Джерело: все майно Демурінського ГЗК арештували у справі про війну РФ проти України

Джерело: все майно Демурінського ГЗК арештували у справі про війну РФ проти України
Джерело зображення: https://demgok.com/ (домен, імовірно, вже належить не комбінату)

Арешт наклали, щоб запобігти виведенню активів. Слідство каже, що продукція українського комбінату використовувалася для виготовлення російського озброєння. Раніше корпоративні права компанії арештовували у справі про ухилення від сплати податків.

 

Як повідомляє джерело NADRA.info в Офісі Генерального прокурора, Шевченківський районний суд міста Києва наклав арешт на все майно ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». Ухвалу, з копією якої вдалося ознайомитися, датовано 18.10.2022. Документ станом на 25.10.2022 не доступний в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Арешт накладено в рамках кримінального провадження №42022000000000480 від 20.04.2022, відкритого за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 113, ч. 1 ст.437, ч.4 ст.110-2 Кримінального кодексу України:

Ст. 113 – «Диверсія»;

Ст. 437 – «Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни»;

Ст. 110-2 – «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

Накласти арешт суд просили в Департаменті нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора. Як стверджує джерело, арешт покликаний запобігти виведенню активів Демурінського ГЗК в інтересах третіх осіб чи фактичних контролерів компанії – резидентів РФ.

Щодо всього арештованого майна накладено заборону відчужувати і розпоряджатися, а щодо автомобільного транспорту – ще й користуватися.

Арештовано:

  • Корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ «Демурінський ГЗК»;
  • Будівлі і споруди в Дніпропетровській області, власником яких є комбінат;
  • Обʼєкти незавершеного будівництва, зокрема комплекс з видобутку та переробки титано-цирконієвих руд Вовчанського родовища, а також розвідувально-експлуатаційні свердловини для діючого карʼєру;
  • Транспортні засоби, зокрема важка карʼєрна техніка.

Частину цього майна раніше було визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Майновий комплекс Демурінського ГЗК, за даними слідства, використовується «фактичними власниками», а саме громадянами РФ Чемезовим С.В. та Шелковим М.Є., для здійснення діяльності у підготовці, плануванні та веденні агресивної війни проти України.

Мовою судового документу:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що Російська Федерація в особі Уряду Російської Федерації, міністерств та підконтрольних відомств, державних корпорацій та інших юридичних осіб, які офіційно контролюються Російською Федерацією, а також тих юридичних осіб, які належать недержавним російським організаціям та/або фізичним особам (як громадянам Російської Федерації так і громадянам інших держав), однак фактично безпосередньо чи опосередковано контролюються російськими державними структурами, впродовж тривалого часу здійснювали планування, підготовку та в результаті повномасштабне вторгнення 24.02.2022 на територію України.

За наявною інформацією низка громадян Російської Федерації, які є кінцевими бенефіціарними власниками підприємств, що зареєстровані на території України, здійснюють фінансування в особливо великих розмірах дій, направлених на зміну меж території або державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, що призвело до тяжких наслідків.

Зокрема встановлено причетність до вищевказаної протиправної діяльності російської металургійної компанії ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА», що входить до складу російської державної корпорації «РОСТЕХ», дочірні підприємства якої безпосередньо здійснюють розробку, виробництво і постачання для потреб Збройних сил РФ військової техніки, зброї та боєприпасів. Доля продукції підприємств корпорації «РОСТЕХ» в оборонному замовленні РФ складає більше 30%. Відповідно до офіційної інформації, розміщеної на сайтах цих корпорацій, генеральним директором ДК «РОСТЕХ» є Сергій Чемезов, який є одночасно головою ради директорів ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА». Крім того, Чемезов С.В. є членом бюро Вищої ради партії «Єдина Росія» та близьким соратником президента РФ Володимира Путіна.

Також, встановлено, що з титанової продукції виробництва ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» (титанова сортова продукція) виготовляються запасні частини та деталі до військової техніки (літаки, вертольоти, морські судна тощо), що перебуває на озброєнні Збройних сил РФ, у тому числі 8-ї армії Південного військового округу Збройних сил РФ.

Крім того зʼясовано, що виготовлення титанової продукції російським ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» здійснюється, у тому числі, з сировини (ільменітовий концентрат) українського походження, а саме виробництва ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», 100% статутного капіталу якого належать кіпрській компанії «Лімпієза Лімітед» … , а кінцевим бенефіціарним власником українського ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» є громадянин РФ Шелков М.Є., який одночасно є  заступником ради директорів ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» та генерального директора російської ДК «РОСТЕХ» Чемезова С.В.».

В телефонному режимі на підприємстві інформацію про арешт майна не підтвердили, але і не спростували. Отримати оперативний коментар директора ТОВ «Демурінський ГЗК» Дмитра Федаша не вдалося. На запитання NADRA.info, надіслані особистими повідомленнями, пан Федаш не відповів.

Нагадаємо, 22.04.2022 в Бюро економічної безпеки України заявили про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату» –  Демурінського ГЗК – у справі про ухилення від сплати податків. «Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн», – стверджували в БЕБ. Директору гірничо-збагачувального комбінату за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру. В червні арешт було знято. В серпні у БЕБ заявили про повторний арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК. Нещодавно суд продовжив термін досудового розслідування у цій справі (№72022000220000001 від 10.03.2022) до грудня 2022 р..

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 13 560 059,82 грн. Реєстрація – с. Новоандріївка, Дніпропетровська обл.. Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Кінцевим бенефіціарним власником в YouControl станом на 25.10.2022 вказаний підсанкційний громадянин РФ Михайло Шелков через кіпрську компанію Limpieza Limited. Керівник – Дмитро Федаш (Україна).

Також днями Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, якими запроваджено повторні санкції до компанії-учасниці і кінцевого бенефіціарного власника ТОВ «Демурінський ГЗК» (Укази Президента №726/2022 і №727/2022 від 19.10.2022).

До Лімпієза Лімітед (Limpieza Limited) застосовано блокування активів – тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними. Термін санкції – 5 років.

До Михайла Шелкова застосовано:

  • блокування активів – тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними;
  • обмеження торговельних операцій (повне припинення);
  • обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України (повне припинення);
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;
  • заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;
  • заборона або обмеження заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України (повна заборона);
  • заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;
  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  • заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  • позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;
  • заборона на набуття у власність земельних ділянок.

Термін дії санкцій щодо Михайла Шелкова – 10 років.

Нагадаємо, за даними, отриманими NADRA.info в червні 2022 р., ВСМПО-Авісма вийшла з капіталу компанії-власниці Демурінського ГЗК за 4 дні до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. В липні 2022 р. російські ЗМІ констатували контроль російської корпорації над Демурінським ГЗК.