Залізну руду хочуть звільнити від ренти на час воєнного стану

Залізну руду хочуть звільнити від ренти на час воєнного стану
Автор фото Олег Петрасюк

Низка народних депутатів Верховної Ради України IX скликання зареєстрували Проект Закону №8298 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану». Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на офіційний сайт Верховної Ради (сторінка законопроекту). Законопроект зареєстровано 22.12.2022.

Підрозділ 91 «Особливості справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин» Перехідних положень Податкового кодексу України пропонується доповнити пунктом 5, який говорить наступне:

«5. Тимчасово, починаючи з першого числа місяця звітного (податкового) періоду, в якому відбулося набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану», протягом дії воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, а також до першого числа місяця звітного (податкового) періоду, у якому завершується перебіг шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, ставка рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин в частині руд заліза (далі – Рента за руди заліза) становить 0% вартості товарної продукції гірничого підприємства – видобутих руд заліза (далі – Видобуті руди заліза), яка була видобута на території України та щодо якої у відповідному податковому (звітному) періоді платниками Ренти за руди заліза не виконувалися процедури митного оформлення операцій з експорту товарної продукції, що класифікується за кодом 2601 УКТ ЗЕД.

Протягом строку, визначеного абзацом першим цього пункту, розмір ставки Ренти за руди заліза, що встановлений пунктом 252.20 статті 252 цього Кодексу, застосовується платниками Ренти за руди заліза в частині обсягів Видобутих руд заліза, щодо яких такими платниками Ренти за руди заліза виконано процедури митного оформлення операцій з експорту товарної продукції, що класифікується за кодом 2601 УКТ ЗЕД».

Також від ренти пропонується звільнити спеціальне користування води для потреб  виробництва електричної енергії на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, або на яких ведуться бойові дії.

Ініціатори законопроекту: Давид Арахамія (автор), Данило Гетьманцев, Галина Михайлюк, Юрій Кісєль, Ігор Негулевський, Олександр Дануца, Сергій Бабак, Олег Марусяк, Ірина Аллахвердієва, Арсеній Пушкаренко, Вʼячеслав Медяник, Роксолана Підласа, Олександр Герега, Олег Бондаренко, Михайло Радуцький, Ольга Василевська-Смаглюк, Максим Бужанський, Ігор Копитін та інші.

Нагадаємо, 01.12.2022 Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Проект Закону №4187 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» (автор – голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України Павло Якименко). 06.12.2022 документ відправили на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Напередодні голосування про підготовку та особливості законопроекту читачам NADRA.INFO розповідав Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

В коментарі РБК-Україна автор законопроекту Павло Якименко заявляв: «Над цим законом ми працюємо майже три роки, під надпотужним тиском лобістів корупційних схем в українському надрокористуванні. Сьогодні ми як ніколи близькі до остаточного врегулювання правил надрокористування відповідно до світових стандартів. Ми очікуємо на свідоме голосування народних обранців».

Начальник управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби України Олександр Шумський висловив критичні зауваження до законопроекту як такого, що не працює на мету збільшення добробуту всієї нації і не відповідає духу і змісту ключової європейської директиви про надання права на користування надрами.