Приватизація в надрах: які державні торфовидобувні підприємства продадуть у першу чергу?

Приватизація в надрах: які державні торфовидобувні підприємства продадуть у першу чергу?
На Смолинському торфобрикетному заводі ДП "Чернігівторф". Джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057181250130

19.10.2022 відбулася спільна нарада керівництва Фонду державного майна України, Державного концерну «Укрторф» і Асоціації «Українське торфове товариство» (УТТ) з проблемних питань приватизації державних торфодобувних підприємств. Повідомляє NADRA.info із посиланням на сторінку УТТ у Facebook. Від ФДМУ у нараді участь взяли перший заступник голови Фонду Дмитро Кліменков і  заступниця голови ФДМУ Яна Матієва, від ДК «Укрторф» – генеральний директор концерну Андрій Озерчук і директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик, від Українського торфового товариства – виконавчий директор Василь Фатенко.

«Учасники наради висловили бажання не допустити погіршення ситуації на державних торфодобувних підприємствах в наслідок їх приватизації та спільно напрацювати комплекс заходів щодо підтримки вітчизняної торфодобувної галузі в цілях покращення її івестиційної привабливості та розвитку», – йдеться в дописі УТТ.

Як пояснив NADRA.info Василь Фатенко, про відмову держави від намірів приватизувати державні торфовидобувні підприємства – не йдеться.

«Принаймні частина підприємств точно буде приватизована – ті, які не функціонують. Є вірогідність певної паузи для того, щоб покращити ситуації на деяких [працюючих] підприємствах, забезпечити зростання їх капіталізації за рахунок вирішення деяких проблем, повʼязаних з ліцензіями, землевідведенням і фінансовим станом», – заявив виконавчий директор Українського торфового товариства.

«Ми зійшлися на тому, що підприємства, які дійсно не можуть працювати – Сумиторф, Київторф, Поділляторф… – їх дійсно треба приватизувати. А ті, які сьогодні ще можуть працювати в державній власності – треба спершу підвищити їх капіталізацію. Те, що сьогодні можна продати за умовну гривню – якщо виконати низку завдань, то гривня може вирости у 2-3 гривні. Але це ми говоримо про Рівнеторф, Волиньторф, Чернігівторф і Житомирторф», – пояснив Андрій Озерчук.

Нагадаємо, у чималому переліку надрокористувачів під управлінням Фонду державного майна України, 7 – торфовидобувних. Чотири з них володіють дійсними спецдозволами на користування надрами. Та лише три – ДП «Чернігівторф», ДП «Рівнеторф» і ДП «Волиньторф» видобувають торф і виготовляють продукцію. ДП «Волиньторф» володіє спецдозволами на видобування торфу родовищ Сойне і Засвіття Ситнелюк. ДП «Чернігівторф» володіє спецдозволами на видобування торфу родовищ Гнилуське та Ірванцівське. ДП «Рівнеторф» володіє спецдозволом на видобування торфу родовища Старники. ДП «Житомирторф» (нещодавно отримало нового керівника) володіє спецдозволом на видобування торфу родовища Чистина (зупинений в 2021 р). Держпідприємства «Київторф», «Поділляторф» і «Сумиторф» дійсними спецдозволами на користування надрами не володіють. Також ФДМУ управляє і готує до приватизації ДП «Коростишівський завод «Реммашторф».

Станом на 25.10.2022 жодного аукціону з приватизації згаданих ДП в електронній системі ДП «Прозорро.Продажі» не оголошено. NADRA.info писали, що приватизація торфовидобувних активів викликала критику в тих областях, де державні «торфи» збережено, і вони працюють (читайте в матеріалах Державні «торфи» готують до приватизації: хто проти? і Що, якщо не продаж: дві облради просять не приватизувати місцеві «торфи»).