Верховна Рада підтримала законопроект 4187 у другому читанні

Верховна Рада підтримала законопроект 4187 у другому читанні
Фото: Facebook-сторінка Павла Якименка

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект 4187 (доопрацьований) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами». Про це повідомляється на Facebook-сторінці народного депутата, голови Підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ Павла Якименка (“Слуга Народу”):

Джерело: https://cutt.ly/d1OPTiY

 

“Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект 4187, який запроваджує давно назрілі зміни у сфері використання надр України.
Цей документ став результатом тривалої та копіткої роботи та квінтесенцією зусиль великої кількості депутатів та експертів.
Головне – вводяться єдині для всіх, справедливі та зрозумілі правила гри на цьому ринку, що обов’язково призведе до притоку інвестицій у галузь та сприятиме її активному розвитку після та збільшення надходжень до держбюджету.
Крім того, проголосований законопроект забороняє допуск до українських надр резидентів держави-агресора та надає право українцям на отримання частини доходів від користування надрами.
Головний та дуже важливий крок на шляху наведення порядку у сфері користування надрами України зроблено. Тепер очікуємо на рішення Президента”, – йдеться у дописі.

Ухвалення законопроекту також прокоментували в Державній службі геології та надр України.

«Прийнятий законопроєкт осучаснює регулювання сфери користування надрами, підвищує її інвестиційну привабливість, робить правила гри чіткими та прогнозованими. У свою чергу, вимагає підвищення прозорості контролю з боку держави та публічності інформації про користувачів надр. … Нові правила гри покликані дерегулювати сферу користування надрами, що, в результаті, пришвидшить надання спецдозволу втричі. Це стало можливим завдяки скасуванню дублюючих дозволів – гірничого відводу (окрім робіт підземним способом), затвердження Держгеонадрами проєктів розробки родовищ і введення в дію протоколів ДКЗ, зменшення кількості випадків, що вимагають висновку Міндовкілля, а також повне скасування погодження органами місцевого самоврядування надання в користування місцевих корисних копалин», – заявив Голова Служби Роман Опімах.

В Держгеонадр нагадали, що осучаснення регулювання галузі передбачає використання кращих міжнародних практик, серед яких, зокрема, право проводити оцінку запасів за міжнародними стандартами, а також покращення контролю держави та підвищення публічності інформації шляхом уведення чітких підстав і процедур зупинення й анулювання спеціального дозволу. В Службі також звертають на такі новели законопроекту 4187, як лібералізація обігу спеціальних дозволів, впровадження наскрізних ліцензій на розвідку та видобування, запровадження поняття «мале надрокористування», яке передбачає можливість поза аукціоном отримати спеціальний дозвіл на розробку корисних копалин місцевого значення для власників земельних ділянок площею до 25 га.

Нагадаємо, в інтервʼю NADRA.INFO голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко (“Слуга Народу”) заявляв, що “за домовленістю між ВР, Урядом та Офісом Президента цей законопроект був визначений як євроінтеграційний і пріоритетний”.

Олег Бондаренко також розповідав, що законопроект допоможе покласти край “сплячим спецдозволам” і містить “згадку про те, що доходи від надрокористування можуть бути закладені в базис економічного паспорту”. Щоправда, роботу щодо запровадження економічного паспорту було відкладено на невизначений термін: “За домовленістю з усіма ланками законодавчого процесу було вирішено поки що відкласти роботу над запровадженням економічного паспорту. Так, ідея сама по собі є, доволі прогресивною, але вона потребує опрацювання. В мене особисто до неї було чимало зауважень щодо того, як вона має реалізуватися, чи не буде вона зайвим навантаженням на надрокористування чи бюджет?…” – пояснив Олег Бондаренко.

Нагадаємо, у першому читанні Парламент підтримав законопроект 01.06.2021 з другої спроби (про першу спробу в лютому 2021 р. NADRA.INFO також писали, як і про критичні зауваження Державної податкової служби).