Олександр Ярославський заходить на київський ринок піску

Олександр Ярославський заходить на київський ринок піску
Олександр Ярославський. Фото: https://latifundist.com/dosye/yaroslavskij-aleksandr-vladilenovich

Запасів на придбаній ділянці родовища Конча-Заспа вистачить на понад 20 років

 

Український бізнесмен, засновник групи DCH Олександр Ярославський, встановив контроль над компанію, яка володіє спецдозволом на видобування піску в акваторії річки Дніпро поблизу Києва. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO. Зміна власників відбулася в лютому 2022 р., але про неї на широкий загал не повідомляли ані сторони угоди, ані ЗМІ.

Про наміри Олександра Ярославського стати активним гравцем столичного піщаного ринку щойно повідомило джерело NADRA.INFO, яке розповіло, що DCH почала формувати команду для розвитку нового проекту в сегменті видобутку річкового піску в київському регіоні, однак не уточнило, про яку саме компанію йдеться.

Проаналізувавши дані сервісу YouControl та відкритих джерел, вдалося зʼясувати, що, найбільш імовірно, йдеться про видобування піску на території Бориспільського району компанією ТОВ «Славутичбудпостач».

ТОВ «Славутичбудпостач» володіє спецдозволом №6304 на видобування піску ділянки Східна родовища Конча-Заспа (надано в 2018 р., дійсний до 2038 р.). Ми згадували це родовище в матеріалі Піщані потоки. Кому дозволено видобувати пісок з Десни, Дніпра і Південного Бугу?. За даними Державної комісії України по запасах корисних копалин, запаси на ділянці перевищують 13,6 млн м3 піску. «При проектній потужності карʼєру по корисній копалині 511,5 тис. м3 гірничої маси в рік підприємство забезпечено запасами на строк більше 20 років», – йдеться в Характеристиці ділянки надр.

Східна ділянка родовища піску Конча-Заспа

За даними Публічного аудиту надрокористування Державної служби геології та надр України, пісок родовища Конча-Заспа придатний для використання у якості компонента в’яжучого щільних силікатних бетонів, для виготовлення штукатурних розчинів та для дорожнього будівництва. Станом на жовтень 2021 р. про видобуток за спецдозволом №6304 не повідомлялося. Хоча, відповідно до Програми робіт Угоди про користування надрами, видобування мало початися в ІІІ кв. 2021 р., а вихід на проектну потужність було заплановано на IV кв. 2022 р..

За даними YouControl, Олександр Ярославський встановив контроль над ТОВ «Славутичбудпостач» 1-2 лютого 2022 року через ПАТ «Закритий Недиверсифікований Венчурний Корпоративний Інвестиційний Фонд «Смарт Капітал». Тоді ж було призначено і нового директора (ним став Балджи Ігор). Змінилася адреса і контактний телефон.

Попередніми власникам Славутичбудпостача були Сьомак Катерина і Курцев Ігор (був керівником).

Отримати оперативні коментарі компанії Славутичбудпостач не вдалося – вказаний у реєстрі телефон поза досяжністю.

В Бориспільській районній раді не змогли повідомити NADRA.INFO, чи видобуває Славутичбудпостач пісок на території району, але пообіцяли зʼясувати і розповісти пізніше.

Крім ТОВ «Славутичбудпостач» Олександр Ярославський контролює такі видобувні активи з дійсними спецдозволами на користування надрами (дані YouControl): ПрАТ «Суха Балка» (руди заліза), ПрАТ «Первомайський карʼєр «Граніт» (граніт), ПАТ «Янцівський гранітний карʼєр» (граніт), ПрАТ «Бластко» (граніт, діабаз), ТОВ «Соснівський гранкарʼєр» (граніт), ТОВ «Овруч Стоун» (кварцит).

Нагадаємо, в жовтні 2022 року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) повідомило, що ПрАТ «Бластко» Олександра Ярославського було визначено управителем арештованого ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК), який повʼязують з російським олігархом Олегом Дерипаскою. Але, як заявив NADRA.INFO адвокат Володимир Ващенко, ГКК так і не був переданий компанії Бластко, тому що не було підписано договір про управління.