Українські титанові активи російського мільярдера спробують стягнути в дохід держави

Українські титанові активи російського мільярдера спробують стягнути в дохід держави
Фото: https://demgok.com/

Міністерство юстиції України звернулося до Вищого антикорупційного суду з позовом про стягнення в дохід держави активів, підконтрольних одному з найбагатших росіян – Михайлу Шелкову.  Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на матеріали Судової влади України, згідно з якими 21.12.2022 у справі № 991/6606/22 за позовом Міністерства юстиції було призначено склад суду:

Відповідач – Шелков Михайло Євгенович (екс-голова інвестиційного підрозділу компанії «Ростех», співвласник корпорації ВСМПО-Авісма).

Михайло Шелков – №59 у рейтингу російських мільярдерів за версією Forbes зі статками в 1,5 млрд доларів США. Джерело: Forbes.ru

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору:

  • ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»
  • ТОВ «ВСМПО Титан Україна»
  • ТОВ «Торговельний дім «Корпорація ВСМПО-Авісма»
  • ТОВ «Інвестагро»
  • ТОВ «Тай-Мінералс»
  • ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма»
  • ТОВ «Промислові інвестиції»
  • Компанія «Лімпієза Лімітед» (Limpieza Limited)

Про дату розгляду справи не повідомляється.

Нагадаємо, за даними YouControl, зареєстрований у Москві Михайло Шелков досі є кінцевим бенефіціарним власником українського ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (через кіпрську Limpieza Limited). ГЗК володіє дійсним спецдозволом №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Щодо компанії розслідується щонайменше дві кримінальні справи (про несплату податків і справа про війну Росії проти України). Як встановило слідство, до нападу РФ Демурінський ГКЗ постачав титанову продукцію низці російських та білоруських компаній. В листопаді 2022 р. суд ухвалив рішення передати корпоративні права і майно Демурінського ГЗК Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Перші санкції РНБО щодо Михайла Шелкова було застосовано в червні 2021 року. Та попри дію санкційних обмежень в Україні, за чотири дні до повномасштабного нападу РФ ВСМПО-Авісма вийшла з капіталу кіпрської Limpieza Limited. Власником 100% Limpieza стала компанія Bolatico Limited, яка володіла компанією спільно з ВСМПО-Авісма.

Повторні санкції до Limpieza Limited і Михайла Шелкова були запроваджені в жовтні 2022 р. (Укази Президента №726/2022 і №727/2022 від 19.10.2022).