Санкційні надра: ВАКС почав розгляд справи проти російського мільярдера Шелкова

Санкційні надра: ВАКС почав розгляд справи проти російського мільярдера Шелкова
Вищий антикорупційний суд розглядає справу за позовом Міністерства юстиції до Михайла Шелкова

Мінʼюст хоче стягнути українське майно Михайла Шелкова (зокрема і Демурінський ГЗК) в дохід держави Україна, а опоненти переконують, що резидент країни-агресора РФ встиг позбутися контролю над цими активами

 

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) почав розглядати справу за позовом Міністерства юстиції до громадянина Російської Федерації Михайла Шелкова, щодо якого влітку 2021 і восени 2022 рр.. було застосовано санкції Ради національної безпеки та оборони України (РНБО). Слухання розпочалося 26.12.2022 о 8.40. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO.

Як ми вже писали раніше, третіми особами у справі є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «ВСМПО Титан Україна», ТОВ «Торговельний дім «Корпорація ВСМПО-Авісма», ТОВ «ІнвестАгро», ТОВ «Тай-Мінералс», ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма», ТОВ «Промислові інвестиції», Компанія «Лімпієза Лімітед» (Limpieza Limited).

Під час засідання 26.12.2022 суд задовольнив клопотання адвокатів про залучення третіми особами у справу кіпрської компанії Bolatico Limited та громадянки України Світлани Ільтьо, яка є кінцевою бенефіціарною власницею Bolatico Limited.

У своєму позові Міністерство юстиції просить ВАКС:

  • Застосувати до громадянина Російської Федерації Шелкова Михайла Євгеновича санкцію, передбачену пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»;
  • Стягнути в дохід держави активи, які прямо чи опосередковано контролює Шелков.

Мінʼюст вважає, що є «причинний звʼязок між діями Шелкова М.Є., які полягають у свідомій, добровільній підтримці дій країни-агресора, що підривають та загрожують національній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, шляхом сприяння усіма можливими способами підтримки РФ в проведенні підривної діяльності проти України, здійснення сприяння та ведення агресивної війни проти України, геноциду народу України та людяності через контроль Шелковим М.Є. над українськими товариствами, які залучаються до виконання державного оборонного замовлення країни-агресора РФ та продукцією українського виробництва, яка використовується під час виробництва запасних частин та складових до військової техніки, що в подальшому використовується під час вчинення бойових дій країни-агресором проти України та нашого народу».

За даними Мінʼюсту, Михайлу Шелкову в Україні належить низка активів, щодо яких він прямо або опосередковано володіє (через фізичних або юридичних осіб) та вчиняє дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними, а саме:

  • ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» з належним йому нерухомим та рухомим майном та грошовими коштами;
  • ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна» з майном та грошовими коштами;
  • ТОВ «ІнвестАгро»;
  • ТОВ «Тай-Мінералс»;
  • Квартира і комплекс підземних гаражів у м. Одеса.

«Вказані активи після відчуження в дохід держави будуть використані для покриття збитків, спричинених військовими діями РФ, та в подальшому будуть спрямовані на відбудову інфраструктури України, міст та спрятимуть відбудові економіки» – йдеться у позові Мінʼюсту:

Представника Михайла Шелкова в залі суду помічено не було.

Натомість, троє адвокатів представляють інтереси ТОВ «ІнвестАгро», один з яких також представляє згадану вище Світлану Ільтьо – кінцеву бенефіціарну власницю ТОВ «ІнвестАгро» (через кіпрську компанію Bolatico Limited, Limpieza Limited, ТОВ «Демурінський ГЗК»).

NADRA.INFO писали, що Bolatico Limited до 20.02.2022 р. контролювала 25% акцій Limpieza Limited, яка володіє 100% капіталу ТОВ «Демурінський ГЗК». Іншими 75% акцій володіла російська корпорація ВСМПО-Авісма, акціонером якої є Михайло Шелков. Наприкінці лютого – на початку березня 2022 року частка в Limpieza Limited, якою володіла ВСПМО-Авісма, була оформлена на Bolatico Limited.

Адвокати стверджують, що з лютого 2022 р. саме Світлана Ільтьо є кінцевою бенефіціарною власницею Limpieza Limited, а відтак і ТОВ «Демурінський ГЗК» та інших українських компанії, якими володіє кіпрська Limpieza. А звʼязку між Світланою Ільтьо і Михайлом Шелковим начебто не існує. Відтак і застосування механізму статті 4 Закону України «Про санкції» до активів, бенефіціарною власницею яких є пані Ільтьо, не є можливим.

Представники Демурінського ГЗК підтримали позов Міністерства юстиції в частині застосування до Михайла Шелкова санкцій і стягнення в дохід держави майна, що йому належить прямо або опосередковано. Але заявили, що заперечують проти стягнення майна, до якого він не має відношення. Маючи на увазі зміну кінцевого бенефіціарного власника Демурінського ГЗК з Шелкова на Ільтьо. Невнесення ж даних про зміну власника до державного реєстру в компанії пояснюють тим, що спершу внести зміни не було можливості через блокування роботи реєстру на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24.02.2022, а потім внесення таких змін блокувалося на підставі рішень судів. Хоча про зміну власника, як переконують представники ДемГЗК, вони повідомили Мінʼюст ще 03.03.2022.

В Міністерстві юстиції вважають, що переоформлення Limpieza Limited з компанії Михайла Шелкова на компанію Світлани Ільтьо є частиною задуму щодо уникнення наслідків застосування санкцій до громадянина РФ. Мовляв, Світлана Ільтьо і Михайло Шелков працювали разом (спільно володіючи Limpieza Limited в пропорції 25%/75%, при чому Шелков мав вплив і на 25% Ільтьо), а після застосування до Шелкова санкцій – було ухвалене рішення про фіктивну угоду, яка полягала в формальній зміні засновника кіпрської компанії.

Більше розкажемо після засідання ВАКС, запланованого на вівторок, 27.12.2022.