Що, якщо не продаж: дві облради просять не приватизувати місцеві «торфи»

Що, якщо не продаж: дві облради просять не приватизувати місцеві «торфи»
Паливні брикети з торфу. Автор фото: Олег Петрасюк

Чернігівська обласна рада ініціює передачу єдиного майнового комплексу державного підприємства «Чернігівторф» із державної власності у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Чернігівської області. Відповідне рішення обласні депутати ухвалили в пʼятницю 16.09.2022. Повідомляє NADRA.info із посиланням на допис журналіста Віталія Назаренка. «За» проголосував 51 із 53 депутатів. «Тепер справа за Фондом держмайна і Урядом. Трудові колективи торфозаводів, керівники громад і їх мешканці вдячні депутатському корпусу за постійну підтримку і розуміння важливості торфогалузі для нашого регіону», – пише журналіст.

За кілька годин до голосування торфʼяного питання в Чернігівській обласній раді, на сайті Чернігівської обласної військової адміністрації було опубліковано перелік «обʼєктів державної власності Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2022 році». ДП «Чернігівторф» до цього переліку не потрапив. 

Напередодні, 15.09.2022 Волинська обласна рада ухвалила рішення звернутися до Кабінету Міністрів щодо передачі місцевого ДП «Волиньторф» в управління Міністерства енергетики, яке керувало державними «торфами» до передачі їх Фонду державного майна України для підготовки до приватизації: «Депутати більшістю голосів підтримали звернення  до Кабінету Міністрів України щодо виключення державного підприємства «Волиньторф» з переліку об’єктів малої приватизації та передачі його в управління Міністерства енергетики України. Нагадаємо, попередньо документ розглянула та рекомендувала підтримати постійна комісія з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖК», – повідомляють на офіційній Facebook-сторінці Волинської облради. 

Нагадаємо, до кінця 2022 року очікується приватизація низки державних видобувних підприємств. У чималому переліку надрокористувачів під управлінням Фонду державного майна України, 7 – торфовидобувних. Чотири з них володіють дійсними спецдозволами на користування надрами. Та лише три – ДП «Чернігівторф», ДП «Рівнеторф» і ДП «Волиньторф» видобувають торф і виготовляють продукцію. ДП «Волиньторф» володіє спецдозволами на видобування торфу родовищ Сойне і Засвіття Ситнелюк. ДП «Чернігівторф» володіє спецдозволами на видобування торфу родовищ Гнилуське та Ірванцівське. ДП «Рівнеторф» володіє спецдозволом на видобування торфу родовища Старники. ДП «Житомирторф» (нещодавно отримало нового керівника) володіє спецдозволом на видобування торфу родовища Чистина (зупинений в 2021 р). Держпідприємства «Київторф», «Поділляторф» і «Сумиторф» дійсними спецдозволами на користування надрами не володіють.

Повернути торфовидобувні підприємства в управління Міністерства енергетики пропонував на початку 2021 року тодішній міністр Юрій Вітренко.

 

Автор фото – Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow