Полтавська облрада відсудила у надрокористувача кошти на соціальний розвиток 

Полтавська облрада відсудила у надрокористувача кошти на соціальний розвиток 

Судові надра

ТОВ «Полтаванафтогазрозвідка» примусово заплатить до бюджету Полтавської області 715 000 грн. Повідомляє NADRA.info із посиланням на рішення Господарського суду Полтавської області, яке набрало законної сили. 

Як випливає з рішення суду, 23.10.2019 між Полтавською обласною радою і ТОВ «Полтаванафтогазрозвідка» було укладено угоду про залучення та використання коштів на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів Полтавської області (далі – Угода).

Компанія зобовʼязалася перерахувати до Фонду обласного бюджету Полтавської області кошти у сумі 526 720,00 грн протягом 5 днів з дня внесення на розгляд облради проекту рішення про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами Північно-Котелевського родовища. 

Полтавська обласна рада погодила надання спецдозволу (на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням (промисловою розробкою родовищ) газу природного, конденсату Північно-Котелевської площі на території Котелевського району Полтавської області) наступного дня після підписання Угоди. Але кошти від ТОВ «Полтаванафтогазрозвідка» так і не надійшли. 

В серпні 2020 і в липні 2021 рр.. Полтавська облрада зверталася до компанії з претензіями. У відповідь отримала, що Полтаванафтогазрозвідка сплатить обіцяне тільки після того, як отримає спецдозвіл на «такий вид користування надрами Північно- Котелевської площі як геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовища)». Хоча Угода передбачала, що кошти мають бути сплачені не після отримання нового спецдозволу, а після внесення на розгляд облради проекту рішення про погодження надання спецдозволу. Тому Полтавська обласна рада і звернулася до суду з проханням змусити Полтаванафтогазрозвідку виконати зобовʼязання. 

У відзиві на позов Облради, Полтаванафтогазрозвідка посилалася на те, що кошти, які мали би бути перераховані в обласний бюджет за Угодою «за сукупністю ознак є благодійною допомогою, а тому, на думку відповідача, у позивача відсутнє право вимагати їх сплати, а спірні правовідносини не носять зобов`язальний характер».

Суд заперечення компанії не прийняв, і вирішив стягнути з Полтаванафтогазрозвідки до обласного бюджету Полтавської області 714,8 тис. грн, з яких:

  • 526 720,00 грн – кошти на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів Полтавської області 
  • 40 824,41 грн – 3 % річних за прострочення виконання грошового зобов`язання
  • 147 238,77 грн – інфляційні втрати.

Рішення суду набрало законної сили 07.09.2022, і 13.09.2022 суддя Господарського суду Полтавської області Оксана Мацко видала Наказ про примусове виконання рішення.

ТОВ «Полтаванафтогазрозвідка» засновано в 2015 р.. Статутний капітал 50 000 грн. Реєстрація – м. Полтава. Керівник і власник (через компанію з Белізу ІЛДІГО КОМПАНІ ЛІМІТЕД) – Нікітенко Ярослав (м. Біла Церква, Київська обл.). Дія єдиного спецдозволу компанії – на Північно-Котелевське родовище (геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою) – закінчилася в березні 2022 р. (дані YouControl). В травні 2019 р. видання ExPro писало, що Полтаванафтогазрозвідка планує буріння свердловин глибиною 6300м на Північно-Котелевській площі.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Печерський районний суд міста Києва скасував арешти і заборони, накладені на активи групи UNIGRAN Ігоря Наумця. 

 

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/3VwnEfs