Демурінський ГЗК передали в управління Фонду держмайна

Демурінський ГЗК передали в управління Фонду держмайна

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення передати в управління Фонду державного майна України Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат та інші компанії, конфісковані Вищим антикорупційним судом (ВАКС) як такі, що повʼязані з підсанкційним російським мільярдером, акціонером російської корпорації ВСМПО-Авісма Михайлом Шелковим. Повідомляють на сторінці ФДМУ у Facebook.

«Черговий приклад швидкого та невідворотного покарання російських олігархів, що підтримують режим путіна та агресію проти України. Сховати голову в пісок не вийде. Приховати активи – теж. Ми все бачимо та все контролюємо. Кошти Шелкова з рахунків в українських банках будуть спрямовані до держбюджету. Майно – приватизоване чи передане в оренду, отже також слугуватиме наповненню бюджету. На черзі інші фігуранти російського списку Forbs, щодо яких запроваджено санкції», – зазначила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко

У свою чергу Міністерству юстиції доручено забезпечити перерахування до Держбюджету понад 14 млн грн, що перебувають на рахунку в Міжнародному резервному банку та коштів на рахунках інших банків.

Нагадаємо, 03.02.2023 Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції, і постановила стягнути в дохід держави 100% статутних капіталів компаній ТОВ «Демурінський ГЗК», ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», а також кошти і майно Демурінського ГЗК.  

Санкції проти Шелкова були запроваджені рішенням РНБОУ від 19 жовтня 2022 року і в той же день введені в дію Указом Президента Володимира Зеленського №727.

Попередньо пропозиції санкцій були рекомендовані до подання на розгляд РНБОУ Міжвідомчою робочою групою з питань реалізації державної санкційної політики під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко.