Дмитро Федаш: Демурінський ГЗК заробив за два роки понад 300 млн грн

Дмитро Федаш: Демурінський ГЗК заробив за два роки понад 300 млн грн
Директор ДемГЗК Дмитро Федаш спростовує закиди слідства щодо начебто недоплати податків. Фото: Олег Петрасюк

Чистий прибуток ТОВ «Демурінський ГЗК» за 2020-2021 роки перевищує 300 млн грн. Про це NADRA.INFO стало відомо в засіданні Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у справі за позовом Міністерства юстиції до громадянина РФ, співвласника корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова.

Відповідаючи на запитання суддів, директор Демурінського ГЗК Дмитро Федаш повідомив, що в 2020 році товариство сплатило 36 млн грн податку на прибуток, а в 2021 р. – 70 млн грн. Чистий прибуток, відповідно, був «більше 100 млн грн» в 2020 р., і понад 200 млн грн за 2021 р..

Також з пояснень ДемГЗК, наданих суду, стало відомо, що протягом 11 місяців війни РФ проти України комбінат належним чином виконував зобов’язання перед своїми працівниками: в 2022 р. сплачено 380,7 млн грн заробітної плати; 8,3 млн грн єдиного соціального внеску і близько 0,6 млн грн військового збору.

Загальна сума сплачених податків за період 2019 – 9 місяців 2022 рр.. складає 170 839 592,10 грн.

Директор комбінату також спростував закиди слідства щодо начебто недоплати податків (про кримінальне провадження, досудове розслідування в якому здійснює Бюро економічної безпеки України, NADRA.INFO писали тут).

«За 2021 рік нашій компанії було відшкодовано з бюджету 23 млн 885 тис. грн ПДВ за експорт продукції. Це означає, що підприємство проходило кожного місяця перевірку податковою службою, і жодних порушень в діяльності не було виявлено», – заявив Дмитро Федаш.

Своєю чергою, адвокатка комбінату Ольга Лісковська звернула увагу суду, що ДемГЗК «не сплачував дивіденди як в 2021 році, так і ні в якому періоді до цього».

Крім цього, в компанії заявляють, що перерахували на потреби армії 1 млн грн, а також на добровільних волонтерських засадах надають товарно-матеріальні цінності, логістичні послуги, та іншу гуманітарну допомогу військовим частинам. «Тобто своїми діями ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», явно демонструє проукраїнські погляди та настрої та сприяє наближенню перемоги України над державою терористом – рф», – йдеться у поясненнях Демурінського ГЗК.

В 2019-2022 рр.. Демурінський ГЗК видобув майже 1 260 000 т руди, виробив 48,8 тис. т ільменітового концентрату і отримав понад 1,1 млрд грн виручки від реалізації продукції.

Нагадаємо, ВАКС розглядає справу за позовом Міністерства юстиції, який просить суд стягнути в дохід держави всі активи, які прямо чи опосередковано контролює російський мільярдер Михайло Шелков (№59 російського Forbes за 2022 р.). На думку Мінʼюсту, Шелков зберігає вплив і на Демурінський ГЗК, незважаючи на угоду з продажу корпорацією ВСМПО-Авісма 75% акцій кіпрської компанії Limpieza Limited (володіє ДемГЗК) на користь іншої кіпрської компанії Bolatico Limited, яку контролює громадянка України Світлана Ільтьо.

За перші 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р. Світлана Ільтьо сплатила 3 000 000 дол. США, а за решту 75% в 2022 р. – 3750 євро (номінальна вартість). Розрахунок за акції, відповідно до даних, зібраних Службою зовнішньої розвідки, відбувся 10 березня 2022 р.. Крім цього, Limpieza Limited має боргові зобовʼязання перед російською корпорацією ВСМПО-Авісма в розмірі 9,5 млн дол. США. При цьому, за даними Державної податкової служби, Світлана Ільтьо не мала офіційних доходів на території України в 2019-2022 роках. Та й угоду в 2022 р. було укладено під час дії санкцій РНБО, застосованих в повному обсязі і безстроково до Михайла Шелкова, ВСМПО-Авісма і Limpieza Limited.

Також в Міністерстві юстиції закидають Шелкову використання Демурінського ГЗК для підготовки та здійснення Російською Федерацією повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 р..

Представники Світлани Ільтьо і Демурінського ГЗК заперечують закиди Мінʼюсту щодо постачання продукції комбінату російській оборонці, а також спростовують аргументи щодо удаваності угоди з продажу 75% акцій Limpieza Limited. Вони переконують, що викуп акцій став наслідком корпоративного конфлікту між акціонерами Limpieza Limited, спровокованого спробою російської ВСМПО-Авісма одноосібно замінити директора ДемГЗК навесні 2021 р, за два місяці до запровадження санкцій. Також в комбінаті запевняють, що з обʼєктивних причин були позбавлені можливості внести до Єдиного державного реєстру дані про Світлану Ільтьо як кінцевого бенефіціарного власника ДемГЗК. Наголошують, що з її приходом на підприємство, ДемГЗК почав відмовлятися від постачання продукції до РФ. І, оскільки до Ільтьо санкції РНБО не застосовувалися, то і її активи не можуть бути стягнуті в дохід держави.

На запитання NADRA.INFO (щодо країни перебування, джерел доходів, знайомства з Михайлом Шелковим та його топ-менеджерами, санкцій РНБО, можливих звʼязків із відомішими учасниками українського ринку титанової сировини та інші), надіслані через представника в суді 03.01.2022, Світлана Ільтьо не відповіла.