Корпоративні права Демурінського ГЗК вивели з-під арешту

Корпоративні права Демурінського ГЗК вивели з-під арешту

Київський апеляційний суд зняв арешт з корпоративних прав ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», якими володіє компанія Limpieza Limited (Кіпр). Повідомляє NADRA.info зі посиланням на ухвалу від 02.06.2022, оприлюднену 13.06.2022 в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, 22.04.2022 в Бюро економічної безпеки України заявили про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату, який постачав стратегічну продукцію Росії». За даними Економічної правди, йшлось про ТОВ «Демурінський ГЗК». “Слідством встановлено, що згадане підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини на адресу підприємств російської федерації та республіки білорусь. За документами комбінат постачав цю сировину нібито австрійській компанії. Проте, фактично продукція одразу направлялася російським та білоруським підприємствам. Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн. Директору ГЗК за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру”, – повідомляли в БЕБ.

Насправді ж, арешт на корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» було накладено ще 18.03.2022 – тобто, у БЕБ публічно заявили про накладення арешту більше, ніж через місяць після рішення суду.

Арешт було накладено «шляхом заборони учасникам ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», іншим особам, які діють від їх імені, їх представникам, представникам товариства (у тому числі за довіреністю), іншим особам, у володінні, користуванні яких перебувають зазначені корпоративні права, відчужувати корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» із забороною будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, пов`язані з проведенням державної реєстрації (перереєстрації, поділу, виділу, внесення змін, пов`язаних зі зміною учасників, кінцевих бенефіціарів, а також вчинення реєстраційних дій, направлених на відчуження, тощо) права власності на корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат».

Як випливає з тексту ухвали Київського апеляційного суду, заниження фактичної ціни реалізації згідно певних контрактів на реалізацію продукції ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» розслідується в рамках провадження №72022000220000001 від 10.03.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)). І корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», на думку колегії суддів, не можуть бути речовим доказом у цьому провадженні. Відтак увалу суду першої інстанції про накладення арешту – скасували.

Попри зняття арешту з корпоративних прав Демурінського ГЗК, Limpieza Limited не зможе продати підприємство: користуватися та розпоряджатися майном кіпрської компанії в Україні заборонено відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 24 червня 2021 року № 266/2021. Санкції до Limpieza Limited застосовано безстроково.

Водночас, нагадаємо, що українські санкції щодо Limpieza Limited не завадили провести зміну учасників цієї компанії на Кіпрі. До 20.02.2022 власником 75% капіталу Limpieza Limited була російська Корпорація «ВСМПО-Авісма», яка за 4 дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну позбулася своєї частки (на користь кіпрської Bolatico Limited, яка стала 100-відсотковим власником Limpieza Limited).

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 13 560 059,82 грн. Реєстрація – с. Новоандріївка, Дніпропетровська обл.. Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Кінцевим бенефіціарним власником в YouControl станом на 05.07.2022 вказаний підсанкційний громадянин РФ Михайло Шелков. Керівник – Дмитро Федаш (Україна).

 

 

Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/FLwvIDR