 р.

 

Джерело фото: https://zagittya.com.ua/