Адвокат: АРМА не передала Глухівський карʼєр кварцитів компанії Ярославського

Адвокат: АРМА не передала Глухівський карʼєр кварцитів компанії Ярославського
Глухівський карʼєр кварцитів. Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30221208.html

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) так і не передало ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК) в управління ПрАТ «Бластко» українського бізнесмена Олександра Ярославського. Про таке повідомив адвокат, представник ГКК у Вищому антикорупційному суді Володимир Ващенко, відповідаючи на запитання NADRA.INFO.

«Фактично, вони не уклали договір. Немає договору на управління. Вони ж мають підписати договір, але не підписали. … Там в серпні був визначений переможець, та договір так і не уклали», – заявив Володимир Ващенко. Щодо подробиць адвокат порадив звернутися до АРМА. Також пан Влащенко повідомив, що Глухівський карʼєр кварцитів не працює з 24.02.2022.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року, відповідаючи на запит NADRA.INFO, в АРМА заявили, що управителем арештованого ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» було визначено ПрАТ «Бластко»: «У строк, визначений для подачі документів бажання взяти участь у відборі осіб, які можуть надавати послуги управління арештованими Активами, що передані в управління АРМА Ухвалою виявили 2 юридичні особи. Після розгляду та аналізу документів, прийнято рішення обрати ПАТ «Бластко» переможцем конкурсу щодо майна, переданого в управління АРМА Ухвалами». Хто був другою юридичною особою, в АРМА не повідомили.

Глухівський карʼєр кварцитів є однією з чотирьох компаній-надрокористувачів, які Міністерство юстиції хоче в санкційному порядку стягнути в дохід держави як такі, що повʼязані з російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Довідково (анкетні дані YouControl):

ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» зареєстровано в 1999 р.. Статутний капітал 5 948 639,00 грн. Реєстрація – Сумська обл.. Керівник – Лагутін Василь. Кінцевого бенефіціарного власника не вказано. Єдиний учасник ТОВ із часткою 100% капіталу – кіпрська Юнайтед Компані Русал Сілікон Лімітед (United Company Rusal Silicon Limited). ГКК володіє єдиним спецдозволом на видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (дійсний до 2037 р.).

Нагадаємо, 29.04.2022 в Офісі генерального прокурора і в Державному бюро розслідувань заявили про накладення арешту на корпоративні права і об’єкти нерухомості, земельні ділянки, транспортні засоби та спеціальну техніку (на суму близько 10 млн. грн) компанії, яка всупереч вимог чинного законодавства, здійснювала видобуток мінералів на території України.

«За даними слідства, Глухівський кар’єр кварцитів, що належить офшорній компанії підсанкційного російського олігарха, наближеного до президента держави-агресора, здійснював незаконний видобуток високочистого кварциту, кремнію та феросиліцію у Баницькому родовищі на Сумщині. У подальшому видобуті в Україні корисні копалини незаконно експортувалися до сусідньої держави та реалізовувалися на користь підприємств військово-промислового комплексу РФ, у тому числі для виготовлення тактичних ракетних комплексів», – повідомляли в ОГП.

Тоді ж, 29.04.2022 стало відомо, що арештовані корпоративні права та майно ГКК було передано для управління до АРМА, де кілька місяців вирішували, що з ними робити. І лише в липні 2022 року оголосили конкурс на управителя активами Глухівського карʼєру кварцитів, який і завершився перемогою компанії Бластко.