ВАКС відмовився стягнути Демурінський ГЗК в дохід держави

ВАКС відмовився стягнути Демурінський ГЗК в дохід держави

23.01.2023 Вищий антикорупційний суд відмовився стягнути у дохід держави Демурінський ГЗК, контроль над яким в Міністерстві юстиції України повʼязували з російським мільярдером, співвласником корпорації ВСМПО-Авісма Михайлом Шелковим. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із зали суду (трансляція за посиланням). Станом на 23:50, 23.01.2023 рішення ВАКС ще не опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) частково задовольнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави українських активів акціонера російської корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова. Зокрема, стягнуто квартиру і паркомісце в місті Одеса, які належать Шелкову. Також в дохід держави буде передано 100% ТОВ «ВСМПО Титан Україна», гроші на рахунках, складські запаси, транспортні засоби та виробничий комплекс цієї компанії. 

В той же час, суд відмовився стягнути в дохід держави майно і 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а також частки в статутних капіталах ТОВ «Інвестагро» і ТОВ «Тай-Мінералс». 

Нагадаємо, ключову роль у справі грає кіпрська компанія Limpieza Limited (Лімпієза Лімітед). Ця компанія володіє 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». В лютому-березні 2022 року контроль над 100% Limpieza Limited встановила інша кіпрська компанія Bolatico Limited (Болатіко Лімітед), заплативши за 75% акцій Limpieza 3750 євро. В той час, як за перші 25% в 2019 р. Bolatico заплатила 3 млн доларів США. Продавцем 75% акцій виступала російська корпорація ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова. Компанію Bolatico Limited контролює громадянка України, зареєстрована в Австрії, Світлана Ільтьо. Детально про угоду та інші деталі справи ми писали в матеріалі Очищення* Шелкова. Чи вийшов російський мільярдер з українського титанового бізнесу? На думку Мінʼюсту, ця угода була удаваною, і її використали з метою уникнення наслідків застосування санкцій, адже на момент укладення договору на Кіпрі, в Україні до Михайла Шелкова, ВСМПО-Авісма і власне Limpieza Limited були застосовані санкції РНБО. Сторона ж Світлани Ільтьо доводила, що купівля 75% Limpieza стала наслідком корпоративного конфлікту, угода є реальною і такою, що не порушує санкції, оскільки вчинялася на Кіпрі.

На думку колегії ВАКС, підстав для стягнення титанового бізнесу Демурінського ГЗК, Інвестагро і Тай-Мінералс в дохід держави немає, з таких міркувань (нижче наводимо фрагменти рішення ВАКС).

Щодо удаваності угоди про купівлю 75% акцій Limpieza Limited за 3750 євро в 2022 р..:

Твердження Міністерства юстиції про фіктивний характер угоди про купівлю 75% акцій компанії Лімпієза Лімітед за 3 750 євро не має вирішального значення для висновку про наявність звʼязку  між Михайлом Шелковим та цією компанією.

Дійсно, придбання 75% акцій компанії Лімпієза Лімітед у кількості 3750 штук за номінальною ціною 1 євро за акцію компанією Болатіко Лімітед може викликати сумнів у її дійсності. Проте цей аргумент не підсилений іншими доказами у справі.

Щодо не отримання згоди АМКУ на концентрацію:

Листом АМКУ на запит Міністерства юстиції надано інформацію про наявність підстав вважати, що … придбання 75% акцій компанії Лімпієза Лімітед потребувало дозволу на концентрацію з боку АМКУ.

Водночас неотримання дозволу АМКУ не призводить до автоматичного визнання угоди недійсною. Це питання має бути вирішено у судовому порядку.

Щодо конфлікту між ВСМПО-Авісма (Михайлом Шелковим) і Болатіко Лімітед (Світланою Ільтьо):

Матеріали справи підтверджують наявність корпоративного конфлікту між акціонерами компанії Лімпієза Лімітед у першій половині 2021 року. А це, на думку суду, свідчить про реальність відносин між акціонерами та подальшого придбання 75% акцій.

Щодо укладення угоди під час дії санкцій щодо Михайла Шелкова, ВСМПО-Авісма та Лімпієза Лімітед, яке, на думку суду, не свідчить про недійсність угоди:

Санкції були накладені згідно із законодавством України. Відповідно їх дія розповсюджується на територію України. Доказів розповсюдження санкцій на територію Республіки Кіпр, резидентом якої є Лімпієза Лімітед, суду не надано.

Щодо постачання ільменітових та рутилових концентратів Демурінського ГЗК до ВСМПО-Авісма:

Постачання безпосередньо підприємствам групи ВСМПО-Авісма не здійснювалося. Доказів зворотнього суду не надано. Це також свідчить на користь відсутності контролю Шелкова за Лімпієзою та Демурінським ГЗК.

Щодо чинних боргів Лімпієза Лімітед перед ВСМПО-Авісма:

Наявність боргових зобовʼязань у Лімпієзи Лімітед перед корпорацією ВСМПО-Авісма в розмірі більш ніж 9 млн доларів США не свідчить про відносини контролю. Зазначена заборгованість існувала до укладання угоди про придбання 75% акцій Лімпієза Лімітед. Зміна акціонерів не впливає на суть зобовʼязань.

Щодо впливу Шелкова на Лімпієза Лімітед через Марʼяну Шинкар (яка, за даними Служби зовнішньої розвідки, керує фінансами афілійованої з ВСМПО-Авісма компанії ВСМПО-Тірус ЛТД):

Оскільки станом на жовтень 2022 р. Марʼяна Шинкар не була директором Лімпієзи, то твердження Мінʼюсту про збереження її контролю над Лімпієзою не підтверджується. Таким чином, доказів продовження фактичного володіння Шелковим компанією Лімпієза Лімідет суду не надано.

Щодо даних Служби зовнішньої розвідки та Офісу Генерального прокурора, в яких, зокрема йшлося про дружні стосунки між Шинкар та Ільтьо та збереження контролю Шелковим над Лімпієзою і Демурінським ГЗК, суд висловився, що інформація носить загальний характер та не підтверджується іншими матеріалами справи.

Крім цього, суд відзначив, що йому не було надано підтвердження сплати компанією Болатіко Лімітед неоплачених акцій Лімпієзи в сумі 1 181 776 доларів США (строк виконання зобовʼязання спливає 30.06.2024).

Не погоджуючись із рішенням колегії, Головуючий суддя Тимур Хамзін виклав окрему думку, відповідно до якої в дохід держави варто було стягнути 75% корпоративних прав ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». Про неї – в наших наступних матеріалах.

В Міністерстві юстиції заявили, що оскаржуватимуть рішення ВАКС.

На запитання NADRA.INFO (щодо країни перебування, джерел доходів, знайомства з Михайлом Шелковим та його топ-менеджерами, санкцій РНБО, можливих звʼязків із відомішими учасниками українського ринку титанової сировини та інші), надіслані через представника в суді 03.01.2022, Світлана Ільтьо не відповіла.

Далі буде.