Справу Демурінського ГЗК розслідуватимуть до грудня

Справу Демурінського ГЗК розслідуватимуть до грудня

Судові надра

Бюро економічної безпеки України отримало ще три додаткові місяці на досудове розслідування справи про умисне ухилення від сплати податку на прибуток ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». Повідомляє NADRA.info із посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва.

Мовою судового документу:  

“Головним підрозділом детективів Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 72022000220000001 від 10.03.2022 за підозрою директора та головного бухгалтера ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_1 за ч. 3 ст. 212 КК України в умисному ухиленні від сплати податку на прибуток в особливо великих розмірах, вчиненому за попередньою змовою групою осіб”.

БЕБ раніше вже просило продовжити терміни досудового розслідування справи Демурінського ГЗК. В липні їх було подовжено до пʼяти місяців, тобто до 21.09.2022. Але цього виявилося замало.

Мовою судового документу:  

“Закінчити розслідування у встановлений строк не видалося можливим, оскільки необхідно виконати значний обсяг слідчих (розшукових) та процесуальних дій, без яких неможливо завершити досудове розслідування, зокрема у кримінальному провадженні необхідно виконати наступне:

-завершити проведення судової комплексної товарознавчої та економічної експертизи, виконання якої згідно з відповідною постановою від 13.06.2022 доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, з метою встановлення середньо ринкової вартості експортованої продукції з урахуванням отриманих документів щодо її характеристик, умов поставок згідно з укладеними контрактами, способів її пакування тощо, а також встановлення кінцевого розміру матеріальних збитків у вигляді ненадходження коштів до Державного бюджету України з урахуванням встановленої вартості;

-допитати засновника компанії «OSTTOR Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH» (Австрія) ОСОБА_2 та директора цієї компанії ОСОБА_3 .

Обставинами, що перешкодили здійснити ці процесуальні дії раніше, є виняткова складність кримінального провадження, необхідність проведення значної кількості першочергових і невідкладних слідчих (розшукових) дій для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення. Крім того, проведенню вказаних слідчих (розшукових) дій перешкоджає не встановлення місцезнаходження ОСОБА_2 та ОСОБА_3 для проведення їх допитів.

Проведенню судової комплексної товарознавчої та економічної експертизи перешкоджав значний обсяг фінансово-господарських документів, що підлягають дослідженню, а також необхідність отримання цінової інформації про середню ринкову вартість експортованої продукції на зовнішніх світових ринках.

Таким чином, унаслідок виняткової складності провадження закінчити досудове розслідування злочину в строк, визначений ст. 219 КПК України, неможливо та для його закінчення необхідний строк не менше ніж 8 місяців”.

Відтак суд дозволив розслідувати справу ще три місяці – до грудня 2022 року.

Нагадаємо, 22.04.2022 в Бюро економічної безпеки України заявили про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату, який постачав стратегічну продукцію Росії» –  Демурінського ГЗК – у справі про ухилення від сплати податків. «Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн», – стверджували в БЕБ. Директору гірничо-збагачувального комбінату за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру. В червні арешт було знято. В серпні у БЕБ заявили про повторний арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК.

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 13 560 059,82 грн. Реєстрація – с. Новоандріївка, Дніпропетровська обл.. Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Кінцевим бенефіціарним власником в YouControl станом на 05.07.2022 вказаний підсанкційний громадянин РФ Михайло Шелков через кіпрську компанію Limpieza Limited. Керівник – Дмитро Федаш (Україна). Користуватися та розпоряджатися майном кіпрської компанії Limpieza Limited в Україні заборонено відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 24 червня 2021 року № 266/2021. Санкції до Limpieza Limited застосовано безстроково.

Щоправда, згадані вище українські санкції до Limpieza Limited не завадили провести зміну учасників цієї компанії на Кіпрі.

До 20.02.2022 власником 75% капіталу Limpieza Limited була російська Корпорація «ВСМПО-Авісма», яка за 4 дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну позбулася своєї частки (на користь кіпрської Bolatico Limited, яка стала 100-відсотковим власником Limpieza Limited).

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://esbu.gov.ua/