Демурінські «гойдалки»: акції скандального ГЗК знову вивели з-під арешту, і… передали в АРМА!

Демурінські «гойдалки»: акції скандального ГЗК знову вивели з-під арешту, і… передали в АРМА!
Фото: https://demgok.com/

Шевченківський районний суд міста Києва зняв арешт із корпоративних прав ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», якими володіє компанія «Limpieza limited» (Кіпр). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на ухвалу від 13.10.2022, яку з невідомих причин оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень тільки 10.11.2022.

Знято арешт, накладений на корпоративні права компанії в рамках кримінального провадження №72022000220000001 від 10.03.2022 (у цій справі розслідують заниження податку на прибуток, і було оголошено підозру директору товариства).

«Клопотання адвоката ОСОБА_4 інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» задовольнити.

Арешт, накладений 08.06.2022 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва (справа № 761/9918/22) на корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (код ЄДРПОУ 30454644), які належать «Limpieza limited» (Кіпр), скасувати.

Скасувати заборону учасникам ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», іншим особам, які діють від їх імені, їх представникам, представникам товариства (у тому числі за довіреністю), іншим особам, у володінні, користуванні яких перебувають зазначені корпоративні права, відчужувати корпоративні права ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», – ухвалив суд.

Водночас, іншою ухвалою того ж таки Шевченківського суду, 02.11.2022 100% корпоративних прав Демурінського ГЗК, якими володіє «Limpieza limited» було… передано Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), для здійснення заходів з управління ним з метою забезпечення його збереження та збереження його економічної вартості наступне майно. Корпоративні права передали до АРМА разом з іншим майном Демурінського ГЗК, про арешт якого ми писали раніше. Передачу здійснено в рамках іншого кримінального провадження – №42022000000000480 від 20.04.2022 (справа про війну РФ проти України).

Станом на 15:40 11.11.2022 ми не знайшли на сайті АРМА оголошення про проведення конкурсу на відбір управителя майном і корпоративними правами Демурінського ГЗК.

Нагадаємо, в квітні в Бюро економічної безпеки України заявили про арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК – у справі про ухилення від сплати податків: «Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн». Директору і головному бухгалтеру (в одній особі) гірничо-збагачувального комбінату за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру. В червні арешт було знято. В серпні у БЕБ заявили про повторний арешт корпоративних прав Демурінського ГЗК. Нещодавно суд продовжив термін досудового розслідування у цій справі (№72022000220000001 від 10.03.2022) до грудня 2022 р..

В квітні до директора ДемГЗК було застосовано запобіжний захід у вигляді застави розміром 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (198 480 грн). В липні заставу змінили на особисте зобовʼязання. Грошову заставу вирішили перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Тоді ж уперше оприлюднили перелік компаній, які були отримувачами продукції ТОВ «Демурінський ГЗК»:

«Досудовим розслідуванням установлено, що у 2021 році … 100% всієї експортованої продукції ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» постачалося на адресу компанії «Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH» (Австрія). Разом з тим, транспортування сировини здійснювалося від ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» не на адресу компанії Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH», а безпосередньо до вантажоодержувачів, які у переважній більшості є іноземними компаніями, що здійснюють свою діяльність у титановій, хімічній та машинобудівній галузях.

Згідно з даними отриманими від Державної митної служби України, вантажоодержувачами продукції ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» були, в тому числі, підприємства Російської Федерації та Республіки Білорусь, зокрема:

  • «ООО «ЭСАБ, филиал в г. Тюмень» (РФ);
  • «ООО «Магнитогорский электродный завод» (РФ);
  • «LLC «ESAB in Saint- Petersburg» (РФ);
  • «ПАО «Ключевский завод ферросплавов» (РФ);
  • «ООО «Белоярская фабрика асбокартонных изделий» (РФ);
  • «ООО «Компания Мария-Трэйд» (РФ);
  • «АО «Подольские огнеупоры» (РФ);
  • ООО «Судиславский завод сварочных материалов» (РФ);
  • «ООО «Радиал групп регион» (РФ);
  • «ООО «ПК Литпром» (РФ);
  • «ООО «Южный Таможенный Представитель» (РФ);
  • «ООО «Гамма-Сервис» (РФ);
  • «ООО «Торговый Дом Регионпромсервис» (РФ);
  • «ОАО «ЧТПЗ» (РФ);
  • «ООО «Светлогорский завод сварочных электродов» (РБ);
  • «ООО «Оливер» (РБ);
  • «ОАО «Керамин» (РБ) та інші.

Відповідно до інформації Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України основними сферами застосування титану, що виробляється з рутилового та ільменітового концентрату, який було експортовано ТОВ «Демурінський ГЗК», є аерокосмічна та військово-морська промисловість”.

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 13 560 059,82 грн. Реєстрація – с. Новоандріївка, Дніпропетровська обл.. Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.). Кінцевим бенефіціарним власником в YouControl станом на 11.11.2022 вказаний підсанкційний (з літа 2021 р.) громадянин РФ Михайло Шелков через кіпрську компанію Limpieza Limited. Керівник – Дмитро Федаш (Україна). В жовтні 2022 р. щодо Limpieza Limited і Михайла Шелкова було запроваджено повторні санкції РНБО (Укази Президента Володимира Зеленського №726/2022 і №727/2022 від 19.10.2022).