АМКУ розслідує імовірну змову під час торгів з продажу спецдозволу на користування надрами

АМКУ розслідує імовірну змову під час торгів з продажу спецдозволу на користування надрами

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розглядає справу щодо антиконкурентних узгоджених дій під час торгів, що призвели до спотворення результатів аукціону з продажу спецдозволу на користування надрами.

Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявила Голова АМКУ Ольга Піщанська у відповідь на запит.

Йдеться про торги з продажу спецдозволу на видобування крейди родовища Маяківське-2, яке знаходиться в Краматорському районі Донецької області:

«Наразі Східним міжобласним територіальним відділенням Комітету розглядається справа № 8/01-38-22, розпочата у зв’язку з наявністю в діях Товариства з обмеженою відповідальністю «КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ ЗАВОД МЕТАЛУРГІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ» та Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД «ЕКОСПЛАВ» ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Йдеться про антиконкурентні узгоджені дії, що стосуються спотворення результату аукціону, проведеного Державною службою геології та надр України (ідентифікатор в системі «ProZorro.Продажі» – № лоту: SUE001-UA-20210316-90265) з продажу спеціальних дозволів на користування надрами», – повідомила Ольга Піщанська.

 

Аукціон, про який розповіли в АМКУ, відбувся у квітні 2021 року.

Торги родовищем крейди Маяківське-2 стартували з 2 247 688 грн, на них зареєструвалися лише двоє учасників. ТОВ «Завод «Екосплав» запропонував 2 430 000 грн, а ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» – 2 440 000 грн, і був визнаний переможцем.

Договір купівлі-продажу спецдозволу уклали у травні, а спецдозвіл було надано в липні 2021 р..

Це була друга спроба Держгеонадр розіграти спецдозвіл на Маяківське-2. Перша спроба відбулася в березні 2021 року. Ціна на спецдозвіл тоді стартувала з 4 495 376 грн. Але на торги не зареєструвався жоден учасник, після чого й оголосили повторні торги зі знижкою 50%.

ТОВ «Завод «Екосплав» засновано в 2005 р.. Статутний капітал 2 600 000 грн. Реєстрація – м. Рівне. Власник – Багай Вадим. Керівник – Солодухов Ігор. Спецдозволи на користування надрами відсутні (тут і далі – дані YouControl).

ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» засновано в 2002 р.. Статутний капітал 6 000 000 грн. Реєстрація – м. Костянтинівка, Донецька обл.. Керівник – Рожков Євген. Власники: Чилікін Олексій, Скубенко Володимир (через компанії «Сардіч» (Великобританія) і ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків» (ТОВ МІПУФР, Україна)). Згаданий спецдозвіл на родовище крейди Маяківське-2 – єдиний в арсеналі компанії. Через ТОВ МІПУФР Чилікін і Скубенко контролюють 6 спецдозволів  (пісок кварцовий, каолін вторинний, торф, вапняк, глина бентонітова, сіль камʼяна).

Обидві компанії брали участь у перших торгах з продажу спецдозволу на рудоносне поле Заліси-Шменьки (мідні руди) в лютому 2021 р..