Володимир Зеленський підписав законопроєкт 4187

Володимир Зеленський підписав законопроєкт 4187
Фото: http://legalclinic.nlu.edu.ua/

Президент України Володимир Зеленський підписав проєкт закону №4187 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами». Про це повідомив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

«Євроінтеграційний проєкт Закону № 4187 (доопрацьований) підписано Президентом України.
Документ набирає чинності через три місяці з дня його опублікування і передбачає масштабну реформу сфери користування надрами в Україні.
Прозорі та зрозумілі правила, зменшення чиновницького впливу на сектор стимулюватимуть компанії активніше інвестувати в галузь, що в результаті позитивно вплине на державний бюджет та українську економіку.
Нагадаю, ключові положення законопроєкту:
– дерегуляція сектору, діджиталізація та спрощення доступу до геоінформації,
– запровадження міжнародних стандартів оцінки запасів,
– вільний обіг спецдозволів,
– встановлення плати за продовження дії ліцензії, якщо видобуто менше 5% запасів та заборона – якщо видобуток менше 1%,
– спрощення доступу до земельних ділянок,
– створення економічного паспорту, який дозволить українцям отримати частину доходу від ренти за користування надрами,
– резиденти держави-агресора не матимуть доступу до сфери надрокористування.
Висловлюю щиру вдячність усім, хто розробляв, доопрацьовував та підтримував законопроєкт (Олегу Бондаренку, Павлу Якименку, Руслану Стрільцю, Євгенію Федоренку, Роману Опімаху, Альоні Шулимі), а також усім експертам профільних відомств та асоціацій, які працювали над документом!», – написав Артем Петренко.

За даними Верховної Ради України, законопроєкт 4187 було повернуто із підписом Президента 24.12.2022.

Нагадаємо, Проект Закону №4187 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» (автор – голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України Павло Якименко) Верховна Рада ухвалила у другому читанні 01.12.2022. 06.12.2022 документ відправили на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Напередодні голосування про підготовку та особливості законопроекту читачам NADRA.INFO розповідав Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

В коментарі РБК-Україна автор законопроекту Павло Якименко заявляв«Над цим законом ми працюємо майже три роки, під надпотужним тиском лобістів корупційних схем в українському надрокористуванні. Сьогодні ми як ніколи близькі до остаточного врегулювання правил надрокористування відповідно до світових стандартів. Ми очікуємо на свідоме голосування народних обранців».

Начальник управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби України Олександр Шумський висловив критичні зауваження до законопроекту як такого, що не працює на мету збільшення добробуту всієї нації і не відповідає духу і змісту ключової європейської директиви про надання права на користування надрами.